Uske, a vrhunske

I na uskom prostoru moguće je sagraditi kuću: Mala tlocrtna površina donosi i dodatne uštede

 Steve King
Donosimo interijerske trikove za uske prostore. Evo kako do funkcionalne, ali i dizajnerski privlačne kuće!

Prednost je mala tlocrtna površina s kojom se reduciraju troškovi temeljenja, odnosno izgradnje, a pri pravilnoj organizaciji sanitarija i konstruktivnih elemenata mogu se postići i dodatne uštede.

• Raspored elemenata planirajte unaprijed. Ljepljivom trakom označite mjesta za kuhinju, sjedeću garnituru, blagovaonički stol, kako biste dobili dojam kako ćete ih koristiti i koliko ćete imati mjesta za kretanje. Prije kupnje bilo kakvog komada namještaja, uporabnog predmeta ili detalja dvaput razmislite koliko vam je potreban. Na taj će način vaš dom uvijek izgledati organizirano i nećete ga pretrpati.

• Ako otkrijete da u vašoj kuhinji nema mjesta za omiljeni otok, odaberite element koji se prema potrebi može zakotrljati, saviti ili čak premjestiti na novo mjesto. Po potrebi se on može koristiti kao pult za jelo, radnu površinu, pa čak i kao radni stol.

• Ako vam dnevna soba izgleda poput dugog hodnika, upotrijebite nekoliko pametnih iluzija kako biste otvorili prostor. Možda ćete doći u napast da namještaj postavite uza zidove, ali to će samo istaknuti oblik sobe, čineći je duljom i užom.

image
GIOVANELLI, FRANCESCA/LIVING4MEDIA

• Prostor za prolaz može djelovati poput tunela. Razbijte ga stvaranjem zakrivljene staze kroz sobu. Primjerice, sjedeći dio podijelite na dvije zone ili stvorite prostor za sjedenje L oblika, kako biste stvorili lagani protok kroz dnevnu sobu.

• Konkretniji komadi namještaja neka budu niži, ako je riječ o sjedećim garniturama ili foteljama neka rukonasloni budu manji, a noge duže. Na taj će način prostorija djelovati veća.

image
ZOUEV, TANYA/LIVING4MEDIA

• Dugačkim, ali ne preširokim zidnim policama koje se protežu do stropa mogu se odlagati predmeti, ne uzimajući previše prostora. Police ne moraju nužno zauzimati cijelu zidnu plohu, a ispod njih je moguće organizirati i radni kutak.

• Vjerojatno ste već čuli za uporabu ogledala kako bi se vizualno povećao prostor, isto kao i odabirom svjetlijih, neutralnih boja. I veliki prozori čine prostoriju većom ako se protežu od poda do stropa.

• Ne bojte se postaviti umjetnička djela većih dimenzija na zidove. Takvi predmeti igraju veliku ulogu u stvaranju iluzije većeg prostora.

• Umjesto podnih lampi koje zauzimaju površinu preporučuje se korištenje ugradbenih rasvjetnih tijela, svjetiljki i visilica.

• Prostor ispod stepenica može se iskoristiti kao prostor za odlaganje, vinoteka, knjižnica... Mali prostori potaknut će vašu kreativnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 20:22