Arhitektonske vizije

Kako poznati arhitekti zamišljaju svoje kuće iz snova? Suprotno svim očekivanjima

 Alenka Delić
U ovom članku donosimo pogled na dvije arhitektonske vizije, a kako ostali arhitekti zamišljaju svoju kuću iz snova...

... požurite na kioske: D&D Gold u prodaji je cijelo ljeto!

Uvijek je zanimljivo vidjeti koliko su arhitekti kreativni kad projektiraju tuđe kuće, no još je zanimljivije otkriti kako zamišljaju svoje privatne prostore. Stoga smo, pripremajući naše premium ljetno izdanje D&D Gold, zamolili nekoliko poznatih imena da nam opišu, skiciraju, ilustriraju ili vizualiziraju svoj idealan dom. Suprotno očekivanjima, većina ih je bila iznimno skromna i iskreno priznala da za sebe ne bi radili velike kvadrature. Neki su već ostvarili svoje snove, a neki o njima tek razmišljaju.

image
Ivica Plavec

MAMA KAMP-KUĆICA, A TATA ŠATOR

Profesor Ivica Plavec, arhitekt i vizionar, idealnu kuću zamišlja malom, vanjskih gabarita 5x5 metara, ukupne neto površine dvadesetak kvadrata, na lijepoj lokaciji s pogledom na more.

- Naravno, kuća ima i drvenu terasu, palubu s minijaturnim bazenom. Krov kuće je ravan, s ostavljenom konstrukcijom, pergolom koja se po potrebi može zatvoriti platnom. Ova mala kuća je križanac; mama kamp-kućica, a tata šator. To je sve što meni treba - smije se Plavec.

Ima sanitarije, mini kuhinju, blagovanje i mali dnevni prostor u kojem noću spava.

- Ako dođu gosti, ustupim im prostor, a ja spavam u šatoru iznad. Kako imam obitelj, sagradio bih još dvije takve kućice, jednu za suprugu, a drugu za sina. Bili bismo udaljeni dvadesetak metara jedni od drugih, možemo se posjećivati, a možemo i razgovarati svatko sa svoje pozicije - opisuje Plavec.

image
Alenka Delić

KUĆA INTEGRIRANA S OKOLINOM

Bračni par Delić, arhitektica Alenka i građevinski inženjer Davor, ujedno i profesori na Arhitektonskom, odnosno Građevinskom fakultetu u Zagrebu, sami su projektirali svoju kuću iz snova u Zagrebu, u koju su se, iako je još u fazi realizacije, uselili prije nekoliko godina. Riječ je o energetski učinkovitoj kući, koja je osmišljena kao eksperimentalna platforma održivog stanovanja.

image
Alenka Delić

- Kuća je građena poštujući okoliš i maksimalno je integrirana s okolinom: sakrila se ispod sloja terena koji se zadržao kao zeleni krov garaže i kuće, omogućujući nesmetanu šetnju zelenilom duž cijele parcele - opisuje Alenka Delić. Dodaje kako je kuća ljeti u gustim krošnjama zatečenog autohtonog zelenila, a zimi ogoljele grane puštaju sunčeve zrake i omogućuju fantastičan pogled na grad.

Uz vlastitu sunčanu elektranu i prikupljenu kišnicu te vlastiti uzgoj hrane i plodova koje šuma daje, kuća je u velikoj mjeri i samoodrživa.

image
Daikin

ZABORAVITE NA VRUĆINE UZ DAIKIN

Poklanjamo vam vrhunski klima-uređaj Daikin Stylish, koji će vas spasiti od toplinskih udara, a ujedno će unijeti dozu elegancije i luksuza u vaš dom sa stilski dizajniranim oblicima.

Prije nekoliko mjeseci poznati metereološki servis najavio je da nas ovog ljeta očekuju ekstremne vrućine u obliku toplinskih valova. Također su predvidjeli da će prosječna temperatura na području jugoistočne Europe biti čak 32 stupnja Celzijeva. Iako smo se tada nadali da će pogriješiti, vrlo brzo, već početkom lipnja shvatili smo da su ipak u pravu. Iako je srpanj tek počeo, nije moguće rashladiti se ni u moru koje već bilježi temperature od čak 28 stupnjeva Celzijeva. Kad sve ovo pogledamo, zbrojimo i odmjerimo pitamo se kako doživjeti kraj ovoga ljeta. Odgovor je zapravo vrlo jednostavan, u ugodnoj mikroklimi vlastitog doma. Hladovine, lepeza ili skakanje u more očigledno neće sniziti temperaturu, ali nova Daikin Stylish klima svakako hoće.

image
Daikin

Osim inovativne tehnologije koja pruža vrhunske performanse i pouzdan rad, Stylish klima-uređaj se i savršeno uklapa u vaš interijer zahvaljujući četirima stilskim opcijama boja (bijela, srebrna, crna i crno drvo) te izrazito elegantnom dizajnu sa svojim oblim linijama i tankim dimenzijama. Stylish je jedinica najkompaktnijeg dizajna dostupna na tržištu koja je osvojila i nagradu Red Dot za dizajn. Ovom prilikom časopis D&D u suradnji s Daikinom u nagradnom natječaju dodjeljuje Daikin Stylish klima-uređaj. Sve što morate napraviti je poslati nam zanimljive odgovore o tome kako se vi borite s ovim nesnosnim vrućinama i zašto biste baš vi trebali odnijeti svojoj kući ovaj elegantni klima-uređaj.

Krajnji rok za slanje odgovora je 4. rujna 2022. na e-mail adresu D&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pobjednike ćemo objaviti 10. rujna 2022. u prilogu Nekretnine Jutarnjeg lista.

image
Magazin D&D Gold

Zanima li vas kako i ostali arhitekti zamišljaju svoj idealni dom, požurite na kioske po novi broj luksuznog magazina D&D Gold!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 20:12