TOP SAVJETI ZA MAKEOVER

Kako tapecirati zastarjeli namještaj u dnevnom boravku?

Stari namještaj u dnevnom boravku izgleda loše i istrošeno te razmišljate o kupnji novog?

Ako vam financijske mogućnosti to trenutno ne dozvoljavaju, zašto radije ne biste tapecirali stari namještaj i podarili mu 'osvježavajući' izgled? Ako vam to zvuči dovoljno zanimljivo, pogledajte naše savjete za praktično tapeciranje zastarjelih komada namještaja.

1. Budite oprezni pri kupnji materijala

Mijenjanje tekstila na jednom komadu namještaja u vaš domu može unijeti značajnu promjenu, ali je jako bitno da prilikom kupnje tekstila za tapeciranje pripazite je li riječ uistinu o takvoj vrsti materijala. Naime, materijal koji ćete koristiti za tapeciranje starog namještaja mora biti dovoljno čvrst i kvalitetan, inače vam neće dugo potrajati.

2. Uzmite u obzir i dodatnu dekoraciju

Kad ste već u kupnji tkanine za tapeciranje, zašto ne biste razmislili o nabavljanju dodatnog materijala ili elemenata za dekoraciju starog namještaja u dnevnom boravku? Dekorativni jastučići, deke s uzorcima ili ukrasni tabure samo su neki od detalja koji će cijelom interijeru dati potpuno drugačiji izgled.

3. Tapecirati možete i drvene škrinje ili klupe

Na tavanu imate stare drvene škrinje ili klupice koje samo nepotrebno skupljaju prašinu, a ničemu ne služe? Zašto ne biste tapecirali i taj namještaj te ga u potpunosti preobrazili... Naime, pravilnim tapeciranjem poklopaca starih drvenih škrinja možete dobiti sasvim originalan dodatni prostor za sjedenje, ali i mjesto za skladištenje suvišnih stvari.

4. Nemojte koristiti postojeću tkaninu kao predložak

Postojeća tkanina na namještaju u dnevnom boravku vjerojatno se već značajno razvukla i izgubila svoj pravi oblik. S obzirom na to, postojeću tkaninu na sofi ili trosjedu nikako nije dobro koristiti kao predložak. U tom je slučaju najbolje rješenje izmjeriti površinu koju tapecirate i mjeri dodati barem još 10-ak centimetara sa svake strane.

5. Pripazite na zaobiljene dijelove namještaja

Ako komad namještaja koji namjeravate tapecirati ima zakrivljen naslon ili možda samo rubove, pripazite na kut pod kojim tkanina prelazi preko tog zakrivljenog dijela. To se kod jednobojnog materijala možda neće primijetiti, ali će zato na materiju s uzorkom to itekako biti vidljivo i nimalo lijepo. Kako biste izbjegli 'neuredni' izgled na tapeciranom namještaju, pravilno razrežite tkaninu na mjestima gdje je iskrivljena te je zašite pod kutem koji je potreban da se uklopi u ostatak namještaja.

6. Ne morate tapecirati samo namještaj za sjedenje

Uz klasični sjedeći namještaj koji se najčešće tapecira, savršeno rješenje za osvježavanje zastarjelog dnevnog boravka jest i tapeciranje vrata. Ovakvo DIY renoviranje danas je sve popularnije, a izgleda odlično!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 07:08