MSG Sphere

Najipresivnija koncertna dvorana na svijetu otvorila je svoja vrata. Pogledajte kako izgleda

.

 /SHUTTERSTOCK
U2 je nastupio na pozornici koja nalikuje ogromnom svjetlećem gramofonu, prema dizajnu Briana Enoa

MSG Sphere Las Vegas prvi put su otvorili svoja vrata ovog vikenda s koncertom grupe U2 s vizualima dizajnerice Es Devlin, umjetnika Johna Gerrarda i drugih na 15.000 četvornih metara velikom platnu.

Dizajnirana od strane arhitektonskog studija Populous i dovršena u srpnju, ova građevina je mjesto za zabavu i smatra se najvećom sferičnom građevina na svijetu, s cijelim vanjskim izgledom i većim dijelom interijera prekrivenim ogromnim LED zaslonima. Unutar Spherea zaslon je visok nešto više od 76 metara i obavija više od 180 stupnjeva oko gledatelja kako bi stvorio impresivan spektakl.

image
/SHUTTERSTOCK

Inauguracijski nastup rock grupe U2 – prvi u sklopu rezidencije u Sphereu – pokazao je ovaj sveobuhvatni ekran koji su ispunili vizualni umjetnički radovi koji istražuju jedinstveni kontekst Las Vegasa odabran u suradnji sa scenografom Devlinom, prenosi Dezeen.

"Bend, njihov dugogodišnji kreativni direktor Willie Williams i ja osmislili smo projekt kao grupnu umjetničku izložbu", objasnio je Devlin.

U možda najdramatičnijoj točki u setu, zabilježenoj u videu koji je prikupio više od 13 milijuna pregleda na video platformi TikTok, cijeli ekran preplavila je računalno simulirana slika sunca koje izlazi iznad pustinje Nevade. U središtu se vijorila bijela zastava kao dio umjetničkog djela irskog umjetnika Gerrarda.

Umjetnik Marco Brambilla pridonio je video kolažu koji prikazuje stvarne i AI-generirane verzije Elvisa Presleya, čijim je životom do njegove prerane smrti 1977. slavno dominirala njegova sedmogodišnja rezidencija u Las Vegasu.

@whatsinside We entered a portal to another world at the U2 Sohere concert. #sphere ♬ original sound - What’s Inside

Da bi zatvorio izložbu, Devlin je izradio umjetničko djelo po narudžbi pod nazivom Nevada Ark, koje sačinjavaju ilustracije 250 najugroženijih vrsta u Nevadi koje su se okupile na ekranu od 15.000 četvornih metara.

U2 je nastupio na pozornici koja nalikuje ogromnom svjetlećem gramofonu, prema dizajnu Briana Enoa, a realizirao ju je britanski arhitektonski studio Stufish, koji je prethodno surađivao s Devlinom na U2-ovoj turneji Experience + Innocence.

image

.

/SHUTTERSTOCK

Sama glazba prenosila se preko gotovo 160.000 zvučnika, skrivenih iza LED ekrana sa svojih 268.435.456 piksela – što je ekvivalentno 72 HD televizora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 12:49