Arbor Vitae

Mikroskopsko promatranje prirode kroz ciklus akvarela umjetnice Gordane Špoljar Andrašić

 ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX
Umjetnica Gordana Špoljar Andrašić u svoje naslikane krošnje autentičnih hrvatskih stabala smjestila je po jednog kukca

Samostalna umjetnica Gordana Špoljar Andrašić svojom izložbom "Arbor Vitae" otvorila je proljetni ciklus izložbi u Galeriji Koprivnica, a možete je pogledati do ponedjeljka 19. lipnja. Umjetnica koja je inače i rodom iz Koprivnice diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kako saznajemo od Gordane, povod i ideja za ovu izložbu sežu daleko u njezinu prošlost.

- Odrasla sam na selu, cijelo svoje djetinjstvo sam provela u prirodi, penjući se po stablima, promatrajući razne kukce i životinje s kojima sam se običavala i često igrati - objašnjava nam Gordana odakle takva ljubav prema prirodi.

image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Osebujno iskustvo

Ipak, ideja o ovoj izložbi zaživjela je prvenstveno zato što umjetnica smatra da nas je današnji način života otuđio od prirode i da nam je prijeko potreban povratak i uspostavljanje ponovne veze s tim svijetom.

Izložba "Arbor Vitae" ponovo aktualizira taj suodnos čovjeka i prirode kroz ciklus akvarela, ujedno donoseći osebujno iskustvo za sva osjetila.

image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX
image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX
image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX

- Akvareli su usmjereni prvenstveno na krošnje stabala. Formati su, oni manji 35 x 35 centimetara, a oni veći 1,5 x 1,5 metara, i svi su kružnog oblika. Željela sam kreirati nešto poput mikroskopskog prikaza krošnji, pogled kroz okular u kojem se prikazuje jedan mikrosvijet koji nam inače izmiče očima. U svaku krošnju sam smjestila jednog kukca koji u promatranju postaje fokus akvarela - objašnjava umjetnica.

Gordanini akvareli vas precizno i detaljno odvode u neki drugi svijet u koji jako rijetko možete zaviriti, navode vas na razmišljanje, potiču maštu ili pak vraćaju u neka davna vremena, kada je svijet bio opipljiviji.

image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX
image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX
image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX

- Krošnje stabala su ciljano odabrane sorte iz naših krajeva - hrast, lipa, bukva, grab... Jednako tako, mobili u obliku listova koji vise u prostoru su s istih tih sorti stabala. Osim toga, snimila sam video kad sam bila u šumi i taj isti video je na izložbi, a tu su još i zvukovi iz prirode poput cvrkuta ptica, šuštanja lišća, zvuka vjetra. Izradila sam 300-tinjak glinenih kukaca koji su napravljeni od glazirane keramike, a posložila sam i terarij kako bih što više upotpunila prizor raskoši prirode koja nas okružuje, a koju jako rijetko tako izbliza promatramo, osluškujemo ili dodirujemo - opisuje Gordana.

Podsjetnik

Sve na izložbi je usmjereno k prirodi, ona je glavni protagonist u svim svojim oblicima, kako prikaz živog svijeta, tako i tehnike i materijali koji su korišteni. Papir kao nusproizvod drva, boje na bazi vode i konačno biljke koje su bile izložene u prostoru, a posjetitelji su ih mogli odnijeti doma ili posaditi gdje žele.

Naime, Gordana je u suradnji s Hrvatskim šumama u galeriji postavila i 500 sadnica različitog drveća koje je karakteristično za naše razdoblje, od hrasta, graba, bukve, pa sve do jele.

image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX
image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Izložba "Arbor Vitae" ipak tu ne završava, ona se mijenja i nastavlja dalje u drugačijem obliku, kao i sama priroda. Posjetitelji koji su uzeli sadnice na izložbi obećali su umjetnici poslati fotografije posađenih sadnica koje će rasti kroz godine tako da bi se mogao pratiti njihov razvoj. Gordana nam govori kako joj je želja da se jednog dana, kada netko od posjetitelja pogleda u to stablo bukve ili hrasta, sjeti njezine izložbe.

Osim ovoga, umjetnica je osmislila i zanimljive majice i torbe s motivima s izložbe koji nastavljaju svoj put kao i sadnice, podsjećajući sve zainteresirane na ljepotu i važnost prirodnog svijeta. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:56