Došao je i taj dan! Iz Turističke zajednice grada Svetog Ivana Zeline najavili su 15. Zelinsku loparijadu koja će se održati 17. studenoga u Dvorani Ivana, na adresi Trg Ante Starčevića 5. Program počinje u 18 sati, a rezervacije se primaju do 15. studenoga na brojeve 091 566 1716 ili 098 928 9893, jer je broj mjesta za sve one koji loparke žele kušati - ograničen.
Naime, grad Sveti Ivan Zelina zahvaljujući Gradskoj udruzi umirovljenika, već 15 godina za redom priređuje Loparijadu, jednu vrstu gastronomskog natjecanja i prezentacije, kojim se slavi tradicionalnu lokalnu slasticu - tanku gibanicu loparku, a u kojoj obično sudjeluje i do dvadesetak žena s područja grada Sveti Ivan Zelina i Prigorja.
Slična tankoj gibanici
Riječ je o autohtonom starinskom tankom kolaču - gibanici sličnoj vrbovečkoj peri, odnosno vrsti zljevanke koja je tipična za Prigorje i kraj koji gravitira gradu Sveti Ivan Zelina. Slastica je to koja u podlozi ima tanko tijesto na koji se stavlja nadjev od sira i vrhnja, a iako može biti i u slanoj varijanti i s podlogom od različitih vrsta brašna, češće se, kaže nam Marinka Zubčić Mubrin, direktorica Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina, servira kao slatki kolač. Loparku se u prošlosti posluživalo za vrijeme radova u polju, raznih blagdana, a danas je ona sve češće kao izvorni prigorski desert glavna slastica raznih proslava, domjenaka, svadbi i drugih i svečanosti.
Zbog čega je posebna
Tajna dobre loparke je ne samo u domaćim sastojcima - kravljem siru i vrhnju, brašnu te jajima iz domaćeg uzgoja nego i u izgledu - sjajnoj površini slastice. Naime, domaćice da bi dobile ravnotežu u okusu i izgledu to postižu tako da na vrh stavljaju maslac sa šećerom. Taj odsjaj je poput providne glazure koja je, ako je kolač uspio svjetlucave površine, zbog rastopljenih kristalića šećera, a posebnost loparke su i zavrnuti rubovi tijesta na krajevima.
Odakle joj naziv
Naziv je loparka dobila po tradicijskoj lopati - loparu s kojim se slastica u prošlosti stavljala u krušnu peć, a u originalu pekla se u zemljanim protvanima i okruglim cimpletima.
"Loparka je tradicionalni desert koji je karakterističan za ovaj kraj", ponosno ističe i gradonačelnik Hrvoje Koščec, ne krijući oduševljenje što Loparijada svake godine ima svi više poklonika, a prošlogodišnja rekordna posjećenost to je i dokazala.
Recepti mogu biti različiti
Tijesto se priprema od kombinacije samo mekog, tj. glatkog brašna ili mješavine pšeničnog i malo raženog. Neke domaćice dodaju sol, neke ne, druge brašno samo pomiješaju s vodom, a neke s mlijekom i malo vrhnja, odnosno cijelu šalicu vrhnja ali bez mlijeka. Neki recepti za tijesto su s dodatkom ulja, ili sirutke koja tijestu daje glatkoću i finoću. Ponegdje dodaju žličicu šećera. Za loparku se umijesi vrlo mekano tijesto s jajetom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....