Koristan otpad

Kukuruz, pšenica, slama... Novi građevinski materijali od agro-otpada izvrsnih karakteristika

 Cortesia de Studio 1984
Pretvaranjem poljoprivrednog otpada u građevinski materijal, mogu nastati estetski zanimljive zgrade visokih performansi

Smanjenje otpada, održivost, ponovna upotreba, prerada, nova svrha, nova vrijednost, novi dizajn... sve navedene riječi stoje iza termina upcycling, koji predstavlja nove ideje i pozitivne promjene. Upcycling je proces pretvaranja starih, odbačenih materijala ili predmeta u nešto korisno i često lijepo. Upcycling daje iskorištenom predmetu novu svrhu i priliku za novi život. Iako je sam pojam nov, koncept je vrlo star. On u sebi spaja kreativnost, održivost i brigu o okolišu. Kako ga možemo primijeniti u svakodnevnom životu goruća je tema u raspravama o održivijoj budućnosti, s kojom se danas bave mnoge industrije.

Koncept upcyclinga odnosi se na uzimanje predmeta koji se smatra otpadom i njegovo poboljšanje kako bi ponovno postao koristan, dodajući mu novu vrijednost i funkcionalnost. U industriji namještaja i modnoj industriji koncept je već dobro poznat, a može se primijeniti u građevinarstvu, čime se otpad koji stvara sama industrija ponovno vraća u promet ili čak donosi ono što bi bilo odbačeno iz drugih industrija kako bi se preradilo i ugradilo u građevine.

Postoje brojni primjeri pretvaranja poljoprivrednog otpada u građevinski materijal, čime se smanjenje upotreba sirovina i stvaraju proizvodi izvrsnih karakteristika.

image

Refuge II, Wim Goes Architectuur

Filip Dujardin

Postalo je jasno da sadašnji linearni ekonomski model – gdje je proizvodnja izravno povezana s vađenjem prirodnih resursa i odbacivanjem istih na kraju životnog vijeka, nije održiv.

Prema načelima kružnog gospodarstva, organski otpad iz gradova i sela mogao bi se preusmjeriti s nereguliranih odlagališta ili palionica kako bi postao sirovina za stvaranje novih proizvoda prije nego što uopće završi na odlagalištu.

Od organskog otpada mogu se uključiti za ponovnu upotrebu: klipovi kukuruza, slama šećerne trske, rižina slama, pšenica i soja, ljuske od kikirikija, banana, sjemenke suncokreta, celuloza i mnoge druge sirovine, ovisno o podneblju.

Konstrukcije koje koriste slamu već su istražene, gdje se otpad od proizvodnje žitarica, obično pšenice, riže ili ječma, povezuje kako bi se stvorile visoko učinkovite brtve i izolatori. Provedeno je nekoliko studija i eksperimenata s ovim poljoprivrednim ostacima koji se kvalificiraju kao potencijalni materijal za gradnju zidova, s dobrim toplinskim, akustičkim, pa čak i strukturalnim karakteristikama.

image

Uzorak nadomjestka za drvo od nusproizvoda tekile i reciklirane plastike

Plastinova/phys.org

U regijama bližim tropima, na primjer, proizvod čiji otpad zauzima značajan prostor je kokos. Njegova vlakna, bilo zrela ili nezrela, imaju nekoliko namjena. Mogu se dodati betonskim mješavinama ili, u nekim slučajevima, postati armatura za cement. To je bio slučaj kod ovog znanstvenog istraživanja u sjeveroistočnoj regiji Brazila, čija je svrha zadovoljiti potražnju za novim građevinama u zajednicama s niskim prihodima i povećati proizvodnju alternativne opeke ojačane kokosovim vlaknima, koja može pridonijeti recikliranju zelenih i zrelih kokosa s gradskih i ruralnih odlagališta. Kokosova vlakna se također mogu koristiti kao toplinski izolator, kao u projektu Casa Parasita, studija El Sindicato Arquitectura, gdje je korišten sloj od 12 centimetara između vanjskih metalnih limova i OSB unutarnje završne obrade.

image

Casa Parasita, El Sindicato Arquitectura

Andrés Villota

Otpad ne mora dolaziti samo iz zemlje da bi se reciklirao. Otpad iz marikulture (školjke i kamenice) u južnom Brazilu ima potencijal da se koristi kao agregat u proizvodnji betona, kako bi se izbjeglo odlaganje uz more ili na bilo koji komad zemlje. Materijal zamjenjuje veliki dio pijeska i betona koji se koriste za izradu blokova, čineći ih lakšim od uobičajenih i s boljim akustičnim performansama. Drugi primjer dolazi iz Meksika, gdje su koristili agave preostale od proizvodnje tekile za proizvodnju nadomjestaka za drvo.

image

Stambena jedinica za glazbenike, AUAR

NAARO

Filipinsko-ganska arhitektica Mae-Ling Lokko razvila je opsežno istraživanje koncepta Agrowaste dizajna ili “dizajna s agro otpadom” i upotrebe ovih biomaterijala u arhitekturi.

Osim toga, postoji nekoliko akademskih istraživanja koja pokazuju da ponovna uporaba poljoprivrednog otpada pomaže ne samo u suočavanju s problemom onečišćenja uzrokovanog eksploatacijom konvencionalnih građevinskih materijala, poput cementa, već i brigom za okoliš zbog smanjenja otpada u odlagalištima. Na ovaj način stvoreni materijali također mogu imati komercijalnu održivost i karakteristike koje im omogućuju usporedbu s bilo kojim drugim tradicionalnim proizvodom. Globalna inženjerska tvrtka ARUP izradila je 2017. godine opsežno istraživanje mogućnosti prerade poljoprivrednog otpada kao učinkovitog građevinskog materijala. Pod nazivom "Urbana bio-petlja: uzgoj, stvaranje i regeneracija" navodi glavne namjene kao što su:

Pregrade i unutarnje završne obrade: ravne ploče - po potrebi s ukrasnim slojevima. Za primjenu se mogu koristiti različiti tokovi organskog otpada, kao što su bagasa, pulpa, sjemenke, stabljike ili ljuske kikirikija. Ove proizvode općenito karakterizira mala specifična težina - stoga su laki za rukovanje - i dovoljno su kruti da jamče odgovarajuću otpornost na udarce.

Namještaj: Prirodna vlakna mogu se oblikovati u složene oblike za stolice, stolove i općenito za bilo koju unutarnju primjenu. Različite površinske završne obrade pružaju snažnu estetsku privlačnost.

Apsorpcija zvuka: materijali visoke poroznosti – kao što su bio-pjene – mogu se dobiti iz ostataka soje. Osim toga, vlakna različitih vrsta mogu se kombinirati kako bi se dobio izolacijski materijal s dobrim svojstvima upijanja zvuka.

Toplinska izolacija: mogu se koristiti razna prirodna vlakna dobivena iz poljoprivredne žetve. One pružaju nisku toplinsku vodljivost, a neke od njih karakteriziraju dobre karakteristike smreke i vodoodbojne su, kao što su kore krumpira i pluta.

Tepisi: temelje se na širokom spektru prirodnih vlakana, poput onih dobivenih od ostataka berbe banana ili ananasa, te drugih fleksibilnih, jakih i laganih vlakana.

Sustavi omotača: U određenoj mjeri, prirodna vlakna mogu se kombinirati s biopolimerima kako bi se dobili čvrsti krajnji proizvodi koji se mogu koristiti i za unutarnju i vanjsku primjenu.

image

Društveni centar Green Island, Estudio Cavernas

Denis Amirtharaj

Materijali se mogu koristiti gotovo sirovi, uz malo obrade, kao što je slučaj sa slamom šećerne trske koja pokriva krov kuće The Green Island Community Center na Tajlandu. U projektu studija LCA Architetti i Luca Compri Architetti, vodeću ulogu imaju ekološki materijali. Prema riječima odgovornih arhitekata, „priroda vodi izbor građevinskih materijala: drvo za osnovnu konstrukciju, rižina slama i pluto kao izolacija; Unutarnja obrada i namještaj su u kamenu i hrastovom drvu.”

image

Kuća od drveta, slame i pluta, LCA Architetti - Luca Compri Architetti

Simone Bossi

Lan se, na primjer, može koristiti za stvaranje toplinske izolacije, kao u slučaju kuće Hemma, Stek Architecten, ili se mogu oblikovati ploče, poput onih koje se koriste u izgradnji kuće Vasterival Case Study Houses.

image

Hemma House, Stek architecten

Bram Delmee Photography

Projekt Biološka kuća u Danskoj privukao je pozornost jer koristi otpad poljoprivredne industrije kao što su ovčja vuna, trava, slama i morske alge, pretvarajući ih u vrijedan građevinski materijal. Kuća je gotovo potpuno biorazgradiva i ima minimalan utjecaj na okoliš. Njegova je glavna funkcija, međutim, pokazati kako se ugradnjom otpada mogu stvoriti estetski zanimljive i, prije svega, zgrade visokih performansi.

Uzimanje u obzir mogućnosti i podržavanje istraživanja i eksperimenata o kružnom gospodarstvu i ponovna uporaba otpada u industriji koja je tako velika i proždrljiva za prirodne resurse kao što je građevinska, može biti dobar način za postizanje globalnih ciljeva održivosti i traženje budućnosti prihvatljivije za okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:42