PUTUJU SVIJETOM

Napustili su posao od "9 do 5" i počeli živjeti u kombiju: ‘Troškovi su nam se prepolovili, ali ima i nedostataka‘

 Instagram
Kupnja kombija i njegovo preuređenje u divan mobilni dom stajao ih je oko 15.000 eura, ali sve su napravili sami, uključujući i struju

Nik i Yas iz Njemačke, oboje u dobi od 29 godina, napustili su svoj prijašnji, tradicionalni život sa stabilnim poslom "od 9 do 5" kako bi putovali svijetom u - kombiju!

Sve je počelo još 2017. godine kad su spakirali kovčege i krenuli na putovanje Australijom, no ono što je trebala biti šestomjesečna avantura pretvorilo se u gotovo tri godine putovanja.

"Život u kombiju za nas je počelo prilično spontano. Dvotjedni odmor u otmjenom odmaralištu jednostavno nam ne bi dao slobodu koju smo tražili", rekao je par za Luxury Travel Daily.

Nakon što su "na četiri kotača" obišli obalu Australije, kao backpackeri su jednu godinu proveli u Aziji i na Fidžiju. A kada su se konačno 2020. godine vratili u rodnu Njemačku, odlučili su se za životni preokret.

"Nakon niza nevjerojatnih avantura, znali smo da uobičajeni posao ‘od 9 do 5‘ nije za nas", rekli su.

Kupili su kombi za 14.000 funti i potom proveli sedam do osam mjeseci renovirajući ga i uređujući u svoj mobilni dom. Radili su na njemu 12 sati dnevno.

"Trebalo je dulje nego što smo mislili, stajalo nas je oko 15.000 eura, ali sve smo napravili sami, uključujući i struju. Ciljali smo na 10.000 eura za kombi i još 10.000 eura za materijal, ali je zbog golemog ‘van life‘ trenda, ali i Covida, tržište poraslo tako da nije bilo načina ostati unutar budžeta", rekli su, priznajući kako u cijelom procesu ponekad nisu imali pojma s čime se susreću, ali si nisu smjeli dopustiti previše pogrešaka. A htjeli su i što prije završiti kako bi krenuli na novo putovanje.

"To je dovelo do intenzivnog razdoblja izvođenja radova s gotovo svakodnevnim izazovima koji su se neočekivano pojavljivali. U kombiju je sve nakrivljeno, zbog čega je preuređenje zadavalo pravu glavobolju. A neke stvari jednostavno nisu uspjele iz prvog ili drugog pokušaja. Podcijenili smo preciznost potrebnu za izradu ladica i bila je potrebna čitava vječnost da to ispravimo. Nismo imali pojma o vodovodu ili struji", prepričali su.

Ali na kraju se sve isplatilo.

"Prštali smo od ponosa. Nitko ne bi pomislio da možemo napraviti takav kombi, čak ni mi sami, a ispalo je mnogo bolje od očekivanog. Onog dana kad smo se uselili, bili smo ispunjeni zahvalnošću i uzbudljivim trncima pri pomisli na avanturu koja nas čeka", istaknuli su.

Za prvo putovanje izabrali su Norvešku i Švicarsku, a zatim su se uputili u Francusku i Španjolsku, odakle su trajektom otišli na Kanarske otoke gdje su ostali na "toploj zimi".

"Naše omiljeno mjesto je Fuerteventura. Putovanje traje već nešto više od dvije godine i ne namjeravamo stati u skorije vrijeme", rekli su i otkrili da su Italija i Grčka sljedeće zemlje na popisu koje žele posjetiti.

Iako njihov mobilni dom nije ispao toliko jeftin, ni lagan za izvest koliko su se nadali, usporedili su sadašnje troškove života s prijateljima iz njihovog rodnog grada.

"Rekli bismo da su nam redovni troškovi 30 do 50 posto manji", otkrili su Nik i Yas, dodajući kako život u kombiju nije za svakoga, ali bi svakako preporučili unajmljivanje kampera na probno razdoblje prije nego se odluče na ovakav način život, prenosi The Sun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 09:12