IDEALAN SUŽIVOT?

Jedna je majka počela naplaćivati svojoj djeci mjesečnu stanarinu: ‘‘To je ključna životna lekcija, svi bi roditelji to trebali učiniti‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Sve veći broj roditelja svojoj odrasloj djeci, piše britanski The Sun, naplaćuje boravak kod kuće jer su takozvani "kippersi", što je izraz za "djecu u roditeljskim džepovima koja nagrizaju mirovinske štednje". Među njima je i Natalie Kyriacou, koja vjeruje da svoje troje djece uči važnu financijsku lekciju time što im naplaćuje stanarinu, piše britanski The Sun.

"Moja djeca odbijaju napustiti dom. Volim ih imati ovdje, ali morala sam ih tjerati da plaćaju osnovnu mjesečnu najamninu zbog krize troškova života", rekla je Natalie, 54-godišnja recepcionarka, koja kuću s četiri spavaće sobe u St. Albansu dijeli sa svojim suprugom, agentom za nekretnine, Simonom (58), i njihovo troje odrasle djece: Amber (29) je voditeljica angažmana s klijentima, Sasha (26) je model i voditeljica poslovnog razvoja, a Dylan (20) vatrogasni tehničar.

"Svi su ovdje živjeli besplatno. Kuhala sam i čistila. Shvatila sam da nemam viška novca za dopunu svoje mirovine ili planiranje uobičajenih praznika", rekla je Natalie, svjesna da će neki roditelji biti šokirani ovom idejom.

"Ne zanima me. Posao roditelja je naučiti svoju djecu o novcu, a plaćanje stanarine ključna je lekcija", smatra.

Najstarija kćer Amber pokušala je živjeti izvan obiteljskog doma, u Claphamu, no zbog prekida se vratila kući jer nije mogla trošiti više od pola plaće na jednosobni stan. Mjesečna najamnina joj je iznosila 1200 funti. Sasha je doista napustila dom kada je s 18 godina počela putovati svijetom i raditi kao model. Obiteljska kuća tada joj je služila kao baza, a sada radi u Londonu. Dylan je pak nedavno završio obuku za vatrogasnog tehničara, a Natalie kaže da živi kod kuće, ali dio tjedna provodi i sa svojom djevojkom.

"Nema šanse da ikada patimo od ‘sindroma praznog gnijezda’. Djeca jednostavno odbijaju otići. Suprug i ja prijašnjih godina nikad nismo razmišljali da im naplatimo stanarinu. Djeca su dragocjena, a ne financijska transakcija. Ali onda smo shvatili da bismo trebali", rekla je Natalie za koju je porast cijena plina i struje, uzimajući u obzir da u kući živi pet odraslih osoba, bio zastrašujući. Računi su joj se, kaže, udvostručili. I odlazak u kupovinu namirnica postao je opterećujući, iako su i djeca kupovala hranu.

Natalie nije jedina u takvoj situaciji. Prema popisu Ureda za nacionalnu statistiku iz 2021. godie, 4,9 milijuna odrasle djece još uvijek živi kod kuće s roditeljima u Engleskoj i Walesu. Izvješće comparethemarket.com je pokazalo kako nevjerojatnih 74 posto roditelja smatra da nema dovoljno informacija koliko bi svojoj odrasloj djeci trebali i mogli naplatiti stanarinu. Više od polovice (55,1 posto) ispitanih roditelja priznalo je da su od djece tražili da "plate da ostanu kod kuće". Međutim, dva od svakih pet roditelja (44,9 posto) je reklo da svojoj odrasloj djeci ne naplaćuju stanarinu, puštajući ih da besplatno žive kod kuće s mamom. Također, jedna četvrtina roditelja (24 posto) priznalo je da si ne može priuštiti plaćanje hipoteke ili stanarine, kao ni računa, a da njihova djeca ne plaćaju mjesečnu stanarinu.

Anketa je otkrila da prosječni iznos koji roditelji naplaćuju u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi 25,55 funti tjedno, što znači 110,71 funtu (130 eura, op.a.) mjesečno. Prema podacima, roditelji u prosjeku traže 68 funti za hipoteku ili stanarinu, 31 funtu za račune i 33 funte za hranu, od svakog djeteta, mjesečno.

Unatoč tome što roditelji od svoje djece traže financijski doprinos, više od polovice (51 posto) priznalo je da nisu sigurni što bi zapravo trebali naplaćivati.

Natalie je otkrila da je bila nervozna zbog toga što je svoju djeci tražila novac za život kod kuće.

"Imala sam ‘razgovor o stanarini‘ s djecom u ožujku, tražeći 200 funti (235 eura, op.a.) svaki mjesec od svakog od njih. Da su djeca iznajmljivala kao Amber, plaćala bi 1200 funti mjesečno, to je povećanje od 500 posto", računa.

Iako su njezina djeca možda malo negodovala, brzo su pristali na takve uvjete, pogotovo kad su vidjeli račune za režije.

"Ako vaše dijete ima posao, onda nema razloga zašto ne bi moglo pridonijeti troškovima kućanstva", smatra Natalie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 13:41