DOBRO JE ZNATI

Nije obrisala prozore nekoliko mjeseci, a sada blistaju od čistoće. Evo kako je to uspjela!

 /SHUTTERSTOCK

Pranje prozora za mnoge je prava muka, a bijeli tragovi i mrlje koje ostaju nakon pranja nisu nimalo lijep prizor.

Naši savjeti pomoći će vam da svoj pogled kroz prozor ponovno učinite lijepim, bez ometanja. Ovo su tri glavna razloga zašto se mrlje s vaših prozora ne skidaju nakon pranja.

Najveća greška koju radite, kažu stručnjaci, jest to što prozore perete danju, odnosno kada ih obasja sunce. Naime, sunce vrlo brzo zagrije staklene površine, što znači da će se bilo koji proizvod koji nanesete na staklo trenutno osušiti pa ga nećete moći na vrijeme skinuti sa stakla, piše Jednaistina.info.

Osušeno sredstvo za čišćenje će ostati na staklu u obliku bijelih mrlja ili mutnih mrlja. Savjet: Operite prozore rano ujutro ili kasno navečer jer će se stakla do tada već ohladiti.

image
/SHUTTERSTOCK

Brisanje prozora je završna faza pranja, tijekom koje nastaju navedene komplikacije. Najveća greška koju činimo je brisanje stakla kružnim pokretima. Ova tehnika je učinkovita samo kod brisanja automobila, dok kod pranja staklenih površina ili ogledala nikako ne funkcionira. Naime, brisanjem kružnim pokretima ruke prašinu i preostalu prljavštinu pokupljenu krpom vraćamo na obrisanu površinu, što uzrokuje stvaranje mrlja.

Savjet: Najbolji pokret brisanja je onaj u obliku slova S, kojim se ruka postupno spušta prema dnu stakla, ne prelazeći dva puta preko istog mjesta.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako bi uklonili svu prljavštinu s prozora, mnogi će staklenu površinu temeljito namočiti nekim sredstvom za čišćenje. Ali upravo je to najveća greška koju možete učiniti. Osim što se morate dvostruko više potruditi, ako preparat sa stakla ne skinete do kraja, kad se prozor osuši, na njemu će se pojaviti mutne mrlje.

Savjet: Prozore je najbolje prati samo čistom vodom ili blagim deterdžentom u vrlo maloj količini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 21:49