POČAST PRIRODI

Kuća na Pelješcu nastala je iz šikare i trnja mukotrpnim radom, a na kraju nema ni jedan ravan zid

 RAJAN MILOSEVIC/
Nakon nekoliko mjeseci pripremnih radova, kuća je počela nicati na kaskadama prateći linije i obrise Pelješca

Jedna od najpoznatijih vinskih regija u Hrvatskoj, mjesto Postup na Pelješcu, osim vrhunskih vina odnedavno se može pohvaliti i zanimljivom arhitekturom. Visoko u brdu, iznad vinograda smjestila se kuća Bevel. Samo ime sadrži najbolji opis kuće, bevel- što znači kosina, pobliže ocrtava lokaciju i izgled kuće.

image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/

Vlasnica nam prepričava kako je gradnja kuće pod nazivom House Bevel čiji projekt potpisuje arhitekt Marko Padovan, bila iznimno kompleksna i stresna. Lokacija na kojoj se smjestila kuća nalazi se na velikoj strmini, a prije same gradnje tamo nije bilo ničeg drugog osim kamenjara i nepreglednih količina trnovitog grmlja. Prije nego se krenulo u izgradnju kuće cijeli teren se morao raščistiti i poravnati, što je u trenutcima navelo vlasnicu da se zapita je li joj to uopće trebalo.

Nakon nekoliko mjeseci pripremnih radova, kuća je počela nicati na kaskadama prateći linije i obrise Pelješca. Iako kvadratura od čak 260 metara četvornih svjedoči o prostranosti ove kuće, sam izgled će vas zavarati. To je ono što je vlasnica i željela postići u konačnici – stvoriti jednu drugačiju arhitekturu na ovom području, ali da je njezin najveći adut neprimjetnost i simbioza s okolišem. Graditi na tako nepristupačnom i divljem terenu izrazito velik prostor zvuči kao recept za katastrofu, ali Tomaši su uspjeli sve prepreke pretvoriti u svoju prednost.

image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/

Sve što vrijedi zahtjeva i veliki trud, ulaganje i strpljenje. Kada samo izvučemo naizgled nebitne podatke u metrima i satima u potpunosti je jasno s koliko preciznosti i požrtvovnosti se gradila ova kuća. Često volimo reći – mislilo se na sve – ali ovdje doista jest bilo tako. Kao samo neki od detalja možemo navesti kako su vlasnici nabavili čak 420 metara kamena kako bi mogli napraviti suhozid koji se uklapa s onim zatečenim, svo staklo je ručno rezano jer ni jedan zid nije ravan, a 80 metara zavjesa koje se nalaze u interijeru je satima i danima ručno šivano kako bi uređenje bilo besprijekorno.

- Prije svega mi je bilo važno da se kuća u potpunosti uklopi u okoliš i da se s njime stopi. Čim smo krenuli s raščišćavanjem terena shvatila sam koliko zahtjevan posao nas čeka, ipak nisam odustala od te ideja i u konačnici smo dobili ono što smo i željeli – kaže vlasnica.

image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/

U kuću se ulazi s gornje etaže do koje se dolazi s ceste koja prolazi poviše kuće. U tom dijelu u prvom planu je zeleni krov koji kuću u čini skoro neprimjetnom. Dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja glavni su igrači na toj etaži, a osim njih tu su još dvije sobe i kupaonica. Uređenje interijera koje potpisuje dizajnerica interijera Klaudija Zubčić također odaje počast prirodi kroz zemljane i svijetle tonove te prirodne materijale.

- Primijetili ste da prednja strana kuće nema zidova, nego samo staklo. Ovo je još jedan oblik uklapanja u prirodu. Zapanjujući pogled na morsku površinu kao da preko tih velikih staklenih stijena ulazi direktno u boravak, kuhinju, sobe pa i u kupaonicu. Kuća je jednostavno obgrljena prirodnim bogatstvom koje se nalazi tu – govori nam vlasnica.

image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/

Kretanje kroz kuću ide obrnuto od uobičajenog, s gornje etaže se spuštate prema dolje gdje se smjestilo još nekoliko spavaćih soba te prostran vanjski dio uz bazen i terasu popločanu lokalnim kamenom i zaštićenu autohtonim biljem koje opušta svojim mirisima i izgledom. Etaža koja se nalazi uz taj dio kvadraturom je manja i zaklonjenija pa su se u njoj smjestili prostori za rekreaciju.

Uređenje cijelog vanjskog dijela potpisuje Hortikultura Melkić pod vodstvom Enesa Melkića koji je napravio izniman posao baš po željama vlasnice. Iako je arhitektonski dio odrađen bez zamjerke, hortikultura je u ovom slučaju bila točka na i te je bila zadužena da zaokruži cijelu priču omekšavajući linije i čineći ovu ljepoticu samozatajnom građevinom koja iznimno poštuje mjesto na kojem se našla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 19:04