Prije i poslije

Više nego dobra ušteda: Umjesto da postavljate nove pločice obojite one koje već imate

 Hekimhan & İzmir
Možete obnoviti cijelu kuhinju ili radnu ploču jednostavnim bojanjem pločica koje su postale stare, prljave ili zastarjele

Keramičke pločice su građevinski materijal izrađen od gline koja je oblikovana u pločice i pečena kako bi se stvorila tvrda površina. Glazirane keramičke pločice obično se koriste za podove, zidove, radne ploče i tuševe. Specijalni oblik keramičkih pločica, porculan, izrađen je od finije gline pečene na višim temperaturama i tvrđi je i izdržljiviji oblik pločica. Porculan je sve popularniji oblik pločica u stambenoj uporabi.

Ispravno postavljena, keramička pločica može trajati desetljećima, što može biti i vrlina i nedostatak. Keramičke pločice traju toliko dugo da su mnogi vlasnici kuće umorni od njihove boje i stila. Ali moglo bi vas iznenaditi kada znate da se keramičke pločice mogu transformirati oslikavanjem. Možete obnoviti cijelu kuhinju ili radnu ploču, na primjer, jednostavnim bojanjem pločica koje su postale stare, prljave ili zastarjele.

Savjet

U usporedbi s ugradnjom novih, bojanje radnih ploča od keramičkih pločica svakako može biti mjera uštede. Posao možete obaviti sami ili postoje certificirane tvrtke koje mogu obaviti posao umjesto vas.

Ipak, bojanje pločica zahtijeva neke posebne pripremne korake. Sjajne površine na glaziranim keramičkim pločicama ne primaju najbolje boju, stoga je važno izbrusiti površine kako bi se dobio izgled na koji se boja lijepi. I postoji niz važnih upozorenja i ograničenja koje morate imati na umu prije nego što odlučite obojiti svoje keramičke pločice.

Odabir prave boje

Na keramičkim pločicama može se koristiti bilo koja boja, a boje se mogu uskladiti s drugim oslikanim površinama ili drugim ukrasnim elementima u prostoriji. Međutim, budući da se boja s vremenom može istrošiti ili izgrebati, najbolje je ograničiti svoje napore na keramičke pločice na okomitim površinama (zidovi i pozadine) ili na radnim pločama. Također ćete trebati odabrati vrhunski, 100 posto akrilni polusjajni temeljni premaz i boju. Bojanje keramičkih pločica zahtijevat će nekoliko dana pažljivog truda, a što su bolji materijali koje koristite, to će boja trajati dulje.

Prilikom bojanja keramičkih pločica, temeljni premaz i boju treba malo razrijediti, a planirajte nanijeti nekoliko tankih slojeva boje, a ne jedan debeli sloj. Upotrijebite kistove i cijelu površinu po završetku prijeđite valjkom koji ne ostavlja dlačice.

Za realističniji izgled, malim umjetničkim kistom obojite linije za fugiranje u kontrastnu boju nakon što se završni sloj temeljno osuši. To će zahtijevati puno strpljenja, ali rezultati će biti nevjerojatni. Možete koristiti ravnalo dok slikate linije za fugiranje.

Prije nego što počnete

Nisu sve površine keramičkih pločica dobri kandidati za uspješno oslikavanje. Na primjer, važno je ne bojati pod od keramičkih pločica osim ako glavna prometna površina neće biti prekrivena tepihom. Promet i jednostavno trenje brzo će istrošiti boju s podnih površina keramičkih pločica.

Površine keramičkih pločica pod tušem ili u blizini kade također su loši kandidati za bojanje, jer stalna vlaga može uzrokovati da se boja prilično brzo odlijepi.

Neke dodatne stvari koje treba imati na umu prije bojanja keramičkih pločica:

Kako biste sačuvali obojeni finiš na pločicama na radnim površinama, uvijek ćete morati koristiti dasku za rezanje. Oštrice noža lako će zarezati i izgrebati sloj boje na keramičkim pločicama.

Nikada ne stavljajte vruće posude na oslikani pult od keramičkih pločica. Toplina može uzrokovati mjehuriće i ljuštenje lakirane završnice.

Površina vaše oslikane keramičke pločice bit će dobra samo onoliko koliko je dobra podloga koju obojite. Ako je fuga slomljena ili napukla, popravite je najmanje 48 sati prije dana lakiranja. Ako je pločica napukla ili izdubljena, zamijenite je ili popunite nedostatke.

Trebat će oko dva tjedna da se boja temeljito osuši i stvrdne. Morate biti strpljivi kako bi površina trajala.

Priprema i pažljivo izvođenje presudni su za uspješan posao. Odvojite vrijeme za čišćenje, brušenje, prašinu, sušenje i bojanje vrlo pažljivo.

Što će vam trebati:

Oprema / Alati

  • Gumene rukavice za teške uvjete rada
  • Četka za ribanje
  • Spužva
  • Brusni papir granulacije 220 (električna brusilica po izboru)
  • Krpe
  • Kist
  • Valjak za bojanje s visokokvalitetnim poklopcem za valjak koji ne ostavlja dlačice
  • Posuda za valjak za bojanje
  • Umjetnički kist (za slikanje linija za fugiranje)

Materijali

  • Vrhunski tonirani akrilni temeljni premaz
  • Vrhunska akrilna polusjajna unutarnja boja
  • Vrhunski uretan
  • Trinatrijev fosfat (TSP) ili neko drugo snažno sredstvo za čišćenje
  • Denaturirani alkohol
  • Slikarska traka

Upute

Pripremite područje

Upotrijebite krpe za pokrivanje područja u blizini površina koje ćete slikati. Upotrijebite slikarsku traku kako biste maskirali područje i zaštitili okolne zidove.

Popravite površinu

Popravite sve pukotine ili nesavršenosti na fugama ili pločicama. To može uključivati ​​krpanje područja slomljene ili napuknute žbuke, ili čak uklanjanje i zamjenu cijele fuge. Polomljene pločice treba zamijeniti. Pustite da se popravci osuše najmanje 48 sati prije nego što nastavite.

Izbrusite pločicu

Koristeći brusni papir granulacije 220, izbrusite površine keramičkih pločica kako biste uklonili sjaj, dajući površinama izgled koji će omogućiti da se novi sloj boje zalijepi. Pazite da izbjegnete prejako pritiskanje prilikom brušenja kako biste izbjegli duboke ogrebotine na pločici.

Obrišite svu suhu prašinu od brušenja i očistite okolno područje.

Očistite pločicu

Čak i ako izgleda čisto, temeljito očistite pločicu s teškom otopinom trinatrijevog fosfata (TSP). Dodajte 1/4 do 1/2 šalice TSP-a u 5 litara vode i dobro promiješajte. Pomoću spužve nanesite otopinu na područje koje ćete oslikavati, počevši od dna i napredujući prema gore. Ostavite otopinu na površini pločice jednu do dvije minute. Jastučićem za čišćenje oribajte svako područje pločice koje ćete obojiti.

UPOZORENJE

TSP može izazvati iritaciju očiju, kože i dišnog sustava. Ograničite izloženost nošenjem odgovarajuće zaštite za oči, kožu i disanje i temeljito očistite sve ostatke s površine.

Isperite površinu nekoliko puta kako biste uklonili sve ostatke TSP otopine.

Pustite da se pločica potpuno osuši, a zatim obrišite denaturiranim alkoholom kako biste uklonili zaostalu prljavštinu ili ostatke.

Premažite površinu

Temeljni premaz treba malo razrijediti kako bi se stvorio glatki premaz bez izbočina ili debelih mrlja.

Započnite s radovima na rubovima, koristeći kist za nanošenje temeljnog premaza do rubova područja. Pažljivo upotrijebite valjak kako biste nanijeli jedan tanak sloj temeljnog premaza po površini, pazeći da ne pritisnete previše. Zarolajte valjak u svim smjerovima kako biste izbjegli tragove rubova i kako bi površina ostala glatka.

Pustite da se prvi temeljni premaz temeljito osuši nekoliko sati. Kada se prvi temeljni premaz potpuno osuši nanesite i drugi tanki temeljni premaz. Pustite da se ovaj drugi sloj temeljnog premaza osuši preko noći. Ako su sljedećeg dana vidljive linije boje na površini, lagano izbrusite kako biste zagladili područje, a zatim obrišite svu prašinu.

Nanesite boju

Kao i s temeljnim premazom, malo razrijedite boju, ako je potrebno, tako da se može nanositi u tankim, glatkim slojevima.

Obojajte rubove prvog sloja boje kistom

Valjkom nanesite tanki sloj završne boje i ostavite da se potpuno osuši. Kada se premaz osuši, ponovite prethodne korake s drugim slojem boje, prvo kistom, a zatim bojite polje valjkom.

Kada se drugi sloj potpuno osuši, pregledajte površinu. Ako je potrebno, može se nanijeti treći sloj boje. Ako želite, obojite linije za fugiranje kontrastnom bojom, koristeći tanji kist. Pustite da se boja potpuno osuši.

Nakon što se sva boja potpuno osuši, zabrtvite novu površinu nanošenjem sloja vrhunske uretanske završne obrade.

Nemojte dodirivati ​​ili koristiti površinu puna dva tjedna kako bi se boja i završni premaz potpuno stvrdnuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 05:29