SVE POPULARNIJI

Znate li što su aprium i pluot? Svo bogatstvo kalcija i željeza u samo nekoliko zalogaja

 /SHUTTERSTOCK

Ove dvije vrste novog i neobičnog voća postaju sve popularnije. Aprium je hibrid marelice i šljive čiji genetski materijal čini 75 posto marelice i 25 posto šljive. Botanički se identificira kao Prunus armeniaca x Prunus salicina. Pluot je sličniji šljivama i njegov genetski materijal sadrži više karakteristika tog voća, prenosi Agroklub.

image
/SHUTTERSTOCK

Aprium

Plodovi Apriuma svojim izgledom podsjećaju na marelicu, a okus je mješavina obje roditeljske linije. Pored toga ima notu okusa maline, naranče, blago kiselkastu. Težina im je od 50 do 80 g i promjera su do 6 cm. Pokožica je glatka sa slojem slabih dlačica, svijetlo narančasta, na dijelovima rumena, a boja voćnog mesa je najčešće narančasta, može biti i crvena. Odlikuje se bogatim sadržajem vitamina A i C, vlakana, proteina, minerala, posebno kalcija, željeza. Dozrijeva od kasnog proljeća i početkom ljeta, a može se koristiti u svježem stanju i za pripremu slatke zimnice.

Stablo može biti visoko od 2 do 5 m. Odgovara im osunčana lokacija zaštićena od udara vjetra. Ne podnose stagnaciju vode i treba im dobro drenirano tlo. Od devedesetih godina prošlog stoljeća stvoreno je mnogo sorti koje dozrijevaju u različito vrijeme: Flavorella, Bella Sweet i Honey Gold. Prema načinu oprašivanja mogu biti samooplodne i stranooplodne.

image
/SHUTTERSTOCK

Pluot

Hibrid Pluot ima manje plodove jajastog oblika i promjera od 2 do maksimalno 7 cm. Pokožica ploda je tanka, sjajna, glatka. Različiti varijeteti mogu biti različito obojeni, jednobojni ili prošarani. Boja mesa varira pa tako može biti bijela, žuta, crvena, ružičasta, narančasta.

Odlikuju se aromom meda, slađi su u odnosu na šljive ili marelicu, manji je sadržaj kiselina. Vrijeme dozrijevanja je od kasnog proljeća do kasnog ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. studeni 2024 15:47