iskustvo iz prve ruke

‘Kako sam udahnula život odbačenim stolićima, uštedjela novac za kupnju novog namještaja, naučila nove vještine i družila se sa ženama istih interesa‘

Radna atmosfera i polaznice radionice

 Berislava Picek/Cropix
Naša fotografkinja Berislava Picek bila je na trenutno najtraženijim makeover radionicama u Hrvatskoj. Pogledajte i pročitajte kako joj je bilo i što je tamo napravila!

Odlazak na radionice utvrđuje znanje, a osim divnog ženskog druženja, tu je i velika radost da ste uspjeli napraviti nešto baš za sebe.

Ja već godinama sakupljam odbačeni i stari namještaj i pokušavam ga pretvoriti u kvalitetan, koristan, zanimljiv i prije svega unikatan komad namještaj.

image

Naša Berislava Picek na radionici

Berislava Picek/Cropix

Ponekad je to jednostavno pa je efekt učinjenog brz, a ponekad se pojavi dosta problema koje, moram priznati, ne znam riješiti i ono što sam napravila, ne ispadne kako sam zamislila. Mislim na to da boja nije onakva kakvu sam zamislila, da su premazi boja neujednačeni, da se vide potezi kistom i još puno toga.

image

Popucani lak i oštećenja na gornjoj ploči

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Tijekom posla i snimanja upoznala sam dosta zanimljivih i kreativnih ljudi, a među njima su svakako Darija, Ksenija i Vanja koje stoje iza brenda Da bar Unique. Odmah mi se dopao način njihova rada: nepogrešivo precizan, lijep izbor boja i komadi namještaja kojima su na najbolji način brisale tragove povijesti i starosti, a istodobno sačuvale karakter tih komada. Bila sam njihova gošća na prvoj radionici koju su održale u svom poslovnom i radnom prostoru u Ivanić Gradu.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Radionica je trajala dva dana i, moram priznati, nije bilo izgubljene ni minute.

Prvo su nas educirale prikazivanjem videa u kojem su nam pokazale sve korake u restauraciji, vrste boja koje se nalaze na starom namještaju, oštećenjima i problemima i kako ih riješiti. Odličan početak, sve se nekako čini lako, ali naravno da nije baš tako jer uvijek je lako kad netko drugi radi. Okupilo se tu zanimljivo društvo s komadima namještaja koje smo donijele. Bilo je tu ladica od starog kredenca, stol s masivnim nogama, komoda, stolaca, konzola, stolaca za ljuljanje, stolica u više nivoa... Ja sam donijela tri pomoćna stolca koji ulaze jedan u drugi. Koristan komad namještaja, ne zauzima puno mjesto i koristi se prema potrebi. Na njima su bili slojevi popucanog laka u više žutih nijansi.

image
Berislava Picek/Cropix

Sreća je što je drvo bilo zdravo i, osim malih intervencija šarafljenja, nije bilo većih problema. Ono što sam prvo shvatila s dolaskom na radionicu jest da dosad nisam dovoljno kvalitetno i dobro brusila namještaj, skidala sam samo površinski sloj, a sada sam prvi put došla sve do drva. Već u tom trenutku moji su stolići izgledali savršeno.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Dakle, temeljito brušenje uključuje prvo strojno grubim brusnim papirom, pa ručno do sve finije granulacije. Nakon toga temeljito brisanje i kitanje uz pomoć špahtle, i to brzo jer se kit koji se koristi jako brzo suši. Opet brušenje finim papirom lagano i sada kreće onaj dio u kojem se taj komad namještaja pretvara u ono što će me radovati.

Temeljna boja, svaki kutak i nanos kistom i odmah uz kist premaz baršunastim valjkom da nema ni viška boje ni tragova nanosa kista. To nisam znala i imam obojenih komada koje sam bojala sama i na kojima se i sada vide tragovi kista.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Zašto je radionica trajala dva dana, postalo nam je jasno kad je završio prvi dan, a čekalo nas je još puno posla. Temeljna boja mora se dobro posušiti prije konačnog bojanja. Drugi dan ponovno brušenje, lagano i nježno najfinijim brusnim papirom. I tu počinje ona radost izbora boje i konačnog izgleda.

Da sam ih nosila u novozagrebački stan, bili bi tamnosivi, ali sele se na selo u kuću i odluka je bila da su bijeli s dodatkom žute i sive. Darija je bila majstorica koja je složila baš takvu boju. Tu sam shvatila da svaka od nas nije zapravo sigurna što točno želi i očekuje, pa je bilo pokušaja i ponovnih miješanja boja. Dopala mi se ta dječja neodlučnost, a istodobno popustljivost prema novim idejama.

image
Berislava Picek/Cropix

Jedan po jedan, komadi namještaja postajali su novi i dobivali smisao čemu će i gdje se koristiti. Neki su stolci putovali prema moru, stolovi su krasili dnevne boravke, stolci su bili lijep dodatak postojećem namještaju... Kako nemam neki formalni stol u boravku, nego je u prostoru dominantan stol za jelo, moji stolići imaju svrhu malih stolića za serviranje kad imam goste. Za odlaganje kave, čaja, knjige, vaze s cvijećem, čaše vina...

image

Berislavini stolići poslije radova, tri stolića u tri veličine

Berislava Picek/Cropix

Ovakva radionica divan je poklon za nekoga tko voli vlastiti rad rukama i stvaranje nečega novog. Cure s radionice pokazale su mi fotografije kako su uklopile nove komade u svoj prostor. Lijepo je što će krasiti njihove domove i biti podsjetnik na jedno lijepo žensko druženje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 08:33