MOJA KUĆA IZ SNOVA

Kuća toranj u šumovitom predjelu punom sadržaja

 Nikola Šimunić
Sama kuća bila bi tlocrtne površine koja što manje okupira površinu parcele (oko 6x6 m), a visine koja djelomično nadilazi krošnje većih stabala

U seriji članaka gdje nam arhitekti otkrivaju kako oni vide svoju kuću iz snova, arhitekt Nikola Šimunić iz zagrebačkog arhitektonskog ureda grAdit, zamišlja kako bi kontinentalni dio sjeverne Hrvatske bio idealna lokacija za njegovu kuću iz snova.

image

Arhitekt Nikola Šimunić

BORIS KOVAČEV/CROPIX

- Kuća bi se smjestila u užem središtu grada do 20.000 stanovnika u blok-naselju, nešto nalik park-šumi na zajedničkoj parceli veličine definirane pješačkim udaljenostima. Ovdje nije bitna samo kuća, nego i kompletno okruženje pa bi se unutar naselja uz kuće nalazile pješačko-biciklističke projektirane staze, punktovi za susret i druženja, vrtovi za uzgoj povrća i dječja igrališta. Tu su i zajednička parkirališta za automobile, koje stanovnici tog bloka koriste privremeno, smještena su uz rub parcele. Naselje bi bilo otvorenog tipa, a za održavanje bi se brinuli stanovnici zajedničkim financiranjem.

image
Nikola Šimunić

Sama kuća bila bi tlocrtne površine koja što manje okupira površinu parcele (oko 6x6 m), a visine koja djelomično nadilazi krošnje većih stabala. Broj etaža bi pratio definiranu visinu kuće, a sadržaj je organiziran individualno prema potrebama korisnika. Prizemlje bi se svakako koristilo kao ulazna i servisna etaža, a krov kao privatna terasa. Sve etaže su povezane stubištem manjih dimenzija i podiznom platformom. Južno pročelje je ostakljeno (pogled, insolacija), a ostala pročelja su većim dijelom zatvorena zbog privatnosti. Druga vanjska oblikovanja određuje sam korisnik kuće - opisuje nam arhitekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 19:52