opasnost za zdravlje

Doktor upozorio: Ovu kuhinjsku posudu skoro nitko ne čisti, a upravo ona najčešće prenosi salmonelu

 /SHUTTERSTOCK

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine u Americi ima 1,35 milijuna infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva. I u Hrvatskoj je jedna od opasnijih crijevnih zaraznih bolesti upravo - salomonela.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Journal of Food Protection, provedeno je na 317 odraslih osoba koje su imale zadatak pripremati iste pureće hamburgere u kuhinjama različitih veličina. Nisu ni slutili da će njihova kuhinja kasnije biti testirana na salmonelu. Mljevenoj puretini prethodno je ubrizgana kemikalija koja djeluje slično onome što bi učinila salmonela kada zarazi neku površinu.

Nakon kuhanja, iz kuhinja su uzeti uzorci na salmonelu. Predmeti s najvećom učestalošću kontaminacije bili su spremnici začina. Kontaminacija je otkrivena u gotovo polovici njih. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 posto boca deterdženta, dok ostali artikli uopće nisu bili kontaminirani.

Koji su simptomi salmonele?

- mučnina i povraćanje

- proljev

- bol u želucu

- vrućica

- povišena temperatura

- glavobolja

- krv u stolici

Dr. Donald Schaffner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi nakon jela i kuhanja ne brišu posude sa začinima. Istraživanja su pokazala da svaki pribor koji dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminiran i toga moramo biti svjesni, prenosi Alo.

Obratite pozornost na prljave ruke, kuhinjski pribor i radnu površinu. Izbjegavajte jesti nedovoljno kuhano meso, kolače sa sirovim jajima, kuhanu hranu koja je dugo stajala izvan hladnjaka te jela koja su podgrijavana nekoliko puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 19:07