Sjećanja na djetinjstvo nerijetko kod mnogih probudi upravo hrana i to bez obzira je li riječ o slanim ili slatkim jelima. A kad spominjemo ova slatka, osim gibanica, savijača, buhtli, kiflica i, recimo, Schwarzwald torte ili Mačjih očiju (rolade s čokoladom i bananama), tu je i starijim generacijama znani zimski sladoled. Naime, što god neki rekli, nekad nismo imali veliki izbor slastica. Barem ne u slastičarnicama. Stakleni izlozi znatno manjih hladnjaka sadržavali su tek nekoliko vrsta kolača. Nudile su se kremšnite i šampite, tu i tamo neki biskvit s parfe kremom, figaro i čupavci. Kao djeca, posebno smo u zimskim mjesecima voljeli zimski sladoled. No, na nekim ga poznatim mjestima u gradu, gdje smo ga nekad znali kupovati, više nema. Međutim, jedna jesenska šetnja Ilicom otkrila nam je mjesto gdje ga još uvijek ima u ponudi. Riječ je o Slastičarnici Ilica uz Britanski trg. Iz smjera centra grada, nalazi se tek nekoliko metara od Britanca i kućica s cvijećem s desne strane ulice na kućnom broju 92. Mala slastičarnica prodaje ga za 1,20 eura po komadu, a najbolje od svega je što je napravljen baš kako ga pamtimo iz vremena kad smo bili djeca - bez posipa preko čokoladne glazure ili intenzivnih dodataka koji će promijeniti okus kreme od bjelanjaka.
Riječ je o jednoj od slastičarnica u centru grada kojih će se sjećati mnoge generacije Zagrepčana, a koja je ponudom, cijenama i izgledom ostalu u nekim prošlim vremenima, zbog čega u potpunosti budi osjećaj nostalgije. U ponudi ovdje imaju i kolače, za koje slobodno možemo reći kako su zasigurno najjeftiniji u širem centru grada, premda bi se o njihovoj izvedbi dalo razgovarati. No, kako danas mnogi stavljaju cijenu ispred kvalitete, recimo kako ovdje kesten rolada stoji 2,50 eura, torta od malina 2,20 eura, marcipan panj 2 eura, baš kao i mađarice, bohem kocka ili doboš torta. Čokoladna košarica je još jeftinija te ćete za nju platiti 1,80 eura,a kilogram sitnih suhih kolača 15 eura. Kako smo mi u Slastičarnicu Ilica skrenuli isključivo zbog zimskog sladoleda, ostale slastice nismo probali, no zato smo grickajući ga, cijelo vrijeme razmišljali kako ga napraviti kod kuće. Stoga vam u nastavku donosimo i recept.
ZIMSKI SLADOLED
Za kremu:
7 bjelanjaka
450 g šećera
250 ml vode
Za čokoladnu glazura:
200 g čokolade
100 g maslaca
60 ml mlijeka
Dodatno:
kupovni korneti
Priprema:
Umutite pola količine šećera s bjelanjcima u čvrsti snijeg. Preostali šećer oko 15 minuta kuhajte s vodom na laganoj vatri bez miješanja, dok ne dobijete gustu, sirupastu smjesu. Polako ulijevajte kuhani šećer u smjesu šećera i bjelanjaka lagano miksajući.
Savjet više!
Ako želite, u ovom koraku možete u šaum dodati pržene pa mljevene orahe, bademe ili lješnjake ili, primjerice, veliku žlicu do dvije namaza od čokolade ili lješnjaka. Idealno bi bilo oko 150 grama.
Za glazuru otopite čokoladu na pari i pomiješajte s maslacem i mlijekom. Napunite slastičarsku vrećicu šaumom i punite kornete šaum smjesom, umočite vrh u čokoladu te pospite željeni posipom (ili nemojte) i ohladite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....