TRŽIŠTE

Velika je potraga za malim stanovima u Zagrebu i mjestima na moru

U Zagrebu i mjestima na moru najviše su cijene novogradnje. Na cijeni su novi, luksuzno uređeni stanovi na prestižnim lokacijama poput središta grada ili, pak, oni uz obalu

U listopadu je na oglasniku Crozilla.com najskuplji grad i dalje bio Dubrovnik, u kojem je novogradnja triput skuplja nego u Osijeku. Najveća potražnja uglavnom vlada za stanovima manjih površina, posebno za onima u zoni javnog gradskog prijevoza.

VRIJEDNOSTI

Najviše vrijednosti postižu novi, luksuzno uređeni stanovi na prestižnim lokacijama poput središta grada ili oni uz obalu. S druge strane, jeftiniji od prosjeka obično su oni smješteni u podrumu ili suterenu, kakvi se ujedno i manje traže.

Podaci ovog oglasnika pokazuju da su cijene kvadrata novogradnje u Dubrovniku tijekom listopada u prosjeku oglašavane po 3713 eura, a njihove su tražene vrijednosti dosezale iznose veće i od 4000 eura. Stanovi u staroj gradskoj jezgri dosežu i dvostruko veće vrijednosti od najviših granica novogradnje u tom gradu.

S prosječnom cijenom od 3422 eura po četvornome metru visoko se na ljestvici drže i novi stanovi u Opatiji.

Visinom cijene pri vrhu je i dalje i Split, u kojem je novogradnja tijekom listopada u prosjeku oglašavana po 2533 eura po kvadratu. Malo jeftiniji je Šibenik s cijenom od 2375 eura.

Visinom cijene pri vrhu je i dalje Split, u kojem je novogradnja tijekom listopada u prosjeku oglašavana po cijeni od 2533 eura po kvadratu, dok je, primjerice, u Osijeku cijena novogradnje iznosila 1163 eura po kvadratu

Analiza oglasnika Crozilla.com pokazala je da društvu gradova s prosječnom cijenom kvadrata novogradnje iznad 2000 eura pripadaju i Rijeka, gdje on stoji 2181 euro, te Zadar, u kojem košta 2013 eura.

Za četvorni metar novih stanova u listopadu se na području Pule u prosjeku tražilo 1937 eura, a malo je skuplji bio Poreč sa 1990 eura.

Brojne domaće i strane kupce ponajprije zanimaju nekretnine na obali, a jedan od jeftinijih jadranskih gradova i dalje je Senj, u kojem je prosječna oglašavana cijena novih stanova iznosila 1643 eura po kvadratu.

PROSJEČNA CIJENA

Prosječne tražene cijene novogradnje na području Osijeka u listopadu su iznosile 1163 eura po četvornome metru, a u malo skupljem Varaždinu za kvadrat se tražilo 1289 eura.

Jedini grad kontinentalne Hrvatske s prosječnom cijenom četvornog metra novih stanova iznad 2000 eura i dalje je Zagreb. Podaci su pokazali da je prosječna oglašavana cijena zagrebačke novogradnje u listopadu iznosila 2080 eura po kvadratu, što je 3,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Foto: Zvonimir Barišin/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 22:55