Kamena ljepotica

Kuća podno Biokova od 50 kvadrata, struju dobiva od solarnih panela, a vodu od vatrogasaca

 VICE RUDAN/
Kućica površine samo 50 kvadrata sastoji se od dvije etaže, osmišljene kao open-space, a velika okućnica nudi više zona za odmor

PROFIL

  • Info: kuća za odmor Olive Garden
  • Lokacija: Umac podno Biokova
  • Projekt: obitelj Milunović

Na izoliranom zemljištu podno Biokova, kod Makarske, nalazila se kamena ruševina raspuknutih zidova, s rupom na krovu. Vlasnici Toni i Julija Milunović odlučili su je srušiti i sagraditi vikendicu, koju su obložili kamenom nekadašnje kuće.

image
VICE RUDAN/

Da smo hrabro išli sami, teško da bismo iz prvog pokušaja pronašli kuću Olive Garden. Samo nekoliko minuta automobilom od centra Makarske, Toni i Julija Milunović vode nas uskom i strmom cestom koja je dijelom betonirana, a dijelom makadam. Otprilike na pola puta do zaseoka Kotišina, okruženi gustom borovom šumom i maslinicima podno Biokova, dolazimo do izolirane parcele bez susjednih kuća u okruženju, s koje se pruža predivan pogled na otoke Brač, Hvar i poluotok Pelješac. Ovdje su supružnici Milunović prije sedam godina počeli graditi vikendicu.

image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/

Samo zemljište površine 2000 kvadrata u zaseoku Umac Julija je naslijedila od bake, koja ju je i odgojila, a na njemu se nalazila kamena ruševina raspuknutih zidova, s rupom na krovu. Sa suprugom ju je odlučila srušiti i sagraditi novu, namijenjenu njihovoj obitelji i druženju s prijateljima, te ju obložiti kamenom nekadašnje kuće. Dio obloge su, naravno, morali i kupiti.

- Kuću smo crtali sami i dogovarali s građevinarima, ništa nismo prepustili nikome da odlučuje, ali smo slušali savjete. Većina toga je naša ideja ili naših ruku djelo - kažu pa nas pozivaju u obilazak.

image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/

“Većina toga je naša ideja ili naših ruku djelo. Suprug je sam klesao kamen, a od stare masline izradili smo postolje za umivaonik u kupaonici”, kažu vlasnici

image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/

Parceli se pristupa sa sjeverne strane. spuštamo se stepenicama do bazena sa sunčalištem i ulaza u kuću okruženu maslinama. Ispred kuće je popločeni dio s malim stolićem za jutarnju kavu, a niže i prostor za objed na otvorenom. U svakom dijelu okućnice, ovisno o dobu dana, uvijek ima prirodnog hlada, što je idealno za ove vrućine. Ovdje je to drvored bajama. Nastavljamo dalje, uz pjev ptica i koncert cvrčaka. Zapadni dio parcele rezerviran je za odmaranje na velikoj kutnoj garnituri od peleta s vanjskim roštiljem. Uočavamo i zanimljivu ogradu izrađenu po Julijinim nacrtima, koja je neočekivano ljepšom stranom orijentirana prema kući. Okućnica je puna pitara, posuda za cvijeće kupljenih na Hreliću, u koje Julija sadi sukulente, a mogu se uočiti i dva postolja starih singerica kojima je udahnut novi život.

image

Julija je godinama kupovala okvire i ogledala na Hreliću, no nikako za njih nije pronalazila mjesto u kući. Stoga su zablistali u okućnici, a sad je obitelj i prijatelji zadirkuju da je to pravi Instagram kutak

VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/

OFF GRID

Kuća nije spojena ni na kakvu infrastrukturu. Struju dobivaju od solarnih panela na krovu, vodu im donose vatrogasci, a drže ju u velikom bunaru koji su radili na mjestu starog. Kanalizacija je septička jama

image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/
image
PRIVATNI ARHIV

Niže od kuće je igralište za djecu i veliko stablo rogača, dok je poviše, uz parking, veliko boćalište koje se redovno koristi. Na parceli su još dvije stare kuće koje u budućnosti planiraju obnoviti.

- Naši preci nisu gradili kuće da imaju najljepši pogled, već da budu sigurni i zaštićeni od vjetra. Tako je i nova kuća ostala iste orijentacije, a kat smo radili na gredama, po starinski. Sa sjeverne strane kuća nema niti jednog otvora, na istočnom dijelu okućnice smjestio se bazen. Jedan prozor spavaće sobe gleda na istok i šumu, a drugi na more i zapad. S južne strane je ulaz u kuću i jedan prozor koji gleda na Hvar - opisuju nam.

image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/

Bazen je smješten na istočnom dijelu parcele, ispred kuće je popločeni dio sa stolićem za jutarnju kavu, a niže je prostor za objedovanje. Na zapadnoj strani su velika kutna garnitura, napravljena od paleta, i roštilj

image
VICE RUDAN/
image
PRIVATNI ARHIV
image
PRIVATNI ARHIV

Kućica se sastoji od dvije etaže, obje osmišljene kao open space, a svaka je površine 25 kvadrata. U prizemlju je blagovaonski stol za desetero, jer imaju veliku obitelj i često se druže, kuhinja sa šankom, koji se po potrebi iznese vani, veliki kamin i odvojen toalet. U potkrovlju je prostor za sjedenje - svojevrsni unutarnji dnevni boravak, te dva bračna kreveta.

image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/

Unutarnje uređenje prizemlja sami su osmislili, ali su na katu zbog niskog stopa “zapeli”. Za savjet su se obratili studiju Design Touch te ormare izveli po mjeri i istaknuli dva zida zanimljivom bojom

image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/

- Odmah smo znali da ne želimo ništa moderno i sterilno. Kombinacija farmhousea i industrijskog stila je nešto što nam se jako svidjelo. Crna u kombinaciji s bojom drva nam se nametnula sama. Glavna vodilja nam je bila pametna iskoristivost prostora. Unutarnje uređenje prizemlja smo sami smislili, dok smo na katu zbog niskog stropa, koji je na najvišem dijelu visine 175 centimetara, zapeli s idejama, pa smo se za savjet obratili studiju Design Touch iz Trpnja na Pelješcu. Gospođa Snježana nam je savjetovala da ormare izvodimo po mjeri i tako uštedimo na prostoru te istaknemo dva zida zanimljivom bojom. Ta kratka suradnja urodila je pravim prijateljstvom - kažu.

image
VICE RUDAN/

Kako bi prizemlje i potkrovlje povezali u skladnu cjelinu, uz blagovaonski stol postavljena je tapeta s motivom maslina koju su sami izradili

image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/

Dok prizemljem prevladava kombinacija crne i boje drva, na katu su se malo poigrali uz bijele ormare i nekoliko nijansi plave. Trosjed ih je, kažu, toliko oduševio da su ga naručili iz Jyska bez da su ga vidjeli uživo, a tu je i legendarna Le Corbusier ležaljka Chaise Lounge Chair - LC4.

- Kupili smo ju prije 20 godina i vučemo je s nama iz stana u stan, a naposljetku je stigla u našu vikendicu - kažu.

Kako bi prizemlje i potkrovlje povezali u skladnu cjelinu, uz blagovaonski je stol postavljena tapeta s motivom maslina koju su sami izradili, jer su po struci grafičari.

- Širine je točno koliko i ladičar, koji je na taj način dobio istaknuto mjesto. Crne i zlatne dekoracije protežu se cijelom kućom. Nešto smo kupili na sajmovima i Hreliću, a posebno je mjesto zauzela stara pisaća mašina Underwood iz 1900. godine - pojašnjavaju vlasnici, dodajući da je većina namještaja iz Ikee, iako su se kuhinja i blagovaonski stol tako dobro uklopili da mnogi pomisle da su izrađeni po mjeri.

image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/

Izdvajaju nam i kupaonski element izrađen od stare masline, koju su sami brusili i prelakirali te prenamijenili u postolje za umivaonik. Ipak, najviše su im muke, priznaju, zadale unutarnje stepenice, jer nikako nisu mogli pronaći majstora koji će svladati kosinu i zadržati funkcionalnost. Na kraju su uz pomoć jednog majstora, koji je izradio i ormare, izveli stepenice od punog drva, kojima su i više nego zadovoljni.

Cijeli projekt trajao je čak sedam godina, uz pomoć rodbine i prijatelja. Nakon redovnog posla svaki bi dan iza 15 sati odlazili na gradilište.

image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/

- Suprug je svestran i razumije se u puno toga, tako da je njega zapao najveći dio posla. Većinu kamena je on klesao - govori Julija, dodajući da je sav materijal nošen rukama jer se automobilom ne može doći do same kuće. U tom periodu su čak kupili i staro teretno vozilo kojim su prevozili materijal da ne bi oštetili svoje automobile.

image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/
image
VICE RUDAN/

Ističu i kako je kuća kompletno off grid: nije spojena ni na kakvu infrastrukturu.

- Struju dobivamo od solarnih panela na krovu, vodu nam donose vatrogasci, koju držimo u velikom bunaru koji smo radili na mjestu starog bunara. Dok se kuća radila pomagali smo se agregatom, a u kući palili svijeće - prisjećaju se, dodajući da su napravili i manju ostavu u kojoj je postrojenje za solarno.

Iako je kuća građena i uređivana za čisto uživanje, proslave s dragim ljudima i obiteljska druženja, svatko tko bi im došao u posjet pitao bi ih zašto ne iznajmljuju ovakvu ljepotu. I tako je malo pomalo sazrila ideja o najmu, pa je vikendica postala kuća za odmor Olive Garden.

- Mi smo mali dio izvornog dalmatinskog, uz strogo poštovanje prirode iz koje smo iznikli - skromno zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 11:11