TRI GENERACIJE

Rovinjska arhitektica Esmeralda obnovila je kuću svojeg pradjeda: ‘Djeluje vrlo zatvoreno i tajnovito, a kad se prijeđe prag...‘

 Vedran Peteh/Cropix
Moderni dom bezvremenske estetike, pun prirodnih materijala, nalazi se usred stoljetnog maslinika

Spoj prirode, suvremenosti i tradicije - tako bi se najlakše mogla opisati Casa Vari, kuća istarske obitelji Kresina, smještena usred stoljetnog maslinika, u blizini naselja Cocaletto u Rovinju. Ime je dobila prema nadimku pradjeda Varija, koji je nekoć davno obrađivao maslinik usred kojeg se nalazi. Sagradila su je njegova djeca i unuci koji su se tamo zatekli istim poslom, a moderno novo ruho dobila je zahvaljujući Varijevoj praunuci, arhitektici Esmeraldi Kresini.

image
Vedran Peteh/Cropix
image

Esmeralda Kresina s majkom Denis

Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

- Kuća je rekonstruirana u istim gabaritima, no poboljšana je njena energetska učinkovitost postavljanjem toplinske izolacije, novim prozorima te sustavom grijanja i hlađenja. Unutar kuće napravljena je nova preraspodjela prostorija, kojom smo dobili veliki open space sa staklenim stijenama. One spajaju vanjsku terasu i maslinik s unutarnjim prostorom, tako da smo je otvorili prema prirodi. Pri uređenju ideja je bila stvoriti dom bezvremene ljepote. Znali smo da će ova kuća biti dom više generacija u našoj obitelji, i zbog toga smo željeli da ključni elementi budu kvalitetni i bezvremenski, kako bi se tijekom godina interijer mogao transformirati i implementirati novim detaljima i idejama novih naraštaja - govori Esmeralda Kresina.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Kuća od 95 četvornih metara sagrađena je kako bi se uklopila u slobodni prostor između tri velike masline koje su bile na terenu. Zato ima T oblik, koji je omogućio da se podijeli u dva dijela - noćni sa spavaćim sobama i kupaonicom te dnevni dio kuće. Svatko u obitelji ima svoj omiljeni kutak i svoje razloge zašto ga voli.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

- Ako pitate moju mamu Denis, to je zasigurno kuhinja, jer se u njoj okuplja obitelj kada zajedno pripremamo obroke i jutarnje kave. Ako pitate tatu Maurizija, on će izdvojiti dnevni boravak, jer je u toj prostoriji najljepši pogled na maslinik, i imate osjećaj da se interijer stapa s eksterijerom. Moj brat Fausto opčinjen je detaljima ulazne fasade i malim vrtom s pomno biranim biljem. Taj dio kuće ne odaje ono što se nalazi ispred nje i u njoj, vrlo je zatvoreno i tajnovito, a kad se prijeđe prag, opčini vas ljepota krajolika koja se stapa s interijerom. Meni je omiljen dnevni boravak, a najdraži mi je ormar koji dijeli ulazni dio od dnevnog boravka. To je ručno izrađen komad namještaja, projektiran kako bi bio i spremište i garderobni ormar i multimedijski prostor. U kupaonici se nalazi još jedan meni poseban komad. Kameni umivaonik, star tristotinjak godina, nalazio se u kući u starogradskoj jezgri grada Rovinja, i novi vlasnici htjeli su ga se riješiti. Za njega smo dali izraditi posebno metalno postolje, jer ga je zbog težine i oblika bilo nemoguće montirati na zid - rekla je Esmeralda.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Najveći izazov u uređenju interijera bio joj je postići minimalistički izgled, a ujedno i ugodan topao dom za obitelj i prijatelje. Srećom, ništa pri uređenju nije išlo u krivom smjeru. Sve je teklo glatko zahvaljujući Esmeraldinim roditeljima, koji su cijele dane provodili na gradilištu, vodeći računa o svakom detalju, dok su ona i brat još studirali u Italiji i jurili doma vikendom kako bi pomogli.

image
Vedran Peteh/Cropix
image

Arhitektica Esmeralda Kresina uredila je kuću po željama svoje obitelji

Vedran Peteh/Cropix

Otpočetka su znali da će kuća biti puna prirodnih materijala. Zato su kao bazu za podove koristili lokalni kamen kirmenjak, koji su dali rezati u velikim formatima. U spavaće sobe postavili su hrastov drveni pod spazzolato, kako bi tekstura drva bila opipljiva. Drveni akcenti protežu se kroz detalje u cijeloj kući, a veći dio namještaja u dnevnom dijelu u neutralnim je, bijelim tonovima. Ključni komad u dnevnom boravku je zelena sofa, koja se stapa s bojama okolne prirode. Prostor dodatno oplemenjuju umjetnička djela akademske slikarice Ljiljane Vlačić iz Labina i rovinjskog akademskog slikara Tomislava Brajnovića.

Obitelj provodi veći dio godine u kući, a ljeti je iznajmljuju.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

- Zamišljena je kao obiteljska kuća, namijenjena manjim obiteljima ili parovima koji se u njoj mogu opustiti i odmoriti u prirodnom okruženju i tišini. No kako je uređena prije svega za našu obitelj, u njoj se često organiziraju druženja i zabave s puno fine hrane i dobrom glazbom. Zbog toga je posljednjih godina u kući pijanino, na kojemu završavamo naša druženja uz pjesmu. Cijela obitelj puno vremena provodi na imanju, jer imamo posla oko okućnice. Tu je stotinjak stabala maslina, koje zahtijevaju veliku brigu, a nakon napornog radnog dana, kuća nam je najljepše utočište - kaže Esmeralda Kresina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 06:47