Zima je pred vratima, a vrijeme ljetnog godišnjeg odmora čini se kao neko zaboravljeno doba. Vratili smo se poslovima, školama, gablecima i svemu onome što čini našu svakodnevicu, u ovom slučaju gastronomski zanimljiviju, ali istovremeno i praktičniju.
O restoranu Bicko već smo ranije pisali. Mjesto je to koje je postalo poznato po ukusnim jelima od iznutrica, ali i onima koje rjeđe nalazimo u restoranima, poput mliječnog odojka. Tako da ne čudi činjenica da već dulje od deset godina na ovo mjesto dolaze oni željni domaćih i ukusnih jela, kako na žlicu, tako i ona nešto konkretnija.
Sama lokacija restorana neće vaš previše impresionirati, ali brige po pitanju toga da ovdje nećete uhvatiti stol nećete imati s obzirom na veličinu sale.
Restoran počinje raditi u 11 sati, a mi smo došli već prije 12. Čini se kako neki Zagrepčani zaista njeguju ranije odlaske na gablece pa je već bilo zauzeto nekoliko stolova prije nego što smo se uspjeli smjestiti. Dnevna preporuka chefa već je bila ispisana na maloj ploči: teletina peka, kokot pod pekom, patka s mlincima, lešo kozlić, lešo teleći mišići i pljukanci s teletinom i tartufima. Na drugoj ploči nalazila se svakodnevna ponuda: čobanac od divljači, špek fileki, gulaš od obrazina, pašticada, pržene lignje...
Odlučili smo se za čobanac od divljači, domaćeg kokota s mlincima i teleće pečenje. Čobanac od jelena, vepra i junetine bio je definitivno pun pogodak i odličan izbor za one koji žele pojesti topao gablec na žlicu pripremljen od kvalitetnih i ukusnih namirnica.
Veoma izdašna i ukusna porcija zadovoljit će i najzahtjevnije, koji neće požaliti ako se odluče pojesti ovo jelo kojemu je cijena 12,80 eura. Meso se topilo u ustima i uz ovo jelo savršeno je prijao kruh, točnije tri vrste koje dobivate u košarici.
Ako se odlučite za gablec koji nije na žlicu, domaći kokot s mlincima mogao bi biti jednako dobar izbor. Pravo zagrebačko jelo dobili smo u jednako izdašnoj porciji, meso je bilo mekano, kožica hrskava, a domaći mlinci bit će pogotovo gušt za one koji vole malo masnija i konkretnija jela.
Teleće pečenje uzeli smo jer nije bilo pašticade, a o izvrsnim filekima već smo ranije pisali. Ako ste zainteresirani za jela na žlicu, moći ćete još odabrati i gulaš od obrazina sa šurlicama po cijeni od 13,20 eura, dok se cijene pašticade, gregade i gulaša od hobotnice kreću od 17 do 26 eura.
Teletinu možete odabrati pečenu s pekarskim krumpirom, teleće kotlete u umaku od vrganja ili pak teleći ossobuco s lešo povrćem, a cijene se kreću između 17 i 19 eura. Osjećaj da ručate fini domaći gablec pratit će vas ako se odlučite sočno za pečenje, iako će nekima možda prije podne pasati neki lakši gablec koji se jednako tako može pronaći na meniju Bicka.
Razna rižota, zagrebački i bečki šnicl, juhe, zapečeni štrukli... Karta nudi brojne mogućnosti svaki dan, a ako niste sigurni, kao ni mi, pitajte konobara za preporuku - neće ih nedostajati.
Ako se odlučite za jelo poput zapečenih štrukli, dobro je napomenuti kako biste ih trebali naručiti četrdesetak minuta ranije što je jednako tako navedeno na jednoj od ploča restorana, kako bi ih se moglo na vrijeme pripremiti. Zapečene štrukle svakako mogu poslužiti kao samostalan obrok po korektnoj cijeni od 6,60 eura.
Za desert nam je konobar preporučio baklavu koja nije bila među tri navedena, a bila je zadovoljavajućeg okusa, iako imamo osjećaj kako će onima koji dođu na gablec desert jednostavno biti previše.
Ako želite pojesti kvalitetan i zasitan gablec, brzo poslužen, ali s cijenama koje su ipak malo više od onih koje nalazimo na nekim drugim mjestima za gablec, Bicko će biti dobar izbor. Bilo da idete sami ili s ekipom s posla, mjesto ćete uvijek uhvatiti, a vjerojatno i dobru dnevnu preporuku chefa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....