Novi cool restoran

Put svile Marka Pola: ljubav prema Korčuli i azijskoj kuhinji dovela je Čileanca do Zagreba

 MARKO MISCEVIC/CROPIX
U zagrebačkoj Masarykovoj nedavno je otvoren novi restoran, čije uređenje evocira Aziju na suvremen način

Sretnu, primamljivu i, naravno, šarenu. Za sve je zaslužan Dennis Bandack.

PROFIL

  • Info: Restoran SIlk
  • Lokacija: Masarykova 18, Zagreb
  • Uređenje: vlasnik Dennis Bandack

On je Čileanac hrvatskih korijena s Orebića. Živi u Švicarskoj, gaji ljubav prema Korčuli, a ujedno je i veliki ljubitelj azijske kuhinje. Sve to dovelo je marketinškog stručnjaka Dennisa Bandacka do pokretanja lanca azijskih restorana u nas.

Naime, nakon što je kupio i uredio hotel Tara’s Lodge na Korčuli, Dennis je primijetio nedostatak ponude azijskih jela na otoku te je u srcu korčulanske starogradske jezgre otvorio asian fusion restoran. Nazvao ga je Silk, što u prijevodu znači svila, oslanjajući se tako na glasoviti Put svile, nekadašnje karavanske putove koji su povezivali Sredozemlje i Aziju, kojima je putovao i Marko Polo. Nakon Korčule, otvoreni su restorani u Splitu, Hvaru i Dubrovniku te nedavno u Zagrebu.

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Uređenje prostora u zagrebačkoj Masarykovoj prati koncept Silk brenda koji je osmislio upravo Dennis. Ideja je, kaže, bila stvoriti životopisan ambijent za obiteljska i prijateljska okupljanja, koji je istodobno morao biti diskretan, romantičan, sretan, topao i neočekivan, kako bi gosti imali priliku snimiti izvrsne fotografije za društvene mreže. Stoga je posebna pozornost usmjerena i na rasvjetu.

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

- Dizajn interijera morao je evocirati Aziju na suvremen način: kao sretnu, primamljivu i, naravno, šarenu. Boje Silk brenda čine petrolej plava, topla crvena i crna, one su uvijek prisutne u našim prostorima - kaže. Postojeće pregrade unutar zatečenog prostora diktirale su zoniranje. Terasa je ležerniji prostor u toplijim mjesecima godine kad je pergola otvorena, a skrovitiji je zimi kad je pergola zatvorena.

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

- Nekadašnju rasvjetu u transparentnom pleksiglasu, koja je služila kao strop, zamijenili smo bioklimatskom pergolom, čime smo ostvarili mogućnost dobivanja svježeg zraka i dnevne svjetlosti tijekom toplijih mjeseci, kad se Sunčeve zrake projiciraju na istočnom zidu od opeke, koji smo zadržali te mu dali i ulogu zelenog zida s automatiziranim sustavom navodnjavanja “kap po kap” - kaže, pokazujući i neonska svjetla sa sloganom brenda “Nothing feels as good as Silk tastes”. To svjetlo sa Zafferano stolnim svjetiljkama, koje rade na baterije, čini romantičan ambijent.

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Glavna blagovaonica prema ulazu i šanku zamišljena je kao, kaže, otvorenija i druželjubiva, s jarkom rasvjetom i zajedničkim masivnim stolom od stare hrastovine i klupama za sjedenje. Zidove ovdje krase bijelo-crveni neonski znak s nestašnim sloganom “Every saint has a past, every sinner, a future” te triptih umjetnice Anite Genc. Ona je dobila zadatak stvoriti tri slike koje bi povezale samu lokaciju restorana i Aziju. Na njima su nasmijani sumo borac, azijska ulična scena i tajanstvena Azijka s tetovažom koja prikazuje Zagreb. Na slikama su točno određene nijanse od toplo crvene do petrolej plave, koje se pojavljuju i na namještaju i ostalim interijerskim detaljima, od taburea tapeciranih u tkaninu petrolej plave boje sa srebrnim “paisley” uzorkom do klupica uz masivni zajednički stol i sjenila rasvjetnih tijela u toploj crvenoj boji iznad šanka. Gornja ploča šanka izrađena je od crnoga granita sa srebrnim “mrljama” koje se reflektiraju na svjetlu, a na njemu su i okomite letvice koje se pojavljuju u svim Silk restoranima.

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Namještaj se radio po mjeri. Svi su stolovi od hrasta, ali nisu svi tretirani na isti način. Poluviseći stolovi pričvršćeni na zidu od opeke su od starih ploča koje su obojene prirodnom uljem, a jedan je dio obojen u crno kako bi bio u kontrastu s podom te dizajnerskim stolcima od američkog oraha koje je izradila tvrtka Aptha. Dio tih stolaca, stolovi glavne blagovaonice i podovi obrađeni su na način da djeluju istrošeno.

Triptih umjetnice Anite Genc prikazuje nasmijanog sumo borca, azijsku uličnu scenu i Azijku s tetovažom koja prikazuje Zagreb

- Od početka je ideja bila isporučiti nešto što bi moglo podsjećati na filmski set po uzoru na slavnog talijanskog redatelja Federica Fellinija - ističe Dennis, dodajući da se na ulazu u restoran iz Masarykove, na zidu projiciraju kratki filmovi. Na ulazu iz Varšavske, pak, goste privlači crveni neonski natpis sa šaljivim stihovima na vrhu zida s visećim biljkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 03:58