ZAHTJEVNA ADAPTACIJA

Divno malo potkrovlje u starom splitskom kvartu: Pogledajte kako je vlasnica Ivana sama uredila 43 kvadrata!

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
Vlasnica Ivana Ladić sama je uređivala prostor sa željom da bude što više prirodnih materijala i zemljanih tonova

Put nas je ovaj tjedan odveo na istočnu stranu starog Splita, u naselje koje se zove Lučac, ali ga Splićani nazivaju Radunica po njegovoj središnjoj ulici poznatoj po staroj pučkoj arhitekturi i proslavi Dani Radunice, ali i muralu koji prikazuje legendarnog igrača Hajduka Juricu Jerkovića i omiljenog splitskog pjevača Olivera Dragojevića na motoru.

U tom naselju, u kući staroj preko 100 godina, prije dvije i pol godine stan su kupili Ivana Ladić i njezin suprug, ali su čekali povoljniju financijsku situaciju kako bi se upustili u njegovo preuređenje.

- Odlučili smo se za kupnju jer nas je privukla lokacija, pogled na more i grad koji se pruža iz stana, te potencijal za turistički najam, koji smo prepoznali. Budući da se stan nalazi u potkrovlju, to nam je u isto vrijeme bilo i izazovno i romantično - kaže Ivana.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Adaptacija je, dodaje, bila vrlo zahtjevna.

- Stan je bio u jako lošem stanju, krov je prokišnjavao, vodovodne i elektro instalacije nisu se mijenjale od kad je kuća napravljena... Jednom riječju, bio je neuseljiv - opisuje Ivana, dodajući kako je projekt preuređenja, koji je izrađen u suradnji s arhitektom, obuhvaćao doslovno sve: novi krov, novi pod i plafon, nove zidove, nove vodovodne i elektroinstalacije... Sve skupa trajalo je deset mjeseci.

- Kad smo se napokon izvukli iz grubih radova, kad su se napokon počele vidjeti konture onoga što je prostor danas, ja sam došla na svoje i krenula s dizajnom interijera koji mi je, moram priznati, i ljubav i hobi - kaže Ivana, dodajući kako iz tog razloga nije imala potrebu angažirati dizajnera, imala je svoju viziju.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- Ideja je bila da krenem s Japandi stilom uređenja pa da vidim gdje ću završiti, jer se ne volim u potpunosti vezati za jedan stil - ističe.

Površina stana je 43 kvadrata, ali je u tako relativno mali prostor uspješno smješteno sve što je potrebno: spavaća soba s privatnom kupaonicom, kuhinja, dnevni boravak s blagovaonicom, mala ostava i još jedna kupaonica.

- S obzirom na to da sam davno prije početka adaptacije kupila drvene viseće lampe, koje se sada nalaze u spavaćoj sobi, već sam tada znala da će u interijeru biti puno prirodnih materijala, poput drva, kamena, mramora i ratana, kao i prirodnih zemljanih tonova - kaže Ivana.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Osim zemljanih, bež tonova, prostorom se provlači i nekoliko nijansi plave boje, a sve zbog Plave slike koja se nalazi u dnevnom boravku iznad kamene konzole.

- Sliku sam prvi put vidjela na izložbi naše splitske slikarice i učiteljice tai chia Sonje Jukić, koja se osim slikarstvom bavi i kaligrafijom, čak se i na Plavoj slici vide kaligrafski pokreti kista. Sve se to nekako uklapalo u moju ideju Japandi stila. Pogotovo kad sam pronašla Formakami lampe od rižinog papira, a slika je slikana na rižinom papiru, sve se nakako povezalo - prepričava.

Stan pun svjetla djeluje fluidno i prostrano, a posebno je zanimljiva klupica u funkciji šanka na južnom prozoru.

- S obzirom na to da stan nema balkon, zamolila sam stolara za napravi klupicu široku maksimalno koliko dozvoljava prozor. Tu sam stavila dvije barske stolice, tako da nam to sad glumi balkon. Odlično mjesto za sjesti i popiti kavu ili čašu vina i gledati u more i brodove kako ulaze i izlaze iz splitske luke - opisuje.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Kuhinja je rađena po mjeri, a ističe nam kuhinjsku radnu ploču od Statuario Gold mramora.

- Premda su mi svi govorili da ne stavljam mramor, da sve upija i da je osjetljiv, nisam požalila. Osjećaj mramora pod rukom vrijedi svake buduće točkice i mrljice. Još sam u kuhinji posebno ponosna na policu za čaše, koja se savršeno uklopila - opisuje Ivana, dodajući kako je po mjeri još izrađena i kamena konzola, koja prostoru daje jedan poseban identitet, kao i ormarić u kupaonici u sobi. Od ukrasnih predmeta u stanu posebno joj je draga ukrasna keramička zdjela, koju je sama izradila.

Prepoznatljive Thonet blagovaonske stolice od drva bukve i ratana također su posebno naručene.

Zanimljiva je i priča s uzglavljem od jasenovog drva i ratana, kupljenog u Zara home.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- Mjesecima sam gledala uzglavlje na njihovoj web stranici, ali ga nisam mogla kupiti jer su radovi kasnili i nisam ga imala gdje staviti. Kad su radovi napokon dozvolili da kupim uzglavlje, ono je nestalo iz ponude. Cijela soba je bila usklađena s tim uzglavljem. Primjerice, centralna viseća lampa od ratana je došla iz Vijetnama, a uzglavlja nije bilo - smije se.

Tada je, kaže, odlučila da će biti strpljiva i nadati se da će se vratiti u prodaju. Kupila je krevet bez uzglavlja i čekala; svaki je dan provjeravala na web shopu li stiglo...

- I napokon, nakon mjesec i pol dana uzglavlje se vratilo u ponudu! Naravno da sam ga odmah kupila - kaže, dodajući kako je sve tkanine u stanu odabrala u suradnji s gospođom Željanom iz Balduci interijera.

Stan ima dvije kupaonice koje se razlikuju u uređenju: jedna je u kombinaciji zlatnih i bež tonova, a druga malo odudara od ostatka stana.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- U zlatno-bež kupaonici se tuš nalazi unutar polukružnog zida pa sam se odlučila za vodootpornu tapetu domaćeg brenda Studijo, koja je prostoru dala dodatnu dozu luksuza. Druga kupaonica ima onix pločice prekrasne zelene boje koje sam davno vidjela na Pinterestu. Nisam se htjela odreći tih pločica da bih robovala istom stilu - pojašnjava.

Za kraj nas je zanimalo što je bilo najzahtjevnije u cijelom projektu.

- Adaptacija krova. Bilo je trenutaka kad smo se pitali je li nam ovo trebalo, ali sad kad vidimo rezultate, trebalo nam je! - zaključuje Ivana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:06