Moja kuća iz snova

Kuća po mjeri arhitekta Miroslava Rajića: "Projekt je moj manifest života na Mediteranu"

 MR 2
Arhitekt ovaj projekt smatram osobnim arhitektonskim manifestom života na Mediteranu

Moja kuća iz snova

Uvijek je zanimljivo vidjeti koliko su arhitekti kreativni kad projektiraju tuđe kuće, no još je zanimljivije otkriti kako zamišljaju svoje privatne prostore. Zamolili smo nekoliko njih da nam opišu, skiciraju, ilustriraju ili vizualiziraju svoj idealni dom. Neki su već ostvarili svoje snove, a neki o njima tek razmišljaju. Suprotno očekivanjima, većina ih je bila iznimno skromna i iskreno priznala da za sebe ne bi radili velike kvadrature

Miroslav Rajić rođen je i živi na obali Kvarnera. Smatra da je odlika arhitektova djelovanja prevođenje snova u stvarnost. Projekt idealne kuće stoga vidi kao priliku za propitkivanje i izraz vlastitog, intimnog stava o kvaliteti življenja na sjevernom Jadranu.

image

Arhitekt Miroslav Rajić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Iz tog razloga odabrao sam projekt koji se najviše približava mojem osobnom shvaćanju idealnog obiteljskog življenja. Arhitektonski elementi i prostorni izraz koje smatram imperativima ugrađeni su u njega", kaže Miroslav Rajić.

image
MR 2
image
MR 2

Tri su volumena: drveni, stakleni i kameni, koji su međusobno povezani u jedinstvenu cjelinu središnjom vezom. Prazni prostori među njima formiraju "atrije" preko kojih se vanjski prostor i priroda uvlače u kuću

image
MR 2
image
MR 2
image
MR 2

Obiteljska kuća ima oko 150 četvornih metara i sastoji se od tri međusobno razdvojena volumena. Prvi je drveni, zatim slijedi stakleni volumen i treći je u kamenu, a međusobno su povezani u jedinstvenu cjelinu središnjom vezom. Dodatno ih još povezuju jedinstveni krov i naglašena, lebdeća ploha ophoda oko kuće.

image
MR 2
image
MR 2
image
MR 2
image
MR 2
image
MR 2

Razdvajanjem triju volumena omogućeno je da prazni prostori među njima formiraju "atrije" i preko njih uvlačenje vanjskog prostora i prirode u samo tijelo kuće. Prvi "atrij" uvlači zelenilo u interijer, a ulazni "atrij" element vode. Streha i ophod su svjesno naglašeni da bi osigurali kvalitetnu zaštitu od sunca u ljetnim mjesecima i adekvatnu zaštitu od kiše koja je izuzetno obilna u njegovu podneblju.

image
MR 2

Puni volumeni (kamen i drvo) su sobe, a stakleni volumen u sredini je dnevni boravak, kuhinja i blagovanje. Dnevni dio je s bokova zaštićen volumenima spavaćih soba, dok je istovremeno maksimalno otvoren pogledu na more. Preko "atrija" u interijer dnevnog boravka uvučeni su zelenilo i ribnjak koji postaju nositelji prostornog doživljaja. Okućnica je arhitektonski dobila jednaku pažnju kao i kuća i u službi je dnevnog boravka na otvorenom. "Ovaj projekt smatram osobnim arhitektonskim manifestom života na Mediteranu", zaključuje Rajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 08:38