Kvasac je sitna jednostanična gljivica koja pripada grupi mikroorganizama. Najpoznatiji soj kvasca je Saccharomyces cervisiae, a naziv potječe iz grčkog jezika od riječi "saccharo" što znači šećer i "myces" - gljiva, dok "cerevisiae" potječe iz latinskog jezika i znači "iz piva". Ovaj soj kvasca je vrlo aktivan i sposoban za fermentaciju, proces koji uzrokuje dizanje krušnog tijesta.
Većina kućanstava u svojoj kuhinji ili smočnici ima barem jednu kocku kvasca ili paketić suhog kvasca, bez njega ne bi mogli biti pripremljeni naši omiljeni domaći recepti, ali malo tko zna da se može koristiti i na sasvim drugačiji način.
Vjerovali ili ne kvasac se može koristiti i kao izrazito učinkovita zamka za komarce. Vrlo jednostavno se pripravlja, a možete ju postaviti na nekoliko mjesta u svome domu, terasi ili vrtu. Zamka djeluje na principu da privlači komarce koji će se u konačnici jako teško izvući iz nje. Zamka koja se sastoji od šećera ili meda i kvasaca učinkovita je jer fermentacijom oslobađa ugljični dioksid i proizvodi toplinu koja privlači komarce.
Trebat će vam sljedeće:
3 dl vode – oko 1 šalica
¼ šalice smeđeg šećera
1/4 žličice suhog kvasca (može i svježeg)
prozirna boca od dvije litre
Kako napraviti zamku:
Prerežite bocu na pola.
Dodajte smeđi šećer u toplu vodu i miješajte dok se ne otopi. Ostavite slatku otopinu da se ohladi i zatim je ulijte na dno boce.
Stavite kvasac koji nije potrebno miješati. Kvasci proizvode ugljični dioksid koji vrlo intenzivno privlači komarce.
Stavite gornju polovicu boce bez čepa naopako u donju polovicu i zalijepite ih ljepljivom trakom.
Omotajte dno boce nečim crnim ili ga jednostavno obojite u crno.
Gornji dio ostaje čist.
Cijeli trik je u tome što se komarci vole skrivati na mračnim mjestima, a posebno tamo gdje mogu osjetiti miris ugljičnog dioksida.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....