INOVACIJA

Ovaj topli zid umiruje menstrualne bolove

 

Dosta vam je lijekova, čajeva i drugih tradicionalnih pripravaka, više vam ništa ne pomaže i jednostavno ne znate kako se riješiti bolova tijekom menstruacije? Ili pak, živite s damom koju muče ove boljke? Ne brinite! Dizajneri imaju lijek za vas.

Lauren Lee, industrijska dizajnerica iz San Franciska, osmislila je Topli zid za javne toalete koji ženama pomaže ublažavanje menstrualnih tegoba.

Projekt je zamišljen kao odgovor na generalni nedostatak sličnih pomagala u javnim prostorima, ali i na nepotreban tabu koji prati ovu temu. Oblik toplih izbočina u zidu savršeno prati anatomiju ženskog tijela, kako bi grijao daljnji dio leđa i abdomen.

Naime, kako su uređaji za kupovinu tampona i uloška te ostalih praktičnih proizvoda rijetko dostupni u javnim toaletima, Lauren Lee je dizajnirala rješenje koje se ne možete izbaciti iz toaleta – jer predstavlja njegov nezamjenjiv dio.

Sastavni dio javnog toaleta

„Kreiranjem opipljivog javnog resursa, ovaj projekt ruši tabu o menstruaciji kao o nečem što bi trebalo kriti od javnosti“, izjavila je mlada dizajnerica dodavši da je ženski toalet oduvijek bio mjesto na kojem se na neki neobičan način spajaju intimno i javno. To je mjesto na kojem se sreću potpuno nepoznate žene, uvijek spremne pomoći jedna drugoj u nezgodnoj situaciji, što je bila i glavna motivacija iza ovog rada.

Sistem sličan električnom podnom grijanju

Pokriven grijanim porculanskim pločicama, Topli zid bazira se na tehnologiji sličnoj onoj koja se koristi u sistemima električnog podnog grijanja. Radni prototip zida ima ugrađene žice koje provode električno grijanje, a žene se mogu osloniti na izbočinu na zidu i tako ugrijati daljnji dio leđa i abdomen.

Oblik izbočine savršeno prati anatomiju ženskog tijela. Izbočinu je Lee dizajnirala na osnovu kartonskih otisaka koje je dobila od volonterki, piše Dezeen.

Spreman za upotrebu

Ovaj projekt je rad s kojim je Lauren Lee završila studij na poznatom institutu Pratt. Dizajnerica se nada da će projekt privući pažnju javnih institucija i ustanova u San Franciscu i pokazati malo više empatije prema korisnicima javnih prostora.

Foto: Lauren Lee

Izvor: www.dezeen.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 23:28