Kako nedostatke stana pretvoriti u njegove prednosti?

Preuređenje prije useljenja četveročlane obitelji

Poštovani, kupili smo stan u rohbau izvedbi na zadnjem katu male zgrade. Većina tlocrta nam se sviđa, osim dijela između kuhinje i dnevnog boravka koji je predviđen kao drugi sanitarni čvor s mjestom za veš-mašinu, WC i lavabo. Stan je za četiri osobe, dvoje djece i roditelje, i dobro bi došao još jedan WC, ali je ovaj, prema našem mišljenju, na sasvim krivom mjestu. Može li se išta učiniti i kako? Molimo i vaš prijedlog kako namjestiti kuhinju i ostale sobe.

Vlasnik je vrlo dobro konstatirao sve manjkavosti ovog novog stana te prije završetka radova i useljenja odlučio napraviti neke promjene.

Predloženi razmještaj namještaja je, najblaže rečeno, neozbiljan i čudno je da se investitor (prodavatelj stanova) nije više potrudio oko izrade kataloga stanova. Krivo postavljeni ležajevi u sobama uzrokuju nemogućnost kvalitetnog postavljanja ormara, a loše pozicionirana vrata prema vanjskim terasama uzrokuju predugačke puteve kretanja kroz prostorije. Mokri čvor u dnevnom dijelu je zaista pozicioniran vrlo nezgodno – između kuhinje i stola za blagovanje koji je isforsirano stisnut u kut.

Različit je tretman dviju dječjih soba – jedna je znatno manje površine od druge, bez osobitog razloga. Novo projektirano rješenje manjim pomacima zidova rješava dobar dio navedenih problema. Postavljamo novi WC uz kupaonicu, a potpuno ukidamo mokri čvor uz kuhinju. Time blagovaonica dobiva više prostora, a dnevni trakt osvjetljenje i prozračivanje na dva suprotna pročelja i vrlo jasnu prostornu formu. Perilicu rublja postavljamo u hodnik, pokraj kupaonice, unutar ormara koji ima funkciju odlaganja prljavog rublja i potrepština za čišćenje. Također predlažemo novi postav namještaja koji sobe čini znatno funkcionalnijim nego prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 10:16