PREMA ISTRAŽIVANJU

Ova metoda ukljanja čak 99,9% bakterija s vaše spužvice za pranje posuđa

 /SHUTTERSTOCK
U nastavku ćete pronaći najbolju korak-po-korak metodu za čišćenje spužve

Vjerojatno ste čuli kako spužvice za pranje posuđa sadrže više bakterija neko toaletna školjka. Zato vjerojatno i vi, ako i većina ljudi umjesto da perete svoje spužve, jednostavno ih odbacite u otpad. Ipak, kako biste pomogli prirodi i svome proračunu možda je bolje da ih vrlo brzo i jednostavno očistite. Ali koja je metoda najbolja? Portal Good Housekeeping Institute surađivao je s EMSL Analytical Testing Lab u Westmontu, New Jersey, kako bi saznali uklanja li se korištenjem perilice posuđa, mikrovalne pećnice, perilice rublja, izbjeljivača ili octa najviše bakterija — i izbjeljivač je pobijedio.

image
/SHUTTERSTOCK

Najbolji način za čišćenje spužve

U nastavku ćete pronaći najbolju korak-po-korak metodu za čišćenje spužve. No koliko god bili marljivi u čišćenju, vaše kuhinjske spužve neće trajati vječno. Morate ih čistiti tjedno, a pohabane baciti svaka dva do tri tjedna, ovisno o upotrebi.

Pomiješajte 3/4 šalice izbjeljivača u 2 litra vode.

Namočite spužvicu u smjesu pet minuta, zatim isperite – i to je to!

Tijekom testiranja, otopina izbjeljivača ubila je 99,9% od tri soja bakterija iz testnih spužvi (piling i obična celuloza), što je referentna vrijednost temeljena na zahtjevima EPA-e za dezinfekciju površina koje nisu u kontaktu s hranom.

image
/SHUTTERSTOCK

3 alternativna načina za čišćenje spužve

Iako je izbjeljivač najučinkovitiji ubojica bakterija, ove metode su vaša sljedeća najbolja opcija. Navedeni su redom od najučinkovitijih do najmanje učinkovitih, stoga birajte mudro.

Mikrovalna pećnica: Mikrovalna pećnica bila je jedan od sljedećih najučinkovitijih načina čišćenja spužve, uništavajući 99,9% klica. Učinite to tako da namočite spužvicu u vodu, stavite spužvicu u mikrovalnu pećnicu, a zatim je zagrijavajte na visokoj temperaturi jednu ili dvije minute.

Perilica posuđa: Perilica posuđa također je ubila 99,9% mikroba. Za korištenje, dodajte svoju spužvu u običnu perilicu posuđa.

Ocat: Ova metoda eliminirala je 99,6% bakterija. Sve što trebate učiniti je potopiti spužvu u ocat pune jačine na pet minuta, a zatim isprati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:50