PRIRODNO JE BOLJE

Puno kiše donijelo je i nametnike u vrtove. Sačuvajte svoj urod uz ove organske pripravke

 CDC WeLCoxy88/Unsplash
Šteta koju bube mogu prouzročiti varira, ali kreće se od grickanja nekoliko listova do uništavanja usjeva u najgorem slučaju

Nakon što ste dane proveli uređujući svoj vrt, nema ničeg obeshrabrujućeg nego otkriti da su vaše biljke prepune štetočina. Ako nisu pravilno zaštitili svoj vrt, bube poput lisnih ušiju, gusjenica, puževa i krumpirovih zlatica mogu preko noći uništiti njegovan vrt. Šteta koju ove vrtlarske bube mogu prouzročiti varira, ali kreće se od grickanja nekoliko listova u najboljem slučaju do uništavanja usjeva u najgorem slučaju. Ako je vaš vrt često pogođen ovim destruktivnim nametnicima, razmislite o korištenju nekih od ovih trikova za vrtlarenje kako biste ih spriječili.

image
www.zanda.photography/Unsplash

Trikovi za organsko vrtlarstvo

Talog kave

Upotreba taloga od kave u vašem vrtu najbolja je za obranu od puževa, štetočina koje su poznate po tome što jedu cvjetne pupoljke i ostavljaju male rupe u lišću i voću. Kako biste pravilno iskoristili ovaj oblik organske kontrole štetočina, isperite talog kave prije nego što ga lagano rasporedite uz podnožje biljaka i oko rubova vašeg vrta. Ne samo da će ovaj vrtlarski trik odvratiti štetočine, već će djelovati i kao učinkovito gnojivo. Međutim, talog kave može biti štetan za biljke u velikim količinama, stoga preporučujemo da ga koristite umjereno.

image
Sonika Agarwal/Unsplash

Ljuske jaja

Ljuske jaja jedan su od najjednostavnijih i najprirodnijih dostupnih oblika kontrole štetočina. Kako biste spriječili vrtlarske nametnike poput puževa, buba i crva da unište vaše biljke, zdrobite prazne ljuske jaja i raširite ih po tlu. Ovi mali, oštri dijelovi spriječit će pokušaje insekata da puze kroz vaš vrt i dati će vašim biljkama dodatnu dozu kalcija nakon što se razgrade.

Bilje

Komarce privlače vlažne, vruće klime, srećom, određene biljke mogu pomoći u odbijanju komaraca iz vašeg vrta. Mačja metvica, za koju se vjeruje da je više od deset puta učinkovitija od glavnog sastojka koji se koristi u spreju protiv insekata, posebno je moćna biljka koja djeluje i kao repelent protiv komaraca. Ostale korisne biljke uključuju metvicu, bosiljak i matičnjak, koje kada se uzgajaju u blizini drugih biljaka, uspješno pomažu u sprječavanju napada komaraca na vaš vrt.

image
Greg Rosenke/Unsplash

Navlake za redove

Možda ste vidjeli pokrove za redove koji se koriste u rasadniku, ali ovaj zaštitni pokrov također je izvrstan alat za zaštitu vašeg vrta. Upotrijebite pokrivače za redove u svom vrtu kako biste zaštitili biljke od štetočina. Jednostavno postavite tkaninu poput gaze preko biljaka i pričvrstite je na manjim stupovima, vrećama s pijeskom ili kamenjem. Iako nije trajno rješenje, ovo je relativno jeftin vrtlarski trik za zaštitu manjih biljaka od kukaca.

Neem ulje

Ulje neema potpuno je prirodan insekticid i jedan od najboljih vrtlarskih trikova za sprječavanje štetočina. Ulje neema može se koristiti za hranu i ubija neželjene insekte bez ostavljanja opasnih ostataka na biljkama i u tlu. Ovaj insekticid je uglavnom bezopasan za životinje, tako da ne bi trebao utjecati na vaše ljubimce. Ulje neema je najučinkovitije kada su biljke mlade, ali može pomoći u sprječavanju neželjenih vrtlarskih insekata u bilo kojoj fazi života biljke.

Sprejevi od deterdženta

Iako sprejevi od deterdženta ne mogu spriječiti tvrdokorne kukce poput buba da napadnu vaš vrt, oni štite od lisnih uši, čičaka, buha, ušiju i grinja. Jednostavna mješavina može se napraviti kombinacijom dvije žličice ulja za kuhanje i deterdženta za pranje posuđa s jednom šalicom vode. Poprskajte biljke mješavinom ujutro ili za oblačnih dana kako biste spriječili oštećenja. Dodatno poprskajte malu porciju na svaku biljku i ostavite 24 sata da vidite kako će reagirati. Deterdžent u spreju može biti snažan oblik kontrole insekata, ali nisu sve biljke tolerantne na kemikalije.

image
CDC WeLCoxy88/Unsplash

Esencijalna ulja

Dok mirisi poput lavande, paprene metvice i ružmarina odbijaju određene štetočine, narančino i cedrovo drvo ubijaju najrazličitije vrtlarske kukce. Kao preventivnu mjeru dodajte 10-20 kapi ulja na svaki posudu vode prije zalijevanja ili dodajte nekoliko kapi u bočicu s raspršivačem i poprskajte zahvaćena područja.

Uobičajeni kuhinjski sastojci

Ako nemate pristup nekim drugim trikovima za vrtlarenje na ovom popisu, razmislite o tome da u svojoj kuhinji potražite ovo jeftino i organsko rješenje za kontrolu buba u vrtu. Stvaranje koncentrirane mješavine češnjaka, cimeta, klinčića i ljutih papričica pomoći će u obrani od uobičajenih vrtlarskih kukaca, kao i malih glodavaca koji se hrane u plodnim vrtovima. Jednostavno raspršite smjesu po biljkama rano navečer i ponovite svakih 3-5 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:42