Pasivna kuća

Avangardna ljepotica tročlane obitelji u Rovinju

Kuća za odmor površine 400 kvadrata koju predstavljamo ovaj mjesec nalazi se u elitnom dijelu Rovinja, a predstavlja sve želje tročlane obitelji, koje su u stvarnost pretočili arhitekt Zoran Glivarec i stručni tim iz arhitektonskog ureda IQON STUDIO.

Već je na prvi pogled luksuzna, avangardna i intrigantna, ali istodobno i vrlo rigorozna kada je u pitanju njezin način gradnje i potrošnja energije.
Naime, ovo je prva pasivna kuća u Rovinju, a tu poželjnu etiketu vrlo visoke energetske učinkovitosti dobila je zahvaljujući ugrađenoj geotermalnoj pumpi za podno grijanje, hlađenje i toplu vodu te krovnim solarnim panelima koji su ugrađeni kao podrška toplinskoj pumpi. Međutim, osim energetskom učinkovitošću, kuća se prije svega ističe eksterijerom.

Njezina osnovna forma je kristalična, kao memorija na tradicionalnu mediteransku arhitekturu koja je po svom karakteru kompaktna, zatvorena i teška. Oblik kuće postignut je postupnim smanjenjem tlocrta svakog kata prema vrhu zgrade i formiranjem niza terasa sa staklenom, transparentnom ogradom. Postupnim oduzimanjem volumena i kosim zidovima pročelja time su u oblikovanju dodani i elementi maritimne arhitekture. Time je kući izmijenjena prostorna dinamika pa je vizualno znatno olakšana - objašnjava autor idejnog rješenja kuće, arhitekt Zoran Glivarec, i dodaje da su bočna pročelja istaknuta kosim zidovima na prvom katu, koji se šire prema vrhu kuće.
Ulaz u kuću smješten je u sredini uličnog pročelja i naglašen je crnom staklenom stijenom kroz dvije etaže, koja je prekinuta balkonom na prvom katu. Želja je bila da kuća poštuje "genius loci", istovremeno asocirajući na luksuz života na jahti.

- Dinamika je dodatno naglašena 'chiaroscuro' tretmanom pročelja, gdje crno bojeni zidovi drugog plana pročelja vizualno čine kuću većom nego što jest. Crno-bijeli eksterijer sasvim se uvlači u interijer i zajedno čine kompaktnu cjelinu, kao što se i život na otvorenom i zatvorenom međusobno prožimaju - dodaje arhitektica Ana Iskra Andabaka, koja je s kolegama Tonijem Guinom i Ivanom Mladinom iz ureda iz IQON STUDIO zaslužna za projekt interijera, i objašnjava da se težilo modernom stilu uređenja s crno-bijelim kontrastima i dozom avangarde. - Odlučili smo zadržati odjeke vremena Coco Chanel, što je bila izvorna želja klijenta. Na prvom sastanku klijentica je iskazala želju za crno-bijelim interijerom u art deco stilu. To je bila polazna točka. Uvijek radije interpretiramo želje klijenta svojim kreativnim kapacitetom nego da slijepo oponašamo stil neke epohe, tako da smo u razgovorima s klijentima razlučili što im je to zapravo privlačno u takvom stilu uređenja interijera, a to nam je poslije bila nit vodilja u procesu projektiranja - kaže.

Kuća se sastoji od podruma, prizemlja i kata. U ulazna vrata ukomponirano je dekorativno art staklo, a ulazi se u reprezentativni ulazni hodnik u kojem je smješteno eliptično kameno stubište s atraktivnom ogradom koju je dizajnirao IQON STUDIO. - Zid stubišta cijelom smo visinom obložili nepravilno rezanim ogledalima da bismo dobili vizualno proširenje ulaza i dojam eliptičnog prostora stubišta. Iznad stubišta izvedena je elipsa u gipskartonskom stropu s indirektnom rasvjetom koja daje dojam puno višeg prostora, a usto se vidi i iz eksterijera te kući daje dodatnu vrijednost - objašnjava.

Ravno iz ulaznog hodnika kroz dvokrilna, staklena salonska vrata s tankim inox lajsnama rađenim po mjeri ulazi se u dnevni boravak koji se sastoji od salona i blagovanja, iz njega se izlazi na bazen i terasu koja je u funkciji dnevnog boravka u ljetnim danima. Iz dnevnog dijela klizna vrata vode u multimedijalnu sobu jer vlasnici nisu htjeli imati TV u reprezentativnom boravku. Iz blagovanja je omogućena izravna veza s kuhinjom koju je također dizajnirao IQON STUDIO. Izvedena je od bijelog medijapana s crnim detaljima, kao što je šank nepravilnog oblika, i oblogom zida od unikatnog art stakla u plavo-crnim nijansama, zbog čega je kuhinjski prostor još atraktivniji.


Iz ulaznog prostora ulazi se i u nusprostorije: degažman u kojem je smješten gostinjski WC i izba, prolaz do kuhinje s desne strane, ulaz u degažman koji vodi do gostinjske sobe s kupaonicom i podrumski dio kuće s lijeve strane. Podrum čine prostor konobe i wellnessa s kupaonicom i saunom, izlazom na mali vanjski prostor te servisne prostorije, odnosno spremište, kotlovnica, vešeraj i WC, dok su na katu, pak, smještene dvije spavaće sobe, svaka sa svojom kupaonicom, boravkom i prekrasnim terasama.


U cijeloj kući prevladava crno-bijela kombinacija sa sivim detaljima, za podne obloge korišteni su makedonski kamen sivac, parket od izbijeljenog hrasta i crno-bijela keramika, dok su stropovi obojeni sjajnom bijelom bojom, a na pojedinim su zidovima postavljene tapete. Velik dio namještaja, kao što su ulazni panel od bijelog medijapana visokog sjaja, komode, obloga kamina i kreveti po mjeri, izradila je tvrtka Profi-mont interijeri, a kupljeni se namještaj odnosi na dvosjed Moroso i Ligne Roset, fotelje Barcelona, blagovaonski stol i stolice Cattelan Italia. Iznad blagovaonskog stola postavljene su tri okrugle staklene visilice različitog promjera koje daju prostoru dodatan šarm.

Što se tiče vanjskog prostora, iz salona i blagovanja izlazi se na bazen i terasu koja je prošireni dnevni boravak u ljetnim danima. Bazen je nestandardnog ameboidnog oblika, a boravak na otvorenom u večernjim satima djeluje pomalo filmski, jer su u bazen ubačene svjetleće kugle koje daju posebnu atmosferu. Oko cijele kuće su zelene zone s mediteranskim biljem, a zanimljiva je i priča o uličnoj ogradi.


Gradnja kuće bližila se kraju, interijer je počeo poprimati konačan oblik,a klijent je bio vrlo zadovoljan pa nas je zamolio da predložimo dizajn ulične ograde i ulaznih stepenica kao poveznice eksterijera s interijerom. Kako smo upravo boravili u Rovinju i nadzirali završne radove, nakon napornog dana svi zajedno smo otišli na večernje druženje uz čašicu vina. Raspravljali smo o dizajnu ograde, svašta se crtalo po salvetama, da bi se u jednom trenutku iskristalizirao meandar u maniri Knifera. Klijentima se odmah svidio taj citat jer je na duhovit način interpretirao njihovu ljubav prema hrvatskoj suvremenoj umjetnosti. Nakon povratka u Zagreb razradili smo tu zamisao i prezentirali je klijentima i autoru idejnog rješenja kuće. Svi su se usuglasili da je to upravo pravo rješenje koje će 'vjenčati' njezin vanjski i unutarnji izgled i zaokružiti sve u jednu cjelinu - kaže Ana Iskra Andabaka.

Foto: Davor Žunić/EPH i Dalibor Talajić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 16:07