VIKENDICA U ZAGORJU

‘Gradnja naše kuće iz snova bila je izazovna jer je na izoliranom mjestu, a odlučili smo se na ovaj materijal jer daje totalno drugačiji doživljaj od cigle‘

 Biljana Blivajs/Cropix
Vlasnici, bračni par iz Zagreba, pričaju nam kako su 40 godina nakon inicijalne gradnje katnice dovršili projekt uz pomoć arhitektice Marine Zajec

Mnogo smo puta od ljudi koji žive u drvenim kućama čuli da nema boljeg materijala za stanovanje. Tvrdili su nam to oni koji su živjeli u kućama sagrađenima od modernih drvenih materijala kao što je, primjerice, križno lamelirano drvo (CLT), ali i oni koji su živjeli ili boravili u tradicionalno građenim drvenim kućama. Isto su nam rekli i vlasnici kuće u koju vas danas vodimo, a smještena je u Hrvatskom zagorju, blizu granice sa Slovenijom.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

- Izabrali smo drvo za gradnju zbog toga što je to ekološki materijal i zato što je takva kuća prilično lakša od zidane. Uostalom, sve djeluje nekako životnije i prirodnije i to nam se jako sviđa. Totalno je drugačiji doživljaj boravka u drvenoj kući od iskustva boravka u, primjerice, ciglenoj. Nadalje, tu su i brzina gradnje, neopisiv ugođaj, toplina ambijenta koja nam svima godi te arhitektura i dizajn koji su odlično uklopljeni u okoliš u kojem prevladavaju jela i smreka - objasnili su odmah na početku vlasnici, bračni par iz Zagreba, i dodali da je tlocrtna površina njihove kuće 30 četvornih metara, što je jako mali projekt, pa je bilo izazovno pronaći izvođače. Kuća se sastoji od suterena bruto površine 35 četvornih metara, prizemlja jednake površine i galerije od 15 kvadrata.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

- Inicijalna gradnja započeta je 1982. godine, a objekt je trebao biti katnica s poluukopanim podrumom. Tada je, međutim, sagrađen samo podrum. Dovršenje je počelo skoro 40 godina poslije, prema projektu arhitektice Marine Zajec iz studija Arhitektura E.L.I. Ideja je bila dovršiti kućicu koja bi našoj maloj obitelji omogućila boravak u prirodi svaki vikend. Jednako je važno bilo i da je vanjsko održavanje kuće minimalno. Adaptacija je počela 2021. Prvo je podrum dobio nove prozore i vrata te vanjsku izolaciju. Sljedeće godine na njemu je sagrađena drvena kućica, izvedena po principu tzv. roštilj-gradnje. Drveni dio izveo je Antonio Starek iz tvrtke Drvokonstrukt - otkrivaju vlasnici i nastavljaju da su, što se tiče uređenja interijera, željeli da drvene površine budu vidljive tj. da se vide godovi drva, a da opet bude bajcano. Za tu svrhu idealna se pokazala bijela vodena lazura.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

U suterenu kuće su kuhinja i blagovaonica te kupaonica i WC, u prizemlju je dnevni boravak i prostor za opuštanje, a na galeriji prostor za spavanje.

- Kako se radi o jako maloj kvadraturi, nismo htjeli dodatno smanjivati prostor pregradnim zidovima, tako da je funkcionalna podjela unutar kuće vertikalna. Donji dio je dnevni prostor, a galerija/potkrovlje čini spavaći dio. Prozori su veliki, a kako je kuća okružena drvećem, čini se kao da su krošnje dio kuće - govore vlasnici koji su i kod opremanja svoje kuće tj. vikendice pametno razmišljali. Kažu da su se vodili principom da ne bacaju ništa što se može iskoristiti, pa sada u kući imaju šaroliku kombinaciju namještaja.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

- Dio toga već je bio u kući: stara škrinja, hrastov kredenc i ručno rađeni krevet na kat. Nakon obnove ti će komadi dobiti počasno mjesto u kući. Na dar smo dobili dvije Šavrićeve retro fotelje iz sredine prošlog stoljeća, koje smo pretapecirali i sada nam krase dnevni boravak. Sav ostali namještaj napravljen je po mjeri, čudesnim rukama našeg stolara Josipa - ponosno ističu vlasnici i dodaju da rad na kući još nije gotov jer je još mnogo malih projekata koje treba dovršiti.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Kao najteži dio gradnje ističu transport građe, koji je bio prilično kompliciran jer je kuća na izoliranom mjestu. Ipak, bračni par iz Zagreba zadovoljan je kako je na kraju sve ispalo i ništa ne bi mijenjao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2024 13:24