MOGAO BI BITI GLAVNI

Trend u interijerima: Dizajneri se na nove načine poigravaju sa simetrijom u dnevnim sobama

 Kelly Wearstler, Joyce Park
U nastavku saznajte kako dizajneri drugačije tretiraju simetriju u modernim dnevnim sobama, unoseći ravnotežu u dizajn interijera

Očigledna u najstarijim svjetskim građevinama, od klasične grčke arhitekture do rimskih hramova, simetrija je možda najstariji trik oblikovanja prostora. Ali simetriju nisu izmislili stari Grci, niti bilo koji čovjek što se toga tiče. Postoji svuda oko nas u prirodi. Normalno nam je da smatramo simetriju ugodnom: od ljudskog tijela do oblika drveća, ona nas inherentno privlači. Nadalje, simetrične sobe daju nam osjećaj prisnosti i ugode, nešto za čim čeznemo, posebno u burnim vremenima.

Možda je ovaj utješni učinak jedan od razloga naše obnovljene privlačnosti prema simetriji. I opravdanje zašto se suvremeni dizajneri igraju s idejom simetrije kako bi napravili novu verziju koja djeluje moderno i prikladno za današnje vrijeme.

Dakle, u nastavku saznajte kako dizajneri drugačije tretiraju simetriju u modernim dnevnim sobama, unoseći ravnotežu u dizajn interijera. I kako možemo unijeti tu udobnost i mir u svoje domove.

1. ODABERITE ŽARIŠNU TOČKU

Bitan korak kada idete za ovim trendom dnevnih soba i kreirate bilo kakav simetrični dizajn je odabrati odgovarajuću žarišnu točku u sobi, kao što je kamin, stolić za kavu ili prozor. Zatim možete izgraditi simetriju iz te točke.

2. PAZITE NA PROPORCIJE

Nakon što odaberete žarišnu točku, upotrijebite je kao sidro za procjenu proporcija ostalih elemenata - namještaja za dnevnu sobu i njegovog postavljanja. Simetrične dnevne sobe daju osjećaj dramatičnosti i elegancije, ali proporcije su ključne.

Čak i s niskim stropom, možete koristiti simetriju za stvaranje drame, ali morate biti oprezni s proporcijama. Na primjer, ako imate centralni kamin i dva ormarića sa svake strane, širina kamina mora biti jednaka širini ormarića ili biti veća, ali ne suprotno. Središte simetrije je ono što je najvažnije.

3. TRAŽITE NAČINE ZA PONAVLJANJE UZORAKA

Da biste postigli ovaj izgled, morate uskladiti uzorke, tekstil i boje, kao i oblike i proporcije u svojoj dnevnoj sobi. Odlučite se za korištenje uzorka za implementaciju svog simetričnog dizajna, ponavljajući njegovu upotrebu u tapetama i tekstilu.

Vaše umjetničko djelo također može igrati ulogu u stvaranju simetrije. Možete čak stvoriti simetrični uzorak s položajem okvira. Zid sa slikama je izvrstan način za stvaranje simetrije u prostoru. Isprobajte raspored od šest slika iznad sofe-

Za razliku od tradicionalnih simetričnih dnevnih soba, današnji dizajni uključuju zakrivljene sofe, drugi zaobljeni namještaj i šarene boje kako bi izgled ostao privlačan i opušten.

Simetrični dizajn može djelovati prilično hladno i vrlo formalno što nije idealno za dom. Dodavanje boja može unijeti toplinu i razigranost. Također možete izbjeći stvaranje previše linearnog dizajna unošenjem krivulja kroz ukrasne predmete. Važno je izbjegavati vrlo formalan izgled koji će donijeti simetrija. To je zapravo pitanje ravnoteže između precizne strukturne simetrije i unutarnje razigranosti.

4. ODRŽAVAJTE VAŠ PROSTOR ZA SJEDENJE SIMETRIČNIM

Naravno, previše asimetrije i izgubit ćete onaj osjećaj uredne smirenosti. Morate biti sigurni da je dovoljno elemenata doista simetrično kako biste postigli ovaj učinak. Iako moderna interpretacija dopušta neke varijacije, predlažemo da su zid s vašom žarišnom točkom i središnji prostor za sjedenje simetrični. U suprotnom, dizajn bi se mogao činiti neuravnoteženim.

5. KORISTITE DODATKE ZA POJAČANJE SIMETRIJE

Dodaci su jednostavni načini za stvaranje ili pojačavanje simetrije u vašoj dnevnoj sobi. Razmislite o identičnim jastucima, lampama, svijećnjacima i pomoćnim stolićima. Oni također mogu umanjiti sve male nepravilnosti u arhitekturi prostorije koje želite zakamuflirati.

6. NE FORSIRAJTE

Nije svaka soba dobro prilagođena ovom trendu dizajna interijera, koji se nikada ne bi trebao činiti usiljenim. Ako arhitektura prostorije ne pogoduje simetričnom dizajnu, bolje je da odaberete drugu vrstu rasporeda. U idealnom slučaju želite da elementi poput kamina, prozora i vrata budu postavljeni na način koji omogućuje simetrično postavljanje namještaja. Simetrični dizajn će naglasiti nepravilnosti u arhitekturi, pa ako su ti elementi značajno pomaknuti ili nepravilni, bolje je raditi s prirodnom arhitekturom prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:56