FUTRO HOUSE

Pogledajte kako izgleda kuća za odmor proslavljenog srpskog dizajnera. Idealno mjesto za bijeg

 RELJA IVANIĆ

Futro house je suvremena interpretacija kuće za odmor, oaza mira i prostor za stvaranje umjetnosti koja je nedavno dovršena po projektu beogradskog arhitektonskog INKA Studia, a uvlasnik je poznati srpski dizajner Slavimir Stojanocić Futro pa ne iznenađuje kako je ova suradnja dovela do toga da kuća bude bila nominirana i za najbolje ostvarenje u arhitekturi u Srbiji za prošlu godinu

Kuća je smještena u idiličnom ambijentu između planina Avale i Kosmaja, u neposrednoj blizini jezera Trešnja. Postavljena je tako da prati pravac pružanja parcele, a njena sjeverozapadno-jugoistočna orijentacija joj omogućava veliki pritok prirodnog svjetla tijekom čitave godine.

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ

"Položaj parcele i orijentacija bili su presudni na neki način i za oblikovanje kuće. Kosina krova prati pad terena te se na taj način i u oblikovnom smislu stapa s terenom. Dominantna streha koja natkriva trijem, u vidu izloženog čeličnog rastera, predstavlja konstrukciju buduće prirodne zelene zasjene, koja linijski prati i vizualno produžava kuću", objašnjavaju nam arhitekti iz studija.

Pozicija kuće na parceli omogućava formiranje dva specifična mikroambijenta u okolici - jugozapadno dvorište, osunčano tijekom većeg dijela dana i veliki sjeverozapadni trijem -dvorište koje je natkriveno uz ulaznu zonu. Oba mikroambijenta omogućavaju razvijanje života iz kuće k dvorištu, kružne veze i laku komunikaciju iz unutrašnjeg prostora k vanjskom i obrnuto.

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ

"Vanjski omotač kuće od prve ideje je planiran da bude jednoobrazan, kako na pročelju, tako i na krovu. Izbor je pao na termotretirani ariš, ali tretiran starom japanskom tehnikom paljenja drveta. Ovom tehnikom drvo dobiva dugogodišnju otpornost na vremenske uvijete, a istovremeno je postignuta i željena ujednačena boja patine, što nam je djelovalo kao najadekvatniji izbor" kažu arhitekti.

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ

Veliki stakleni portali daju poseban dodatni karakter kući, a mogu se zatvoriti kliznim žaluzinama, koje također igraju bitnu ulogu u arhitekturi objekta. Kuća je koncipirana da bude otvorena ili zatvorena, ovisno o potrebama stanara, ali i sezonskim promjenama. U oblikovnom smislu kad se objekt potpuno zatvori on je nalik skulpturi u prostoru. Žaluzine imaju ulogu zaštite, osobito noću i zimi, kao i potpunog zatvaranja kuće, kad stanari nisu tu.

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ

Kad je riječ o unutrašnjosti objekta, umetnuta kompozicija od drveta u unutrašnji beli omotač je ključni element interijera. Pult u blagovaonici je njezin integrativni dio i centralni motiv kuće oko koga se odvija život. Na njega se nadovezuje dnevni boravak s kaminom kao prostor u kome se najviše boravi. Gornji dio na jednu stranu omogućava noćnu zonu na galeriji, ali ne klasičnu, već integriranu u volumen čitavog prostora, bez fizičkih ograničenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 15:23