OPREZ

Na jednom kuhinjskom predmetu mogu biti iste bakterije kao u izmetu! Srećom, postoji metoda kako spriječiti njihovo razmnožavanje

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Gotovo svi prilikom ručnog pranja posuđa koriste kuhinjsku spužvicu, ni ne sluteći da ona može biti glavni uzrok kontaminacije kuhinjskog prostora - mjesta namijenjenog za pripremu i konzumaciju hrane. Naime, većina ljudi smatra kako je spužvica, isprana običnom vodom nakon korištenja u kombinaciji s deterdžentom za posuđe, čista i spremna za sljedeću upotrebu. No, ni voda ni deterdžent ne mogu ubiti bakterije, mogu ih eventualno prividno isprati.

Prema nekim znanstvenim studijama u kojima su obavljene laboratorijske analize, piše Granny Tricks, utvrđeno je da su u različitim dijelovima kuhinjske spužvice prisutni isti mikrobi koji su prisutni u izmetu! Neugodan miris spužvice može poslužiti kao alarm za prisutnost štetnih mikroorganizama - u najgorem slučaju prisutne bakterije mogu biti Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Salmonella, koje mogu uzrokovati infekcije, osobito kod osoba slabijeg imuniteta. Međutim, to bakterijsko opterećenje može se neutralizirati pravilnom higijenom.

Spužvice mogu postati idealno tlo za razmnožavanje klica i bakterija zbog vlage i ostataka hrane prisutnih na njima. Stoga ih je potrebno pravilno očistiti i dezinficirati barem jednom tjedno. Prvi korak je uklanjanje svih ostataka hrane. Nakon što se pažljivo ispere, potopi se u otopinu soli, vruće vode i sode bikarbone, u kojoj se treba namakati najmanje 20 minuta. Ako želite ukloniti neugodne mirise, učinkovitije ih je nakon pranja namočiti u mješavinu hladne vode, soli i alkoholnog octa. Ako ima tragova plijesni, možete dodati desetak kapi ulja čajevca ili vodikov peroksid i vruću vodu. Nakon što se isperu i ocijede, trebaju se posušiti na zraku. Ukoliko je spužvica istrošena ili oštećena, potrebno ju je zamijeniti.

Savjet više!

Spužvicu korištenu za pranje posuđa ne koristite za druge površine i prostorije u domu kako ne bi došlo do unakrsne kontaminacije. Ako koristite spužice u više prostorija, preporučljivo je da se razlikuju bojom i mjestom skladištenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 06:10