PAKAO U ROVOVIMA

Putinova vojska se na fronti suočava s problemom na koji nijedna vojna škola nije računala: ‘Krenulo je nizbrdo...‘

Tijekom Putinove invazije na Ukrajinu bilo je više izvještaja o tome da ruska vojska ima problema sa štakorima i miševima...

Prizori rata u Ukrajini

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Vojska ruskog predsjednika Vladimira Putina koja ratuje u Ukrajini ima problem s glodavcima. Objavljeno je to na društvenim mrežama na jednm profilu koji objavljuje snimke koje se fokusiraju na operacije kijevskih snaga.

- Problem štakora i miševa u ruskim rovovima prilično je ozbiljan. Tijekom proteklih nekoliko tjedana, otkako je nastupilo hladno vrijeme, stvari su navodno zbilja krenule nizbrdo, piše na X-u (nekadašnji Twitter) OSINT technical uz video od 19 sekundi, na kojem se vidi puno miševa.

Za sada ostaje nejasno gdje i kada je to snimljeno.

Nekoliko sati ranije, OSINT technical je podijelio fotografiju mrtvog glodavca uz komentar da se ruski rovovi očito suočavaju s laganom najezdom glodavaca neobične veličine u Donjeckoj oblasti, prenosi Newsweek.

Tijekom Putinove invazije na Ukrajinu bilo je više izvještaja o tome da ruska vojska ima problema sa štakorima i miševima.

Taj se problem ne odnosi samo na ruske rovove, javlja Newsweek. U odgovoru na objave OSINT technicala, američka medicinska sestra koja radi s ukrajinskom vojskom, Rebekah Maciorowski, napisala je:

- Da budemo pošteni, ima ih i u našim rovovima. Miševi nisu baš izbirljivi kada pokušavaju pobjeći od hladnoće.

U veljači je jedna nezavisna ruska novinska kuća, Verstka, intervjuirala bivšeg ruskog vojnika koji je rekao da je mjesecima živio u rovovima prepunim miševa i štakora.

- Ja sam topnik, bivši narednik, a nekada sam bio narednik divizije. Mislio sam da mogu pomoći. Iz vojnog ureda su me poslali na obuku koja je trajala nekoliko tjedana. Dali su nam da malo pucamo, pokazali nam kako se gađaju zgrade, kako se hoda u troje, kako se kopaju rovovi. Sve se to radilo na brzinu, u žurbi. Najprije sam završio u šatorskom kampu, no on je nakon tri dana bombardiran. Zatim smo se preselili u selo Taramčuk nedaleko od Donjecka. Tamo sam oko tri mjeseca proveo u rovovima. U prašini, s miševima i štakorima, ispričao je.

Taj bivši ruski vojnik je tvrdio da su njega i njegove kolege vojnike hranili jednom dnevno.

- Dali su nam malo vode i 700 grama hrane po osobi dnevno. Zapovjednici su vikali na nas da smo prljavi i neobrijani, a štedjeli smo vodu i svi bunari u okolici bili su prazni, rekao je, prenosi Newsweek.

Čak i kod kuće u Rusiji vojnici se bore s glodavcima. Ranije ovog mjeseca stanovnici vojnog grada u ruskoj regiji Čeljabinsk požalili su se na to da su časničke kuće prepune štakora ‘veličine mačke‘, kao i žohara.

Od početka rata pojavljivala su se česta izvješća o niskom moraju u ruskoj vojsci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:52