interijer koji obara s nogu

U ovoj zgradi se nalazi najljepši stan na svijetu!

 /SHUTTERSTOCK

Carrer Avinyó je poznata ulica u Barceloni, a ujedno i naziv za stan od 120 metara četvornih rađen prema projektu studija David Kohn Architects koji je proglašen najljepšim interijerom na svijetu. Prostor se nalazi na uglu značajnog raskrižja, poput Flatiron Buildinga u New Yorku, gdje Broadway dijagonalno presijeca gradsku mrežu.

Stambena zgrada ima prepoznatljiv trokutasti oblik na Plaçi George Orwell. Primarni dizajnerski potez u renoviranju stana bio je iskoristiti ovu posebnu situaciju uklanjanjem svih unutarnjih križnih zidova kako bi se stvorila jedna velika kutna soba.

Stan služi kao mjesto za odmor dvojice braće koji su odrasli u Barceloni. Novi mozaički pod stana ukrašen je trokutastim uzorkom koji odgovara geometriji tlocrta. Uzorak pločica je stupnjevan u boji od zelene na jednom kraju stana do crvene na drugom kako bi se razlikovali privatni prostori braće. Enkaustične pločice proizveo je Mosaics Martí, dobavljač pločica za Antonija Gaudija.

Spavaće sobe stvorene su unutar velikih konstrukcija koji izgledaju kao male zgrade – stvoren je grad iza zidova stana koji u malom mjerilu zrcali onaj grad izvana.Knjižnica na povišenoj razini postaje balkon koji povezuje svaku spavaću sobu s vlastitom kupaonicom. Veliki, posebno dizajniran stol za blagovanje stoji na uglu ulice gdje se miješaju crvene i zelene pločice kao pozivnica za okupljanje prijatelja i obitelji.

Carrer Avinyó osvojio je nagradu za Svjetski interijer godine na Inside Awards i ušao je u uži izbor za Interijer godine časopisa Icon, Interijer godine u World Interior News i UK Interior Architect of the Year.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:42