Moj omiljeni kutak..

Omiljeno mjesto u riječkom domu dizajnerice Svjetlana Despot je ovo mjesto s pogledom na more

 Josip Čekada/CROPIX
Dizajnerica Svjetlana Despot kaže da je njezino omiljeno mjesto u stanu u neboderu u Rijeci na Pećinama kombinacija tri pozicije

Središnje mjesto je crni stol u boravku odakle gleda Cres, Krk, Opatiju, more, brdo i nebo.

- U spavaćoj samo spavam, odijevam se... U kupaonici se kupam i šminkam. U kuhinji kuham i volim kuhati, ali se ne zadržavam dulje od toga. Navečer zamijesim kruh i dok ujutro sjedim na svom omiljenom mjestu u boravku, pijem kavu i pušim, gledam more, kruh se peče - opisuje nam.

Taj stol nije, dodaje, baš dizajnerski idealno postavljen u prostoru, nego tako da nudi najbolji pogled. Nekad je vizura kao da je sve - i more i brdo i otoci - u istoj svijetlo plavoj boji. Slika se u krajoliku mijenja.

- Nema neke mistifikacije. Meni je taj trenutak u danu najljepši, tu se punim. Probudim se u 7.15 i skoro do 8.15 ovdje sjedim, slušam radio Yammat, volim taj mir. Gledam u more ili nešto skiciram. U 9 sam na poslu koji je blizu. No, čim dođe proljeće, selim se na drugu poziciju, na balkon, koji ima šank i visoku stolicu jer i tako imam otvoren pogled. Tu znam sjediti i navečer kad dođem s posla - kaže Svjetlana Despot.

Postoji i treće mjesto - fotelja u boravku gdje rado čita knjige, iako, kaže, to ne čini prečesto, a sad je na redu djelo našeg bivšeg kolege pisca Vida Barića. Tu je još i njezin omiljeni komad namještaja, stolić dizajn Eileen Gray.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:14