Studentski stanovi

Ovo su trenutno najtraženiji zagrebački kvartovi: Primjerene cijene i "pristojno" uređenje

 SHUTTERSTOCK
Stanove za najam studenti najradije traže u blizini fakulteta ili studentskih domova te u zoni javnog gradskog prometa

Kraj ljeta za većinu studenata tradicionalno označava razdoblje intenzivne potrage za stanovima za najam u kojima će boraviti predstojeću akademsku godinu. Na oglasniku Crozilla.com u tom razdoblju, kažu nam, obično osjetno poraste potražnja za najmom, pa najmodavci koji žele iskoristiti taj trenutak nerijetko i cijene prilagode u svoju korist.

Zona javnog gradskog prijevoza, blizina fakulteta ili studentskih domova, internet, vlastita soba, a uz navedeno i primjerena cijena i "pristojno" uređenje neki su od kriterija koje studenti smatraju bitnima prilikom traženja stana za najam. No, nije lak zadatak pronaći onaj koji će zadovoljiti sve navedene parametre, pa studenti i drugi najmoprimci prilikom odabira idealnog stana za najam često moraju zažmiriti na neke od kriterija. Jeftine je stanove najlakše pronaći na rubnim dijelovima grada, a najviše cijene imaju novi, kvalitetno uređeni i dobro opremljeni stanovi na dobrim lokacijama.

image
Na fotografiji: Radićeva ulica
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Najtraženiji dijelovi Zagreba trenutno su Trešnjevka, Maksimir, Centar, Dubrava, Črnomerec i Jarun

Dodatni izdatak

Osim same cijene najma, u oglasima oglašivači nerijetko navode i dodatne troškove koji se podmiruju odmah prvi mjesec, a mogu dosezati razinu od nekoliko mjesečnih najamnina. Naime, uz iznos dogovorene mjesečne rate za najam stana, na samom početku iznajmljivanja stanodavci nerijetko traže i plaćanje pologa koji je uglavnom u visini jedne mjesečne rate. Uz to se kao dodatni izdatak može pojaviti i trošak agencijske provizije koji također uglavnom iznosi koliko i jedna mjesečna najamnina ako se stan unajmljuje posredstvom agencije za nekretnine.

image
Na fotografiji: Zagrepčanka, Hoto Tower, Cibona
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Iako studenti nisu jako zahtjevni stanari, na tržištu uvijek bolje prolaze stanovi koji su dobro opremljeni ili su novouređeni, pa u njima ne treba mnogo intervenirati

Stanove za najam studenti najradije traže u blizini fakulteta ili studentskih domova te u zoni javnog gradskog prometa, posebno tramvaja. Najčešće unajmljuju stanove manjih površina kakvi zahtijevaju i manje mjesečne troškove. Dok se jedni odlučuju na samački život i pritom najčešće traže garsonijere, drugi se odlučuju na stanovanje s jednim ili više cimera, što obično predstavlja i manje financijske izdatke. U takvim se slučajevima uglavnom odlučuju za dvosobne ili trosobne stanove, a pritom je poželjno da svatko od njih ima vlastitu sobu.

Kada je riječ o samom uređenju, studenti nisu osobito zahtjevni, no u svakom slučaju na tržištu će uvijek bolje proći bolje opremljeni ili novouređeni stanovi.

image
/SHUTTERSTOCK

JADRAN

Dugoročni najam tek nakon završetka turističke sezone

Na listi najtraženijih gradova za najam stanova na oglasniku Crozilla.com obično se uz Zagreb nalaze i Rijeka i Split. Usporedimo li u tim gradovima prosječne oglašavane cijene stanova do 100 kvadrata površine, Zagreb će se naći na prvoj poziciji, a tamošnje su najamnine u prosjeku više za oko 20 posto od onih u Splitu te preko 30 posto od onih u Rijeci. U gradovima na Jadranu nije rijetkost da se stanovi tijekom sezone iznajmljuju turistima za dnevni najam, a izvan sezone podstanarima za dugoročni najam. Kombinacija turističkog i dugoročnog najma najmodavcima obično donosi zaradu, no takav način iznajmljivanja ipak ne ide na ruku studentima jer takve stanove mogu unajmiti u razdoblju od kraja turističke sezone sve do početka sljedeće. Mnogi su se studenti zato s dolaskom turista morali iseliti iz takvih stanova ranije nego što su očekivali, a ako sezona potraje i turisti se zadrže, tada su ponovno u nezavidnoj poziciji jer se u njih ne mogu useliti na vrijeme, odnosno prije početka nove akademske godine.

Najveći priljev studenata iz drugih gradova je u Zagrebu u kojem se spektar oglašavanih najamnina stanova površine do 100 kvadrata, ovisno o raznim kriterijima poput lokacije, uređenosti, veličine, stanja nekretnine i brojnih drugih, na oglasniku Crozilla.com pruža od oko 250 eura, za koliko je moguće pronaći stariji, slabije opremljen ili stan manje površine, pa sve do iznosa i od oko 2000 eura koliko su oglašavani neki od luksuzno uređenih stanova na dobrim lokacijama.

Prosječne cijene manjih stanova, do 40 kvadrata, sada su oko pet posto više nego lani

image
Na fotografiji: Radićeva ulica
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Cijene

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene manjih stanova, onih do 40 kvadratnih metara površine, trenutačno oko pet posto više nego lani. Stanovima površine između 40 i 60 kvadratnih metara cijene su uglavnom ostale jednake lanjskima. Onima veličine između 60 i 80 kvadrata cijena je u prosjeku oko 0,3 posto viša nego lani, dok stanovi površine od 80 do 100 kvadratnih metara trenutačno imaju čak nešto niže cijene od prošlogodišnjih.

Najtraženiji dijelovi grada za najam stanova na oglasniku Crozilla.com u posljednje su vrijeme Trešnjevka, Maksimir, Centar, Dubrava, Črnomerec, Donji grad i Jarun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:19