DOBRO SE PRIPREMITE

Spremate se na godišnji? Ovo su stvari koje ne smijete zaboraviti napraviti prije puta

Zatvaranje prozora, gašenje plina i davanje rezervnih ključeva susjedima samo su neki od zadataka koje bismo morali napraviti netom prije odlaska na odmor...

Ako se spremate na godišnji odmor, prije polaska obavezno morate napraviti nekoliko stvari kod kuće. Naime, u tih tjedan dana (ili više) koliko vas neće biti kod kuće, može doći do kvarenja hrane u hladnjaku, nakupljanja prašine na podu i ostalih 'nevolja' koje se podrazumijevaju kad ste odsutni nekoliko dana. Ipak, možete ih izbjeći, a evo kako...

1. Izradite rezervne ključeve

Ako odlazite od kuće na više od dva ili tri dana, obavezno ponesite rezervne ključeve od stana. Možete ih ostaviti i kod osobe u koju imate povjerenja kako bi, ako slučajno zatreba, otišla u vaš dom. Bilo bi najbolje da ih ostavite kod susjeda koji s vremena na vrijeme mogu 'škicnuti' i provjeriti je li sve u redu s vašim domom.

2. Ugasite plin

Isto tako, prije odlaska od kuće obavezno provjerite jeste li ugasili plin. Isključite grijanje, bojler i sve ostale kućanske aparate. Tako možete spriječiti strujni udar koji je često uzrokovan ljetnim nevremenom, a usput provjerite jeste li dobro zatvorili sve slavine kako biste izbjegli velike račune za vodu kad se vratite.

3. Bacite smeće

Prije bilo kakvog odlaska iz kuće, obavezno bacite smeće kako vas, kad se vratite, ne bi dočekao neugodan smrad pokvarene hrane. Isto tako, bilo bi dobro da operete prljavo suđe i pribor za jelo.

4. Očistite hladnjak

Umjesto da u hladnjaku ostavljate namirnice koje se brzo kvare, nekoliko dana prije puta pokušajte ih sve potrošiti. Ovdje ne mislimo na svu hranu u hladnjaku, već samo na onu koja bi se tijekom vašeg boravka na godišnjem mogla pokvariti.

5. Zatvorite prozore

I na kraju, obavezno provjerite jeste li zatvorili prozore, vrata i balkonska vrata prije odlaska na put. Spustite rolete, naročito u ovim ljetnim danima kako vam visoka temperatura izvana ne bi grijala stan.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:36