Moj omiljeni kutak..

Omiljeni kutak arhitektice Kate Marunice mjesto je s puno sunca u zagrebačkom donjem gradu

 Marko Miščević/CROPIX
Arhitekticu Katu Marunicu, koja s partnerima, također arhitektima, vodi poznati studio NFO, zatekli smo u trenutku preseljenja ureda

Sa zagrebačke Trešnjevke sele se u Ilicu 150, u Donjem gradu. Tako je njezin novi omiljeni kutak zapravo mjesto u nastajanju.

- Trenutno smo u vrlo stresnom procesu selidbe, tako da uživam u još ne potpuno namještenom uredu s minimalnim brojem elemenata - kaže nam Kata Marunica.

Kako se radi o klasičnom donjogradskom stanu, odlučili su zadržati postojeće elemente stropnih freski i masivna vrata na anfiladi koja povezuje sve radne prostore, dok će ostatak uređenja biti suvremen. A zašto joj je baš ovaj kutak najbolji?

- Ovo će biti moj budući ured i znam da ću tu provoditi jako puno vremena, veseli me količina sunca, pogled na grad i novi projekti koji će tu nastajati - odgovara.

Trešnjevka će im, kaže, uvijek biti uz srcu, kao i njihov prijašnji ured. Iako odlaze jer ih je naprosto previše za bivši prostor, ima ih 18, Marunica vjeruje da će joj upravo gužva najviše nedostajati, koliko god nekad bila otegotna za rad, jer ona generira određenu prisnost među ljudima, što smatraju jako važnim.

image
Marko Miščević/CROPIX

- U novom prostoru očekujem malo više tišine - smije se Kata.

Kada su došli na Trešnjevku prije pet godina nisu očekivali da će toliko brzo prerasti prostor, ali nažalost ili nasreću situacija je takva da više nisu mogli odgađati preseljenje.

Inače, jedan od projekata studija NFO kojima se trenutačno bave su dovršetak Interpretacijskog centra maritimne baštine u Malinskoj. Radi se o malom, ali jako zahtjevnom projektu u samom centru mjesta koji će ostaviti, među ostalim, i jak urbanistički trag u javnom prostoru toga grada. Započeta je i gradnja trgova u Koprivnici kao rezultat javnog arhitektonskog natječaja... O njihovom nedavno završenom projektu nedaleko od Crikvenice, boćalištu na vrhu brda Gornji Kraj - Ladvić, mnogo se pisalo. Osvojili su i niz arhitektonskih nagrada, primjerice za Memorial Goranu Ledereru, za što su bili nominirani za europsku nagradu Mies van der Rohe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 11:01