Ima lijeka

Riješite se štakora na prirodan način: Snažan miris ovih aromatičnih biljaka ne podnose

 ANDREW_HOWE/GETTY IMAGES, INSTAGRAM/@ETISANES/
Važno je znati kako se riješiti glodavaca. Mogu prenositi bolesti i napraviti veliku štetu na objektima i usjevima

Štakori se često nalaze ispod podova, ali se također vole družiti u staklenicima, šupama, iza građevina i hrpe komposta. Budući da su noćne "ptice" vjerojatno ih nećete vidjeti danju, pa je važno na vrijeme uočiti znakove.

Uobičajeni znakovi štakora u vrtu uključuju tunele i prolaze duž zidova i ograda, širine oko 10 cm.

Još jedan siguran znak da imate štakore su mali izmet, kao i tragovi izgrizenog namještaja, kabela, drva...

Budući da štakori trebaju stalno sklonište, hranu i vodu, prvo uklonite jednu od ovih stvari iz okruženja kako biste vidjeli hoće li problem nestati.

image
ANDREW_HOWE/GETTY IMAGES

Ako sumnjate da imate štakore u vrtu, vodite računa o održavanju vrta kako bi štetnici imali manje mjesta za skrivanje, poput lonaca koji se gomilaju na kraju vrta ili hrpe komposta nepokrivene.

Također prestanite hraniti druge divlje životinje, uklonite svoje hranilice za ptice ili ih zaštitite od štetočina jer štakori vole pale sjemenke.

Uz to, provjerite ima li rupa u vašim zidovima, podovima i vratima i začepite ih što je prije moguće kako se ne bi mogli sakriti.

Najbolji način za popunjavanje štakorskih rupa u vrtu je cementom, zemljom ili šljunkom, a mreža ili žica za kokoši također mogu poslužiti.

Rupe treba začepiti noću kada štakori nisu tamo, što će ih prisiliti da pronađu "novi dom".

Ako primijetite da žive u pomoćnoj zgradi kao što je šupa, nemojte paničariti, to je vrlo često jer su tamo suhi i sigurni.

Važno je koristiti humane metode kako bi se riješili štakora. Uklanjanje nereda i začepljenje rupa prvi je korak jer im zatvarate ulaznu točku.

image
N1KCY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kavezi klopke također funkcioniraju. Međutim, kada ih uhvatite u zamku, morat ćete ih pustiti najmanje kilometar od svog doma kako biste izbjegli povratak. Ali pazite da ga nikada ne dodirnete, može zaraziti vas, vaš dom ili auto stoga kavez trebate prekriti starim plahtama. Odmah se riješite svog novog prijatelja kako biste izbjegli zarazu.

Štakori se također mogu pojaviti u vašem povrtnjaku, tražeći svoj sljedeći zalogaj, što može biti iznimno frustrirajuće.

Srećom, postoji način da zaštitite posjed bez pribjegavanja drastičnim mjerama poput otrova.

Koristite ulje paprene metvice, koje ima snažan miris mentola i odvraća štakore od postavljanja kampa na vašem posjedu. Mačja metvica također je prirodno sredstvo za odvraćanje štakora, stoga uzgojite ove biljake kako biste ih spriječili da se usele.

Također, pokrijte ili uklonite izvore vode. Ako imate ribnjak, pokušajte ga podignuti i pokriti da štakori ne uđu u njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:22