Doza otmjenosti

Luksuzno, a pristupačnije od mramora: Novi materijal zaludio je dizajnere interijera, imamo sve detalje

 Laminam/Elgrad
Mramor, granit, kvarc i oniks nikad ne izlaze iz mode, no u zadnje vrijeme sve se više koristi reprodukcija prirodnog kamena

Michelangelov David, grčki Parthenon, kosi toranj u Pisi, indijski Taj Mahal – u stvaranju svih ovih svjetski poznatih znamenitosti korišten je isti drevni materijal koji nas fascinira od pamtivijeka. Riječ je o prirodnom kamenu, koji ni u modernom dizajnu nije izgubio svoju ljepotu i svestranost. Mramor, granit, kvarc i oniks neke su od najpopularnijih vrsta kamena koje se koriste u arhitektonske i dizajnerske svrhe. Posjeduju moćnu estetiku koja u trenutku može promijeniti izgled i ugođaj doma, a sjajno je što nikada neće izići iz mode. Štoviše, raskoš kamenih materijala s godinama postaje sve cjenjenija, stoga se njihova integracija u interijer smatra dozom luksuza.

Malo tko neće uzdahnuti nad elegantnom i modernom kuhinjom s ormarićima od svijetlog drva i radnom površinom od mramora u domu latino dive Jennifer Lopez ili, pak, nad sofisticiranom kupaonicom zvijezde „Prijatelja“, Jennifer Aniston, koja je otkrila da ima kadu isklesanu iz mramornog bloka i uklopljenu u pod od jednakog kamena.

Svestranost, trajnost i jedinstvenost samo su neke od kvaliteta po kojima su poznati kameni materijali poput mramora, a ističu se i po visokoj cijeni zbog čega su mnogima nedostižni. No, to ne znači da trebate odustati od željenog stila uređenja.

image
Laminam/Elgrad

Dobra vijest za sve ljubitelje sofisticirane estetike jest da u ponudi Elgrada postoje keramičke ploče koje su profinjena reprodukcija prirodnog kamena. Riječ je o Laminam pločama talijanske kvalitete, cjenovno pristupačnijim od popularnog mramora, koje površinskom obradom i teksturom iznimno nalikuju kamenim dekorima, a usto imaju i onu finalnu, taktilnu dimenziju doživljaja kamenog materijala.

Dostupne su u debljinama 5 mm, 12 mm i 20 mm i površine 1.620×3240 mm, a imaju i visoku otpornost na mehanička oštećenja, kemikalije i razna sredstva za čišćenje, habanje, ogrebotine, duboke abrazije i savijanje. Lako se održavaju, površina im je otporna na mrlje, smrzavanje, vlagu, vatru, plijesan i gljivice, na UV zrake i promjene u boji.

Razliku između Laminam ploča s reprodukcijom mramora i pravog mramora na prvi pogled teško je razaznati. Razlog tome je što su i same Laminam ploče nadahnute prirodom. Stvorene su od minerala na bazi porculana, a proizvode se suhim prešanjem keramičkog sirovog materijala u prahu s velikim udjelom kvarca i feldspata pod vrlo visokim tlakom, nakon čega slijedi pečenje na visokim temperaturama (1200 – 1300 °C) u prolaznim pećima.

Laminam se obrađuje specijalnim dijamantnim alatima ili vodom pod visokim tlakom, a ugradnja i montaža su moguće svim odgovarajućim građevinskim i montažnim ljepilima za porculan. Sve ploče u ponudi Elgrada su s donje strane dodatno armirane staklenom tkaninom kako bi bile što izdržljivije, a ne morate brinuti ni o fugama jer se međusobno lijepljenje ploča radi specijalnim epoksidnim dvokomponentnim ljepilima u boji kako bi spoj bio što manje vidljiv.

image
Laminam/Elgrad

Klasične jednobojne, diskretne zemljane, patirano metalne, dojmljive reprodukcije prirodnog kamena... Laminam ploče dostupne su u niz različitih vrsta dekora koji se savršeno uklapaju u mnoge stilove. Dizajnirane su za svijet opremanja, a osim za horizontalne površine, od stolova do kuhinja i kupaonskih ploča, također se mogu koristiti i za vertikalne površine, u eksterijerima, građevini, za fasade i zidove.

Mnogi dizajneri preporučuju integraciju kamenih elemenata ili, pak, onih nalik kamenu u dizajn interijera jer time ne samo da u svoj dom unosite eleganciju nadahnutu prirodom, već dodajete i suptilnu notu luksuza. S elementima koji dočaravaju ljepotu kamena teško je pretjerati, a zbog svog nenametljivog izgleda i fine teksture imat ćete bezvremenski moderan i ekstravagantan dizajn s čistim linijama. Pristaju u svaku prostoriju vašeg doma, od spavaće sobe i kupaonice do kuhinje i blagovaonice, a laska im kombinacija s mnoštvom drugih materijala, različitih tekstura i boja.

Kako bismo vam pomogli u kreiranju luksuznog doma o kakvom ste dosad samo sanjali, donosimo vam nekoliko ideja za jednostavno i otmjeno korištenje kamenih ili keramičkih ploča poput Laminama u interijeru:

KUHINJE

image
Laminam/Elgrad

Prirodni kamen ili keramička ploča dugoročno su isplativiji, otporniji i estetski privlačniji odabir za kuhinjsku radnu ploču od bilo koje drvene verzije. U ovom slučaj Laminam je puno praktičniji odabir od, primjerice, mramora koji se puno lakše prlja i nije otporan na toplinu.

S druge strane, Laminam keramičke ploče velikih formata idealne su za kuhinje jer imaju površinu visokog higijenskog standarda koja je pogodna za upotrebu s prehrambenim proizvodima, jednostavna za čišćenje i održavanje, otporna na toplinu i visoke temperature, mrlje, agresivne deterdžente i sredstva za čišćenje te plijesan i gljivice.

image
Laminam/Elgrad

No, radna ploča nije jedino mjesto u kuhinji kojem pristaje efekt kamena. Zamijenite drvenu ploču kuhinjskog otoka onim od Laminama kako biste stvorili vizualni prijelaz iz kuhinje u blagovaonicu. A ako, pak, imate šank ili bar, dodatkom Laminam modernih dekora te sjajnih metalnih detalja, vaša kuhinja izgledat će posebno luksuzno.

KUPAONICE

image
Laminam/Elgrad

Kamene ili keramičke ploče klasičan su materijal koji se koristi za stvaranje spa efekata u kupaonici. Ako zadržite kontinuitet u dizajnu postavljenih podnih i zidnih ploča te radne površine vaša će kupaonica izgledati poput luksuzne wellness atrakcije.

image
Laminam/Elgrad

Laminam ploče mogu se postaviti i vertikalno i horizontalno, a pritom su otporne na toplinu, visoke temperature i vlagu što vam jamči bezbrižno uživanje u kućnoj oazi mira. Kombinirajte ih s metalima, staklom, dekorima u neutralnim bojama te s dodatkom raskošnog zelenila za bezvremenski raskošnu kupaonicu.

ZIDNE OBLOGE I PODOVI

image
Laminam/Elgrad

Ploče od prirodnog kamena poput mramora ili keramičkih ploča nadahnutih prirodom poput Laminama sjajno se uklapaju u minimalističke planove uređenja zbog svoje svestranosti. Kameni akcenti su jednostavan način da unesete dozu luksuza u svoj dom bez potrebe za velikim radovima ili značajnim promjenama u postojećem dekoru. Umjesto bojenja zidova ili lijepljenja tapeta odaberite Laminam ploče kako biste naglasili glavni zid ili nišu u dnevnoj ili spavaćoj sobi. Ova kreativna promjena automatski će oplemeniti i ostatak interijera.

Ako, pak, ne podnosite nered u kuhinji, keramička zidna obloga idealno je rješenje za vas. Moći ćete se bez straha upustiti u kulinarske avanture znajući da ćete oblogu od Laminama vrlo brzo i jednostavno moći očistiti. Osim što je otporan na mrlje, deterdžente i sredstva za čišćenje te kemikalije, kiseline i otapala, Laminam koji dolazi u 17 vrsta dekora odgovara svakom dizajnu kuhinje i daje joj dašak elegancije.

image
Laminam/Elgrad

Ponekad, kada su i zidovi i podovi prekriveni kamenim pločama ili, pak, onima nalik kamenu, prostor bi mogao izgledati previše oštro i hladno. Međutim, odabirom samo jednog od ova dva izbora imate mogućnost stvoriti dojam raskošnog prostora i istovremeno ga povezati s modernijim materijalima.

Koji god element odabrali, postoji niz načina za izvođenje dizajna. Ako biste radije dodali kamene ili keramičke ploče na pod, predvorje je izvrsna opcija jer je riječ o tradicionalno formalnijem prostoru. Mramor je nekoć imao monopol nad podnim aspektom dizajna interijera, a sada, unatoč tome što su ga s vremenom uzurpirale pločice i drvo, još uvijek je ostao funkcionalan izbor. Ipak, Laminam ploče, visoko otporne na grebanje i habanje, financijski su prihvatljiviji, a estetski jednako luksuzni odabir.

NAMJEŠTAJ

image
Laminam/Elgrad

Ako tražite način da uljepšate svoju blagovaonicu ne tražite dalje od elegantne reprodukcije prirodnog kamena. Laminam ploče dolaze u velikim formatima što ih čini vrlo pogodnima za postavljanje na okvire blagovaonskog stola, a istovremeno su izrazito otporne na grebanje i habanje.

image
Laminam/Elgrad

Posebno će atraktivno izgledati ako ih spojite sa zlatnim, srebrnim ili crnim okvirima te upotpunite komfornim stolicama tapeciranim mekim materijalom, poput baršuna.

Istom se mišlju možete voditi ako uređujete radnu ili spavaću sobu ili, pak, želite stvoriti dojam budoara, ne možete pogriješiti s dodavanjem note luksuznog prirodnog kamena, nebitno radi li se o pravom kamenu ili efektnoj reprodukciji na keramičkoj ploči.

Površina vašeg radnog stola ili stolića za uljepšavanje napravljena od Laminam ploče stavit će fokus na ovaj element u prostoru i dodati dojam decentne profinjenosti. Kombinirajte ga s ostatkom interijera u svijetlim tonovima jer će djelovati komplementarno.

image
Laminam/Elgrad

Za kompletiranje životnog prostora ključni su pomno odabrani dodaci. Prirodni kamen i reprodukcija prirodnog kamena savršen su odabir za izradu ukrasnih komada koji će, primjerice, vaš dnevni boravak podići na viši nivo.

Za to je dobar primjer klub stolić s površinskom pločom od Laminama koji će se odlično uklopiti na meke tepihe ispred kaučeva različitih dimenzija, boja i tekstura. Takav je stolić vrlo trendovski element koji dekorativno obogaćuje prostoriju, a ujedno je i vrlo funkcionalan.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Elgradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 09:13