I TO SE DOGAĐA

Kupili ste prevelik komad odjeće? Postoje jednostavni načini kako ga smanjiti

 DIDECS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Prije nego što pokušate smanjiti svoju odjeću, ključno je razumjeti proces zašto i kako se odjeća uopće skuplja

Većinu vremena, umijeće pranja rublja uključuje izbjegavanje bilo kakvog potencijalnog skupljanja odjeće - skupljanje rublja je, na kraju krajeva, jedna od najčešćih pogrešaka u pranju rublja. Ali povremeno postoje iznimke kada je smanjenje odjeće upravo ono što želite učiniti. Recimo da ste slučajno kupili predimenzioniran predmet ili ste zgrabili posljednji top iz snova na sniženju—ali slučajno je broj ili dva prevelik. Ili ste možda nedavno smršavili i ne želite baš ulagati u potpuno novu garderobu.

Međutim, prije nego što pokušate smanjiti svoju odjeću, ključno je razumjeti proces zašto i kako se odjeća uopće skuplja—ili biste mogli slučajno smanjiti svoju omiljenu majicu na veličinu lutke, uništiti udobnu teksturu svog džempera ili završiti s predmetom koji čudno pristaje.

Zašto se odjeća skuplja?

Vrsta vlakana

Vrsta vlakana ima veliki utjecaj na potencijalno skupljanje. Vlakna koja lako upijaju vlagu - poput pamuka i vune - sklonija su skupljanju. Sintetika je, s druge strane, hidrofobna i mnogo manje sklona skupljanju.

Napetost

Drugi čimbenik koji može pridonijeti skupljanju je koliko je pređa napeta kada je tkanina tkana ili pletena. Pređe koje su čvrsto rastegnute tijekom izrade tkanine smanjit će se u veličini nakon što se smoče osim ako se ne nanese završna obrada koja to sprječava.

Osim toga, koliko je tkanina pod napetosti kada se obrađuje doprinijet će skupljanju. Općenito, ako će se odjevni predmet skupljati nakon opuštanja, veći dio toga ćete vidjeti prilikom prvog pranja.

Kvaliteta odjeće

Što je odjeća kvalitetnija, manja je vjerojatnost da će se skupiti. Kvalitetniji proizvođači često koriste posebne završne obrade i proizvodne tehnike koje sprječavaju skupljanje jer većina ljudi ne želi da im se odjeća skuplja.

image
DIDECS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako smanjiti odjeću

Bez obzira na vrstu odjevnog predmeta - košulje, pamuk, majice s kapuljačom i hlače/traperice, najčešći postupak za odjeću koja se potencijalno skuplja jest strojno pranje s vrućom vodom i sušenje u stroju s visokom temperaturom.

Vruća voda i veća toplina sušilice povećat će stopu skupljanja za bilo koji predmet koji nije tretiran da bi se spriječilo skupljanje. Međutim, iako viša temperatura u sušilici može skupiti vašu odjeću, ona također može pridonijeti blijeđenju i može oštetiti površinu tkanine.

Nažalost, kada se radi o namjernom smanjivanju odjeće, nećete uvijek uspjeti. Na primjer, ako kupite par hlača i nadate se da ćete ih smanjiti za neku veličinu, mogle bi se iskriviti. Iako ih možda možete skratiti i smanjiti struk pranjem i sušenjem na vrućim temperaturama, njihova se širina možda uopće neće promijeniti. To je zato što su pređe za punjenje, koje se protežu kroz širinu tkanine, puno manje sklone skupljanju od pređe osnove, koje se protežu duž cijele tkanine. Odjeća se skuplja u dužini i struku jer su ti komadi obično izrezani po dužini tkanine.

Kako smanjiti pamuk

Pamuk je vlakno koje se može prati u perilici i koje se najvjerojatnije skuplja standardnim postupkom pranja u ciklusu tople vode nakon kojeg slijedi ciklus visoke temperature u sušilici.

Kako skupiti traper

Ako ćete pokušati skupiti predmet od trapera, to biste trebali učinili pranjem i sušenjem u stroju. Ali ne skuplja se svaki traper pouzdano više od naznačenog.

Kako skupiti poliester

Sintetička vlakna poput poliestera mnogo su manje sklona skupljanju jer se sintetika, za razliku od pamuka, ne "opušta" na isti način. Strojno pranje i sušenje moglo bi uzrokovati određeno skupljanje po duljini, ali nije moguće postići da se predmet smanji u punoj veličini.

Kako skupiti vunu ili kašmir

Vuna (koja se općenito odnosi na većinu vlakana životinjske dlake, najčešće ovčje) i kašmir (specifična vrsta životinjske dlake) će se smanjiti kada se peru na visokim temperaturama i uz puno okretaja. Napominjemo da pokušaj skupljanja vune ili kašmira nije dobra strategija, bez obzira koliko snižen bio džemper!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:18