IDEALAN MATERIJAL

Izdržljiv i jak kao beton i čelik, a u potpunosti prirodan i obnovljiv izvor

 /SHUTTERSTOCK
Bambus je iznimno svestran i može se koristiti na različite načine u građevinarstvu

Kad bismo osmišljali idealan građevinski materijal, izgledao bi poput bambusa. Barem tako tvrdi Neil Thomas, direktor londonske građevinske tvrtke Atelier One, prenosi ArchDaily.

Njegov cjevasti oblik, vaskularni snopovi, brza stopa rasta i jednostavnost rukovanja čine ga idealnim za gradnju. Danas je još zanimljiviji tržištu kao obnovljivi izvor s malim utjecajem na okoliš u usporedbi s drugim materijalima. Osim toga, iznimno je svestran i može se koristiti na različite načine u građevinarstvu. Ovdje navodimo neke od njih.

image
/SHUTTERSTOCK

Strukturni sustav

Bambus je poznat po svojoj snazi ​​i fleksibilnosti. Prema Thomasu: "Njegova tlačna čvrstoća jednaka je čvrstoći betona, dok vlačna čvrstoća doseže brojke čelika." Time materijal postaje iznimno svestran i može se koristiti kao strukturni element u krovovima, gredama, stupovima, rešetkama i drugim arhitektonskim elementima. S različitim mogućim sustavima pristajanja ili iz stvorenih krivulja, materijal donosi beskrajne varijable kako bi stvorio jedinstveni dizajn iz strukture.

Paneli i pregrade

Bambus se može koristiti za izradu unutarnjih ili vanjskih ploča i pregrada u zgradama. U svom prirodnom obliku, izrezan na daske, laminiran ili pleten, materijal omogućuje različite uzorke i teksture koje mogu pružiti privatnost na otvorenim prostorima i zaštititi prostor od izravne sunčeve svjetlosti, funkcionirajući kao suncobran.

image
/SHUTTERSTOCK

Ukras

U manjoj mjeri, bambus se može koristiti za izradu namještaja - klupa i lampi - i ukrasnih predmeta.

Njegov prirodni oblik

Bez većih zahvata, bambus se također može održati u svom prirodnom obliku, posaditi u zemlju, za definiranje prostora. Njegova visina stvara više privatnih prostora, a njegova fleksibilnost omogućuje različite scenografije u prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 00:18