Top interijer

Crno-bijeli svijet mladog arhitekta: Zagrebački stan u potkrovlju s wow-efektom

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Nakon nekoliko godina provedenih u najmu Andrej Došen odlučio je riješiti svoje stambeno pitanje te kupiti stan

Željena lokacija bio je centar Zagreba, i to baš u vrijeme kad je većina izbjegavala taj dio grada zbog oštećenja nastalih u potresima.

PROFIL

  • Info: preuređeni stan površine 95 kvadrata u potkrovlju zgrade
  • Lokacija: širi centar Zagreba
  • Vlasnik: arhitekt Andrej Došen
  • Uređenje: vlasnik

Središte Zagreba oduvijek je bilo top-lokacija za kupnju stana, no taj je interes osjetno pao nakon potresa. Ipak, dok su mnogi izbjegavali zgrade u užem i širem centru zbog nastalih oštećenja, ali i straha od novih potresa, mladi arhitekt Andrej Došen upravo je taj trenutak vidio kao svoju prednost. Naime, nakon nekoliko godina provedenih u najmu odlučio je riješiti svoje stambeno pitanje. Glavni kriterij bila je lokacija - centar grada.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Prvo sam uzeo nekoliko tjedana da istražim ponudu, bilo je to nekoliko mjeseci poslije zagrebačkog potresa, nakon kojeg je uslijedio i onaj petrinjski. Proučavao sam tlocrtnu organizaciju i potencijal svih stanova koji su mi ušli u uži izbor. Skicirao sam nova tlocrtna rješenja ne bih li vidio maksimalnu iskoristivnost svakog prostora. Na kraju sam u suradnji sa statičarom obišao nekoliko stanova, a ovaj u blizini Zrinjevca, za koji sam se na kraju odlučio, bio mi je najzanimljiviji. Površinom je bio najveći, a ujedno i jedan od povoljnijih. Kad sam prvi put ušao u njega, privukla me visina potkrovne etaže, bez nosivih zidova. Stan je bio u lošem stanju, ali neoštećen u potresu, što je bilo najvažnije. Suvlasnici zgrade su 1984. godine radili veliku sanaciju zadnjeg kata i krovišta prilikom koje su izlivene betonske ploče, što je pridonijelo statici i stabilnosti zgrade uslijed potresa - kaže Došen.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U dnevnoj zoni uklonjena su dva dotrajala drvena stupa kako bi se dobio open space. Postavljen je čelični stup u sredini prostora koji je obložen zrcalom te dva stupa skrivena u zidu, a postojeća krovna greda “obučena” je u čelik

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Stan površine 95 kvadrata na zadnjoj etaži zgrade bio je organiziran tako da se prvo pristupalo kuhinji i dnevnom boravku, a u nastavku su bile spavaće sobe, orijentirane na uličnu stranu. Stan je imao i galeriju. Došen se odlučio za potpunu adaptaciju s izmjenom rasporeda, a pritom nije želio štedjeti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Stan je u originalnom izdanju imao galeriju, koju je vlasnik uklonio. Nije, kaže, želio žrtvovati visinu radi prostora koji ionako ne bi bio maksimalno funkcionalan

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Uočavaju se brojni predmeti doneseni s putovanja: ježić od vulkanskog kamena sa Sicilije, konjić iz Irana, slonić sa Šri Lanke. Tu je i kolekcija lokalnog oruđa i oružja

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Porušili smo sve pregradne zidove te sve radili ispočetka. Tehnički je adaptacija bila vrlo zahtjevna jer su se vodovodne instalacije provodile s jednog kraja na drugi kroz podove i zidove, a izvodila su se i dodatna ojačanja krovne konstrukcije. Također, postavljeni su i novi krovni prozori - nabraja.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Psihološki je vrlo važna dualnost stana: prolaskom kroz niži i tamniji dio, s manjim sobama, dobiva se jači wow-efekt dolaskom u visoku, svijetlu dnevnu zonu

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Njegova je ideja bila da prvi, ujedno i niži dio stana zauzimaju manje prostorije u tamnim tonovima, dok se relativno dugačkim hodnikom pristupa dnevnoj zoni u punoj visini od četiri metra, koja je svojom bjelinom, osvijetljenošću i otvorenošću potpuna suprotnost.

- Psihološki je vrlo važna dualnost stana: podijeljen je na dva jednaka dijela - crni i bijeli, a prolaskom kroz niži i tamniji dio, s manjim sobama, dobiva se jači wow-efekt dolaskom u visoku svijetlu prostoriju - opisuje Došen.

Prvi je dojam pomalo dramatičan. Ulazni je dio crne boje, s ormarima i velikim ogledalom ispred kojeg je crni metalni stolac te koloritom odgovarajući stolić skulpturalnog oblika. Otuda se pristupa kućnom uredu i toaletu te hodniku koji vodi u privatniji dio stana, a staklenim se vratima, po potrebi, može i izolirati od uobičajenih kućnih aktivnosti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Iz hodnika se s jedne strane pristupa spavaćoj sobi sa zasebnom kupaonicom, a s druge manjoj gostinskoj sobi. U svim prostorijama ovog dijela stana prevladava crna, a uočavaju se akcenti u vidu asimetričnog dizajnerskog tepiha brenda Regeneracija, dizajnerskih lampi brenda Grupa, ali i zanimljivih dekorativnih elemenata poput skulpturalnog staklenog stola u uredu.

U spavaćoj sobi dominira bračni krevet s crnim uzglavljem, niski crni noćni ormarići te Grupina dizajnerska vješalica za odjeću. I u kupaonici prevladava crna, s velikoformatnom keramikom i okruglim ogledalom u kojem je integrirana LED ravjeta. Svi uređaji vješto su skriveni u ormare.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Oduvijek skupljam slike. U stanu se može vidjeti Murtić, Kožarić, Demur, Džamonja, Kuliš... I ovaj sam stan kupio od jednog slikara, smije se vlasnik

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Na kraju hodnika, također crne boje s crno-bijelim grafikama na oba zida, nazire se prozračni bijeli dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom. Zahvaljujući trima velikim krovnim prozorima ovaj je dio stana okupan suncem, a omogućen je i pogled na okolne krovove i užurbanu gradsku ulicu. Niske dugačke police rađene po mjeri, koje se protežu duž cijelog zida ispod prozora, otkrivaju arhitektove afinitete i ljubav prema knjigama, dizajnu i putovanjima.

Primjerci hrvatskog dizajna i slikarstva stoje uz bok kultnim svjetiljkama Artemide te Flos i lusteru Bonderupa i Thorupa

Sav namještaj ovdje je bijele boje. U zoni dnevnog boravka velika je kutna garnitura izrađena po mjeri u Margaliću, prepoznatljiva fotelja Polygon i stolić tvrtke Prostoria te podna lampa dizajnerskog kolektiva Grupa, a priču zaokružuje Artemidin luster. S druge je strane stakleni blagovaonski stol s pretapeciranim stolcima Rex istaknutog slovenskog arhitekta i dizajnera Nike Kralja. Kuhinja se nastavlja u liniji hodnika i zida dnevne zone, tako da nema klasične gornje elemente, nego je u niši. Gornji su elementi u tri dubine kako bi se dobio skladišni, ali i izložbeni prostor, a sav je namještaj po mjeri rađen s tvrtkom Akwood & SDI interijeri.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U cijelom se stanu uočavaju zanimljivi predmeti doneseni s putovanja. No, osim suvenira, važnu ulogu imaju slike, točnije grafike koje godinama skuplja. Došen ističe kako je stan zamislio isključivo u crnoj i bijeloj boji kako bi one došle do izražaja. U stanu se tako može vidjeti Edo Murtić, Ivan Kožarić, Boris Demur, Dušan Džamonja, Vatroslav Kuliš...

- Nastojao sam istaknuti kultne primjerke hrvatskog i lokalnog dizajna i slikarstva, koje sam pak upario s poznatim stranim komadima namještaja i rasvjete: Prostoria, Grupa, Rex Kralj i Regeneracija stoje uz bok kultnim svjetiljkama Artemide te Flos i jednom od najslavnijih lustera, onom Clausa Bonderupa i Torstena Thorupa - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 19:25