NEZABILJEŽENO U 10 GODINA

Prosječna cijena kvadrata u Hrvatskoj prešla 13.000 kuna: ‘Evo koji faktori stoje iza rasta cijene...‘

Kupnja nekretnine - barem one nove - postala je znatno skuplja, osim u samom Zagrebu
 Duje Klarić/Cropix

Kad je u Hrvatskoj poskupjelo baš sve od namirnica, zašto ne bi i stanovi, i to novogradnja koja je, prema posljednjem izvješću Državnog zavoda za statistiku o cijenama prodanih novih stanova, dosegnula svoj vrhunac.

Točnije, prosječna cijena kvadrata novogradnje u prvoj polovici 2021. godine dosegnula je za razinu cijele Hrvatske iznos od čak 13.385 kuna, što je nezabilježeno u posljednjih desetak godina.

Iz tablica koje je Državni zavod za statistiku objavio za razdoblje od 2010. godine naovamo, vidljivo je kako su te cijene posljednje desetljeće kontinuirano rasle, s manjim padom u dugoj polovici 2016. godine, kada je cijena kvadrata novogradnje pala na 9899 kuna, a nakon toga uslijedio je ponovno rast, koji nas u 2021. dovodi do iznosa od čak 1784 eura za četvorni metar novoga stana, i to na razini cijele države.

Dapače, kad iz cjenovnog prosjeka izbacimo POS-ove stanove, koji su se, prema podacima DZS-a, prodavali za 7499 kuna po kvadratu te u ukupnom broju prodanih stanova sudjelovali tek s 2,7 posto, prosječni kvadrat novogradnje u Hrvatskoj iznosi čak 13.550 kuna, što je 5,8 posto više nego u drugom polugodištu 2020. godine te 4,7 posto više od prvog polugodišta prošle godine.

Službena statistika tako potvrđuje ono što je već mjesecima vidljivo na oglasnom tržištu nekretnina - kupnja nekretnine - barem one nove - nikad nije bila skuplja, iako Zagreb u odnosu na isto razdoblje lani bilježi pad, doduše tek od nekoliko kuna, ali ipak pad, dok su cijene nekretnina u ostatku Hrvatske veće čak deset posto.

Kako je za Jutarnji list pojasnio predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Dubravko Ranilović, ono što se događa u Hrvatskoj zapravo je na tragu svjetskih trendova, s obzirom na to da se rast cijena nekretnina bilježi i u ostatku Europe i svijeta, i to poglavito kao posljedica nekoliko faktora.

"Kao prvo, na tržištu godinama imamo izuzetno niske kamatne stope na kupnju nekretnina, što je najčešće glavni regulator tržišne cijene, a to je ujedno i glavni razlog zašto se u javnosti tako puno govori o tome hoće li cijena novca i dalje ostati niska, jer to pogoduje tržištu nekretnina.

Osim toga, na formiranje cijene nekretnina utjecala je i pandemija, u kojoj se ulaganje u nekretnine čini kao siguran i opipljiv način štednje, a što je za posljedicu imalo da brojni ulagači svoj novac ulažu u kvadrate", kazao je Ranilović te dodao kako je značajan utjecaj na prosječne cijene u Hrvatskoj imala i nestašica radne snage u sektoru građevinarstva, kao i rast cijena sirovina i materijala.

"Dakle, sve je poskupjelo, pa je stoga bilo logično očekivati da će se to odraziti i na cijenu kvadrata novogradnje", pojasnio je Ranilović.

Prema podacima DZS-a, u prvoj polovici ove godine privatni su investitori prodali 2300 novih stanova ukupne površine 151.567 četvornih metara, što znači da je prosječna veličina kupljene stanogradnje iznosila 65 četvornih metara, a od ukupnog broja prodanih stanova, njih 1367 nalazilo se na području Zagreba, dok je u ostatku Hrvatske prodano 945 stanova.

Kad je u pitanju 2020. godina, lani je u Hrvatskoj ukupno prodano 24 tisuća stanova i apartmana, od čega se njih tri tisuće odnosilo na stanove u novogradnjama.

Najviše stanova, očekivano, tada je prodano na području Zagreba i Zagrebačke županije, a na Jadranu je prodano oko 10 tisuća starih i novih nekretnina.

Pad cijena jer su lokacije možda manje atraktivne

U Zagrebu je prodano najviše stanova u novogradnji, ali prosječna cijena kvadratnog metra nije rasla nego je doživjela blagi pad. Iako neki pad cijena novogradnje na području Zagreba tumače neočekivanim, naši nas sugovornici upozoravaju da je za pravu ocjenu stanja potrebno vidjeti na kojim su zagrebačkim lokacijama prodavani novi stanovi u prvoj polovici ove godine jer bi postignuta nešto niža prosječna cijena lako mogla biti posljedica manje atraktivnih lokacija za koje nije bilo moguće dobiti veće iznose. (D.K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:18