Stan s karakterom

Veseli dom zaljubljenog para

Funkcionalan mladenački stan
Profil
Vlasnici:
mladi par Martina i Mateo
Interijer:
Studio Karas
Info:
stan površine 85 četvornih metara na Pešcenici

Urbani i svestrani Martina i Mateo htjeli su stan u kojem će moći zajednički provoditi vrijeme, ali i imati mjesta za svoje omiljene hobije. Ima li što romantičnije od prvih dana provedenih u zajedničkom domu, koji pritom oslikava karakter vlasnika? Recimo mladog, sretnog, zaljubljenog i svestranog para koji želi uživati u zajedničkim trenucima, ali da svaki od njih ima i svoje mjesto u stanu u kojem se neometano može baviti omiljenim hobijima?

Upravo je takav dom mladog para Martine i Matea na zagrebačkoj Peščenici, koji smo posjetili s dizajnericom Tinom Kurpez is Studija Karas, budući da je ona uređivala njihov stan površine 85 četvornih metara. Stari je stan bio u lošem stanju pa je trebalo zamijeniti gotovo sve, poštujući Martinine i Mateove želje. Glavna je ideja, kaže dizajnerica, bila organizirati funkcionalan mladenački stan u kojem je središnji dio otvoren prostor, a namještaj jednostavan i povoljan, kako bi se po potrebi mogao jednostavno zamijeniti. Osnovni koncept stana je zadržan, ali je promijenjena veza ulaznog prostora i središnjeg dijela.

Iz malenog ulaznog prostora lijevo se ulazi u centralni dio stana, dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom te u odvojenu radnu sobu. Taj središnji dio proširen je na balkon, a u novonastalom prostoru je organizirana kuhinja. – Prednost u organiziranju ovog dijela stana dana je mogućnost da se prostor potpuno isprazni bez fiksnih dijelova kuhinje koji dijele radni dio i dio za odmor – pojašnjava Tina Kurpez i pokazuje nam spavaću zonu s kupaonicom, koja je vratima odvojena od centralnog dijela stana.

U cijelom je stanu izbijeljeni pod od hrasta slagan u klasičnu riblju kost, što je bio neočekivan odabir parketa za mladi par, ali je prostoru dao zanimljiv i šarmantan štih. Većina je namještaja, zbog uštede, od iverala. – Ovo je mladenački stan koji u kombinaciji s klasičnim elementima i modernim komadima namještaja čini zanimljivu cjelinu – ističe Tina. U ulaznom je prostoru jednostavna polica za odlaganje ključeva i sitnica te veliko ogledalo, sa stropa osvijetljeno halogenom rasvjetom, koja je korištena i u drugim zonama.

Dnevnim boravkom dominiraju dva trosjeda klasične forme presvučena tkaninom s crno-bijelim linijama. Pokraj njih je moderan bijeli klub stolić. Boravak je otvoren prema kuhinji modernih linija, izrađenoj po mjeri od iverala tamnosive boje. I blagovaonski je stol izrađen po mjeri, a ploča je izvedena od ultrapasa, baš kao i kuhinjska radna ploha. Iznad stola su dvije papirnate visilice, a u boji su jastučići te blagovaonski stolci, izrađeni od zelene prozirne plastike.

Garderobni ormar proteže se duž cijelog hodnika i nastavlja se u spavaonicu. Osim vrata ormara, koja se linijski protežu kroz ove dvije zone, isto se događa i s nizom nadgradnih halogenih lampica koje slijede liniju ormara. U spavaonici je jednostavan bijeli namještaj, a posteljina je obavezno u boji i dominira prostorom. Iz nje vrata vode na prekrasnu terasu prepunu začinskog bilja, s koje se pruža izuzetan pogled na grad. Crne pločice u kupaonici, sa originalnim bijelim krugovima, odabrala je vlasnica Martina. Krug se kao motiv javlja i na kupaonskom tepihu, a diskokugla, uz pogled s terase, glavna je atrakcija u stanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 23:53