ZANIMLJIVOSTI

Ono što su domaćice radile u Jugoslaviji, danas ne možemo ni zamisliti

 CATSCANDOTCOM/GETTY IMAGES

Sigurno ste se barem jednom zapitali kako su naše majke i bake, ili barem većina njih, uspijevale raditi, održavati kućanstvo, brinuti o djeci i još k tomu pronaći vrijeme za sebe. I sve to nekako opuštenije i s manje stresa nego što mi danas proživljavamo uz posao i obitelj. Kako im je to polazilo za rukom - jesu li njihovi dani trajali duže od naših? Šalu na stranu, danas smo se pozabavili jednom zanimljivom temom - kako je nekada, u Jugoslaviji, izgledao jedan prosječni tjedan ili mjesec u kućanstvu. Evo par zanimljivosti...

image
LISA-BLUE/GETTY IMAGES

Pranje posteljine

Prilikom kupnje posteljine danas smo naviknuti birati između raznih materijala, boja i printova. No, nekada je posteljina bila bijela. Kako bi se održala njezina bjelina, iskuhavala se satim u loncima uz sapun i sodu bikarbonu. Spominje se kako su tijekom zime znale dodavati čak i sol, kako se posteljina prilikom sušenja ne bi zaledila, dok ranije generacije nisu ni prale posteljinu u hladnim mjesecima. Opkuhavalo se tek donje rublje i dječje platnene pelene. Prve perilice rublja pojavile su se u šezdesetima, ali su građanima postale dostupne tek koje desetljeće kasnije. Ako je kućanstvo bilo opremljeno perilicom, brojne domaćice su tepale uređaju.

Pletenje i vezenje

Danas na internetu postoje forumi na kojima se objašnjava postupak pletenja odjeće. No, ranije se sve štrikalo, od veste do stolnjaka. Također, poderana odjeća uvijek se krpala, pa čak i čarape, a često se rupa na odjevnom komadu prekrivala i vezom. Pojavom šivaćih mašina žene su šivale odjeću za sebe i ukućane, a materijal se kupovao na veliko. Traperice su postale veliki hit, pa su se dekorativnim krpicama "krpale" i one koje nisu bile poderane.

Domaći kruh i sir

image
ALEX_FRESH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Žene su znale iskoristiti mlijeko, pripremajući domaći sir, sirutku, kefir, kiselo mlijeko, maslac... Također, pekle su domaći kruh te razne slane i slatke zalogaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:34