HOMMAGE UMJETNICIMA

Prepoznajete li ispod ove maske hrvatsku arhitekticu? ‘Postoji više razloga zašto sam se odlučila pretvarati u nešto ili nekoga‘

 Privatna arhiva
Nina Mia Čikeš odlično svira klavir i pleše, a bavi se i kostimografijom

Nina Mia Čikeš (36) puno je više od svoje stručne titule koja je, doduše, dosta impresivna. Ona je, naime, diplomirala arhitekturu i urbanizam, a paralelno je studirala i ekonomiju. Mnogi je od vas, sigurni smo, poznaju i iz brojnih domaćih i stranih fashion stranica gdje visoko kotira kao modna influencerica. Njezini prijatelji rekli su nam da odlično svira klavir i pleše. Nina radi i scenografije za kazlišta, a mi smo sada s njom pričali o još jednom njenom zanimljivijom hobiju - kostimografiji.

image
Privatna arhiva

- Moja ljubav prema kostimima i maskama razvila se u ranom djetinjstvu i predstavlja jedan kreativan izričaj kojim sam uvijek htjela ukazati na nešto što možda nisam znala riječima objasniti, ali bih znala to pretočiti u kostimu. Nekad je to bilo više, a nekada manje uspješno. I dalje sa jednakim žarom promišljam i izrađujem kostime kao i tada. govori Nina Mia Čikeš koja trenutno živi u Njemačkoj. Tamo se, kaže, bavi svojim poslom arhitektice, točnije održivim urbanizmom, mobilnošću, urbanom regenracijom te utjecajem klimatskih promjena na gradove i život stanovništva. No, život u drugoj zemlji nije ju, ističe, unazadio u kreativnom razvijanju brojnih hobija, pa tako ni izradi maska.

image
Iva Ćurković Spajić

- Iako bi mnogi pomislili da dugo promišljam i bavim se kostimima, zapravo si upravo to ne dozvoljavam. Smatram taj trenutak inspriacije vrlo značajnim, a i s obzirom na posao, koji mi je uvijek u prvom planu, vrijeme mi je vrlo cijenjeno i pokušavam ga maksimalno korisno trošiti. U većini slučajeva, inspiracija me dotakne otprilike dva do tri tjedna prije samog događanja i uvijek se držim onoga što mi je prvo palo na pamet. Veći dio vremena provedem logistički postavljajući sve detalje u glavi, dok paralelno obavljam dnevne obaveze. Sama izvedba zna potrajati dva do tri dana. Kako ponekad volim zakomplicirati stvari, vrlo sam zahvalna što imam prijatelje poput slikarice Petre Šabić i umjetnika Maria Miše koji pristanu sudjelovati u mojim suludim idejama u pola noći - priča Nina.

image
Privatna arhiva

Dodaje kako je uvijek postojalo više razloga zašto se odlučila pretvoriti u nešto ili nekoga drugoga. Bilo je tu hommage različitim umjetnicima, književnicima, skladateljima koji su je, otkriva, kroz svoja umjetnička djela insprirali, ali bilo je i intropektivnih kostima kojima je prikazala svoje unutarnje stanje svijesti, ili pak onih kostima kroz koje se osvrnula na tragično stanje u svijetu.

image
Privatna arhiva

- Uz sve to, obožavam kostimirane zabave i uvijek se rado odazovem kao gost ili ih sama priređujem. Smatram da kostimiranih zabava uvelike nedostaje. Ljudi nemaju vremena, ili im se ne da ili se ne vole maskirati. Svi smo drugačiji i to treba poštivati. Ali nekako iz vlastitog iskustva vidim da je dovoljan maleni poticaj koji otvara vrata nekog drugog svijeta. Veselilo me jako promišljanje tema za rođendanske zabave, a moji su prijatelji uvijek imali zadatak da ispoštuju temu. To je bio moj poklon, drugo ništa nikada nisam tražila niti željela - objašnjava Nina Mia Čikeš.

*Članak je objavljen u tiskanom izdanju magazina Dom&Dizajn (proljeće 2024.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 16:56