Vrlo jednostavno

Tapeciranje za početnike: novo ruho omiljenog stolca u samo nekoliko koraka

 Che-Chair
Evo kako samostalno, vrlo jednostavno pretapecirati najdraže mjesto za sjedenje!

Do puno stvari možete doći sami, često metodom pokušaja i pogrešaka, isprobavanja, promišljanja, dok ne postignete razinu kojom ste zadovoljan. Dio na koji se to odnosi ponajviše je vezan uz tapeciranje, oslikavanje ili korištenje različitih tehnika kako bismo stvorile unikatne komade. U ovom članku Aleksandra Popović i Ranko Haslinger, pokazuju u nekoliko koraka kako samostalno, vrlo jednostavno pretapecirati najdraže mjesto za sjedenje.

OD ALATA JE POTREBNO

image
Che-Chair

NAJJEDNOSTAVNIJI TAPETARSKI ALAT:

• 2 vrste čekica (gumeni-željezni),
• krojačke škare,
• poluga za vađenje klamerica i čavlića,
• čvrste pribadače...
• ...i najvažnije dovoljno jaka klamerica.

DOK DA BI SE PRETAPECIRALA JEDNA NAJOSNOVNIJA STOLICA POTREBNO NAM JE:

• ploča spužve debljine i tvrdoće po želji (u nekim granicama standarda),
• filc,
• ljepilo za spužvu (pitati u dućanu i napomenuti namjenu),
​• ​komad tkanine za tapeciranje (i na to kod kupnje materijala obratiti pažnju da se kupi materijal za tapeciranje namještaja).

1. Priprema radnog prostora i pribora za pretapeciranje najjednostavnijeg tipa tzv. blagovaonske stolice.

image
Che-Chair

2. S prethodno rastavljene stolice skinite sjedište i s njega ukloniti sve čavliće i cijelu prethodnu tkaninu. Nju obavezno pospremite (to vam je kroj). Skinete i staru spužvu s drvene sjedalice. Nakon toga za sjedalicu zalijepite novi komad spužve izrezan na oblik sjedalice, preko njega zalijepite filc te je tako spremno za tapeciranje.

image
Che-Chair

3. Tkaninu izrežete prema starom kroju, ili ako nemate kroj sa svake strane pustite oko 10 cm, ali to ovisi najviše o debljini spužve koju koristite. Kada ste izrezali željeni komad okrenite ga naopačke na stol, na njega polegnite sjedalicu koju ste pripremili, polegnete filcem na tkaninu te presavinete rubove prema gore i fiksirate pribadačama da ga lakše okrenete i vidite jeste li pravilno centrirali (to posebice neka paze oni koji odaberu prugaste, karirane ili materijale s grafikama). Kada ste sigurni da ga “imate” okrenete opet (sad već sendvič) na stol sjedalicom prema dolje i počinjete s laganim tzv. heftanjem.

image
Che-Chair

4. Kada ste sjedalicu okrenuli naopako ispred sebe, krenite lagano s fiksiranjem platna za sjedalicu. Kod toga pazite na napetost platna u krug da dobijete ravan rub (što se jače napinje, rub se više tanji), postupno klamamo u krug prema rubovima koje ostavimo za kraj, jer na njima prvo odrežemo višak pa ih pravilno i sa što manje bora napnemo i priklamamo.

image
Che-Chair

GOTOV STOLAC (MONTAŽA SJEDALA).

Kada ste završili s klamanjem sjedala, okrenite ga drvenom stranom prema stolu da provjerite je li sve na svome mjestu. Nakon toga uzmete stolac i na njega namjestite sjedalo na svoje prvobitno mjesto. Zašarafite, i to je to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 08:19